Izabrani kopredsjednici i članovi Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

Za kopredsjednike izabrani su Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad (PES) i Nikola Rakočević iz Demokratske partije socijalista (DPS)

6956 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Administrativnog odbora, Foto: Youtube/Skupština Crne Gore
Sa jedne od prethodnih sjednica Administrativnog odbora, Foto: Youtube/Skupština Crne Gore

Administrativni odbor izabrao je danas kopredsjednike i članova Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Odbor ima ukupno 14 članova – po sedam iz vlasti i opozicije.

Za kopredsjednike izabrani su Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad (PES) i Nikola Rakočević iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Za članove su izabrani Boris Pejović (PES), Simonida Kordić (Nova), Maja Vukićević (DNP), Nikola Rovčanin (Demokrate), Maja Vučelić (CIVIS), Nikola Camaj (Albanski forum), Mihailo Anđušić (DPS), Nikola Zirojević (SD), Admir Adrović (BS), Ana Novaković Đurović (URA), Adrijan Vuksanović (HGI) i Jevrosima Pejović (Posebni klub).

Formiranje Odbora predložili su poslanici parlamentarne većine i opozicije. Kako se navodi u Predlogu odluke o formiranju Odbora, zadatak tog radnog tijela je sveobuhvatna reforma i izmjena izbornog zakonodavstva, koja podrazumijeva implementaciju preporuka iz izvještaja Evropske komisije o napretku i izvještaja OEBS/ODIHR misije.

Odbor bi trebalo da definiše predloge zakona o izboru odbornika i poslanika, o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i zakona o registrima prebivališta i boravišta...

Administrativni odbor imenovao je ranije danas četiri savjetnike predsjednika Skupštine Andrije Mandića.

Za savjetnike su izabrani diplomirani pravnici Želidrag Nikčević, Matija Medojević i Žana Praščević Milačić, kao i diplomirani ekonomista Boban Stanišić.

Bonus video: