Koprivica: Crna Gora izražava iskreno saosjećanje za ukrajinski narod, koji prolazi kroz veliko stradanje

Koprivica je kazao da je Crna Gora prva zemlja van Evropske unije (EU) koja je donijela Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine, kao i da je član i osnivač Parcijalnog ugovora Savjeta Evrope za Registar štete izazvane agresijom Rusije na Ukrajinu

2485 pregleda 5 komentar(a)
Herasimenko i Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore
Herasimenko i Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora i Ukrajina u kontinuitetu njeguju odlične prijateljske odnose na svim nivoima, te naša vrata ostaju otvorena za ukrajinski narod, uz nedvosmisleno pružanje podrške kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta te zemlje i izražavanje iskrenog saosjećanja za ukrajinski narod, koji prolazi kroz veliko stradanje, saopštio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Iz Vlade je saopšteno da se Koprivica sastao s ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori, Olehom Herasimenkom.

Koprivica je kazao da je Crna Gora prva zemlja van Evropske unije (EU) koja je donijela Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine, kao i da je član i osnivač Parcijalnog ugovora Savjeta Evrope za Registar štete izazvane agresijom Rusije na Ukrajinu.

U saopštenju se dodaje da se Herasimenko zahvalilo Crnoj Gori na nesebičnoj podršci i Crnu Goru izdvojio kao primjer solidarnosti sa ukrajinskim narodom, od samog početka jednog od najtežih trenutaka u istoriji te zemlje.

"Podrška Crne Gore bila bi od izuzetnog značaja kada su u pitanju obaveze koje očekuju Ukrajinu u pregovaračkom procesu s EU, Punopravno članstvo bila bi snažna poruka svim kandidatima da je pregovarački proces živ", rekao je Herasimenko.

Iz Vlade su saopštili da se Koprivica "osvrnuo i na uspjehe koje je Ukrajina zabilježila kada je u pitanju EU agenda i podvukao da je Crna Gora na raspolaganju u cilju prenošenja iskustva, kao i pružanja ekspertize u pregovaračkom procesu".

"Sagovornici su se saglasili da će raditi na daljem unaprjeđivanju bilateralnih odnosa i razvoju različitih modela saradnje, s ciljem produbljivanja već tradicionalno prijateljskih veza Ukrajine i Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Jukić: Odnosi Crne Gore i BiH prijateljski

Iz Vlade je saopšteno da je Koprivica danas ugostio i ambasadora Bosne i Hercegovine (BiH) u Crnoj Gori, Branimira Jukića.

Navodi se da je Jukić konstatovao da su odnosi Crne Gore i BiH prijateljski, ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u EU.

Jukić i Koprivica
Jukić i Koprivicafoto: Vlada Crne Gore

"Koprivica se složio sa konstatacijom postojanja tradicionalno dobrih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te dobre regionalne saradnje kao i postojanje otvorenog dijaloga, te ukazao da je osnovni prioritet 44. Vlade institucionalna reformu koja podrazumijeva finalizaciju preostalih imenovanja u pravosuđu i reformu zakonodavstva", piše u saopštenju.

Dodaje se da je u daljem razgovoru iznijeto da je Vlada u nepuna dva mjeseca uspjela da kreira odlične rezultate u ovom pravcu.

"Izabran je sedmi sudija Ustavnog suda, tri člana Sudskog savjeta te je preostalo izabrati Vrhovnog državnog tužioca, a odlučnom institucionalnom akcijom i usvajanjem zakona spriječeno je stavljanje naše države na sivu listu MANIVALA. Na sastanku je zajednički ukazano na veliki značaj realizacije projekata u oblasti putne i željezničke infrastrukture: putni pravac Podgorica-Sarajevo, preko Šćepan Polja, zajedničke pruge Nikšić-Čapljina, te kontinuirani rad na realizaciji dva kapitalna projekta Jadransko-jonske ceste i Jadransko-jonskog gasovoda te potrebe rješavanja pitanja Bilećkog jezera, kroz obostrano uvažavanje i postizanjem zajedničkog interesa. Zajednički je konstatovano da je odličan primjer saradnje i Ugovor o granici, koji je potpisan i ratifikovan između naše dvije države, ali i niz drugih bilateralnih sporazuma te da postoje veliki interesi za unapređenje i proširenje saradnje naročito kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, poboljšanje turističkih potencijala koji bi imali značajne ekonomske efekte", piše u saopštenju Vlade.

Jukić je rekao kako se radi o velikom učinku Vlade Crne Gore za samo dva mjeseca i ukazao na značaj daljeg unapređenja saradnje na svim pomenutim poljima te dodao da je Crna Gora veliki napredak ostvarila postizanjem punog konsenzusa kod postupka popisivanja stanovništva koji je u toku.

"Koprivica je upoznao ambasadora sa činjenicom o postojanju snažne volje Crne Gore u pogledu zajedničke kontrole od strane dviju država kada su u pitanju granični prelazi te pronalaženje zajedničkih pravnih i tehnoloških rješenja, koji bi vodili ka suzbijanju korupcije i drugih ilegalnih aktivnosti", poručili su iz Vlade.

Jukić je istakao da je Crna Gora predvodnica u procesu evropskih integracija i iskazao iskrenu i punu podršku BiH za članstvo Crne Gore u EU, te da bi to bio snažan podsticaj za ubrzanje demokratskih i ekonomskih reformi u regionu.

"Potpredsjednik se zahvalio na riječima podrške, te dodao da su BiH i Crna Gora jedan lijep primjer dobre saradnje dviju zemalja, za region u okruženju", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: