Odbor nije predložio kandidate za DIK

Izjašnjavanje o pristiglim predlozima odgođeno na nekoliko dana

6135 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Administrativni odbor nije danas predložio Skupštini kandidate za članove Državne izborne komisije (DIK).

Predstavnici vladajuće većine i opozicije u tom skupštinskom radnom tijelu, dogovorili su se da se izjasne o pristiglim predlozima za nekoliko dana, kako bi se u međuvremenu obavile dodatne konsultacije o kandidatima, ispravile nepravilnosti prilikom podnošenja kandidatura, te precizno utvrdilo pitanje kvota u DIK-u, oko kog postoje nedoumice.

"Vijesti" su danas objavile da je funkcionerka Demokratske partije socijalista (DPS) Nataša Pešić kandidatkinja te stranke za sekretarku DIK-a, dok su kandidati za članove te institucije Marko Šljukić, Tomo Zečević, Veljo Čađenović, Miloš Giljen, Vladimir Vujović, Ljiljana Jokić Kapa, Vera Mijatović, Aleksandar Jovićević i Haris Mekić.

Odbor treba da predloži imenovanje devet članova DIK-a, jer dijelu aktuelnog saziva koji je izabran 2020. godine ističe mandat. On ne prestaje šefu DIK-a Nikoli Mugoši i članu iz reda civilnog sektora Damiru Suljeviću, koji su izabrani na funkcije 2021, odnosno 2022. godine.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, četiri člana DIK-a imenuju se na predlog skupštinske većine, a četiri, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, na predlog opozicije. U DIK se imenuje i jedan predstavnik partije/izborne liste manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice, te predstavnik civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta.

Na današnjoj sjednici, za zamjenika predsjednika Administrativnog odbora jednoglasno je izabran poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Bonus video: