Ivanović - Nojkirh: Partnerstvo sa SE značajno za uspjeh reformskog i evropskog puta

"Crna Gora u potpunosti dijeli standarde i principe koje promoviše SE, a koji su od posebnog značaja, posebno u aktuelnom globalnom kontekstu”

6663 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović i Nojkirh, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ivanović i Nojkirh, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Partnerski odnos Crne Gore i Savjeta Evrope (SE) izuzetno je značajan za uspjeh reformskog i evropskog puta države, saopšteno je na sastanku crnogorskog ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića i direktora za programsku koordinaciju SE Klausa Nojkirha.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Ivanović je kazao da je sveukupna saradnja Crne Gore sa SE veoma dobra, sadržajna, konkretna i fokusirana na ključne oblasti reformi na evropskom putu.

„Crna Gora u potpunosti dijeli standarde i principe koje promoviše SE, a koji su od posebnog značaja, posebno u aktuelnom globalnom kontekstu”, rekao je Ivanović.

Kako je kazao, demokratija i ljudska prava su pod stalnim pritiskom, zbog čega je rad SE na očuvanju osnovnih demokratskih vrednosti važniji nego ikada.

Ivanović je istakao da je uvjeren da će i Crna Gora, kroz predsjedavanje Komitetu ministara SE od 2026. do 2027. godine, doprinijeti ciljevima i mandatu najstarije evropske političke organizacije.

On je kazao da su temeljne vrijednosti SE istovremeno prioritet u nacionalnim reformskim aktivnostima, kao i da doprinose ostvarenju glavnog strateškog cilja Crne Gore da postane naredna članica Evropske unije (EU).

„Stoga ćemo ostati odlučni da sprovedemo neophodne reforme koje će omogućiti našem društvu da dostigne standarde SE i najviše evropske standarde,“ istakao je Ivanović.

Nojkrih je, kako se navodi, kazao da je zadovoljan saradnjom sa Crnom Gorom, ističići Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku, zajednički program EU i SE.

On je podsjetio da je treća faza programa započeta u januaru ove godine i da u fokusu projekata ostaje vladavina prava, borba protiv diskriminacije i zaštita prava ranjivih grupa, kao i sloboda izražavanja.

“Prenio je spremnost SE da, u saradnji sa EU, nastavi da doprinosi jačanju demokratskih procesa i institucija u sprovođenju obaveza Savjeta Evrope”, navodi se u saopštenju MVP.

Bonus video: