Skupština još ne može da donosi zakone

Administrativni odbor nije juče izabrao šefove i članove radnih tijela jer o podjeli tog “kolača” još nema dogovora šefova poslaničkih klubova vlasti i opozicije

7746 pregleda 51 reakcija 7 komentar(a)
Naknade bez problema, zakonodavstva još nema: sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Naknade bez problema, zakonodavstva još nema: sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Administrativni odbor nije primio nijedan predlog za predsjednike i članove skupštinskih radnih tijela zato što Kolegijum šefa parlamenta još nije raspravljao o tome koliko predsjedničkih i zamjeničkih mjesta pripada vlasti, a koliko opoziciji, saopštila je na jučerašnjoj sjednici predsjednica tog tijela, Jelena Nedović.

To znači da Skupština neće moći da funkcioniše u punom kapacitetu bar do sljedeće sjednice Administrativnog odbora 17. novembra, jer predlozi zakona i drugih akata, koji su već počeli da stižu i od nove Vlade Milojka Spajića, moraju biti prvo razmotreni na skupštinskim odborima, da bi se o njima moglo punopravno odlučivati na plenumu.

Skupština je konstituisana 27. jula, ali je počela da funkcioniše 30. oktobra, kada je na njeno čelo izabran poslanik i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Opozicija je već obavila konsultacije o šefovima i članovima radnih tijela, rekao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić. “Zauzeli smo određene stavove koje ćemo saopštiti na Kolegijumu i vidjeti kako će se rukovodstvo Skupštine odrediti prema tome”.

Juče nisu nisu imenovani ni predsjednik i članovi Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije. Ove dvije tačke naći će se na dnevnom redu sljedeće sjednice odbora.

Odbor je usvojio zahtjeve 33 poslanika bivšeg saziva parlamenta za ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka funkcije.

Zahtjev su podnijeli Nikola Bajčetić, Dragan Vukić, Bogdan Božović, Danijela Đurović, Maksim Vučinić, Dragan Bojović, Dejan Đurović, Janko Milatović, Nataša Jevrić, Ivan Brajović, Dragica Anđelić, Suzana Pribilović, Predrag Bošković, Predrag Sekulić, Mevludin Nuhodžić, Daliborka Pejović, Vesna Pavićević, Dragica Sekulić, Andrija Popović, Miomir M. Mugoša... Zahtjeve su uputili i Albin Ćeman, Petar Ivanović, Marko Milačić, Suada Zoronjić, Jovanka Bogavac, Valentina Minić, Branimir Gvozdenović, Miloš Nikolić, Nela Savković Vukčević, Branka Bošnjak, Vladan Raičević i Tamara Vujović.

Zahtjev je predao i bivši poslanik DPS-a Duško Marković, korisnik prijevremene penzije, koji je dostavio i zahtjev predate Fondu PIO da mu obustave privremenu penziju nakon dobijanja rješenja za naknadu od Skupštine.

Predsjednica Administrativnog odbora Nedović, kazala je da Marković na dan prestanka mandata nije ispunjavao uslove za odlazak u penziju. Ipak, Odbor je usvojio odluku da od Fonda zatraži informaciju o tome da li je Marković u periodu od 27. jula do danas ostvario privremenu penziju, na osnovu čega će kasnije donijeti odluku.

Ovo skupštinsko tijelo tražiće ponovno izjašnjenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) u odnosu na nespojivost funkcija u slučaju poslanika DPS-a Dušana Raičevića koji je istovremeno predsjednik Opštine Bar, prije nego da saglasnost na zahtjev ovog poslanika za sticanje prava na razliku u zaradi shodno Odluci o isplati razlike o zaradi koju bi poslanik ostvario da funkciju obavlja profesionalno.

Nedović je rekla i da će uputiti urgenciju Ustavnom sudu pred kojim je predlog za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se tiču nespojivosti funkcija, koji su podnijeli Raičević i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

“Željela bih da ispoštujemo Zakon i procedure jer je sve podložno ispitivanju suda. Odbor ne može da ulazi u meritum odluke ASK. Oni to obrazlažu na način da funkcija predsjednika opštine ne pripada ovoj grani izvršne vlasti. Mi smo se interesovali i čitali praksu u regionu, to je zaista sporno. Ovo jeste presedan”, rekla je Nedović.

Naknada i za pet ministara

Zahtjev za naknadu po prestanku funkcije podnijeli su bivši ministri Aleksandar Damjanović, Miomir Vojinović, Vasilije Lalošević, Maša Vlaović i Zoran Miljanić.

Takođe, donijeto je rješenje o prestanku prava na razliku u zaradi poslanika 27. saziva Skupštine Budimira Aleksića, Radula Novovića, Lidije Kljajić, Srđana Pavićevića, Adnana Strikovića, Dragutina Papovića, Halila Dukovića i Vladimira Dobričanina.

Odbor je donio i rješenje o prestanku prava na naknadu zarade za bivše ministre Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

Odbor je donio i rješenja o isplati otpremnina ministru 42. Vlade Ratku Mitroviću i bivšim poslanicima DPS-a Zvonku Vukoviću i Jovanki Laličić.

Đoković šef Kabineta predsjednika Skupštine

Predsjednik danilovgradskog odbora Nove srpske demokratije (NSD) Velimir Đoković izabran je za šefa Kabineta predsjednika Skupštine Andrije Mandića. Za taj predlog, na današnjoj sjednici Administrativnog odbora, glasalo je sedam poslanika, dok je pet bilo protiv.

Odbor je imenovao Danijelu Marković i Stevana Kandića za savjetnike potpredsjednika Skupštine Borisa Pejovića.

Bonus video: