URA: Podržavamo Sindikat uprave i pravosuđa, povećanje zarada nije pitanje volje Spajića, nego obaveza

"Poslanici URE u Skupštini Crne Gore su predali preko 70 amandmana na Budžet za 2024. godinu kojim je bilo predviđeno povećanje plata zaposlenima u upravi i pravosuđu za 10 odsto, čime bi bio ispoštovan potpisani GKU"

4185 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

GP URA saopštio je da podržava protest Sindikata uprave i pravosuđa u borbi za njihova prava na koju ih je Vlada Milojka Spajića koja ih tjera da prava garantovana Granskim kolektivnim ugovorom traže na ulici.

"Na ovaj način nova vlast ne samo da pokazuje sramotan odnos prema radnicima ignorišući njihove zahtjeve, već i to da ne mari uopšte za potpisane ugovore i zakone i time uspostavlja pogubnu praksu da njihovo poštovanje zavisi od volje vlasti", rekli su iz URE.

Oni su pozvali Vladu da bez odlaganja ispoštuje Granski kolektivni ugovor (GKU) potpisan sa njima jer je to zakonska obaveza.

Abazovićeva vlada poptisala je taj GKU na osnovu kojeg su im plate povećane početkom 2023. godine za oko 30 odsto, a predviđena su povećanja od još po 10 odsto u 2024. i 2025. godini.

"Poslanici URE u Skupštini Crne Gore su predali preko 70 amandmana na Budžet za 2024. godinu kojim je bilo predviđeno povećanje plata zaposlenima u upravi i pravosuđu za 10 odsto, čime bi bio ispoštovan potpisani GKU, ali su predstavnici svih partija parlamentarne većine bili protiv svih tih amandmana svjesno kršeći prava radnika i gurajući državu u problem da sjutra opravdane tužbe radnika mogu izazvati milionske izdatke na teret svih građana".

Poručuju da Spajić i Vlada imaju obavezu da im bez odlaganja povećaju.

"To nije pitanje volje Milojka Spajića, već obaveza predviđena potpisanim granskim kolektivnim ugovorima. U suprotnom će primorati veliki broj radnika da na ulici traže svoja prava, a to neće biti samo Spajićev poraz, već poraz države Crne Gore", zaključili su.

Bonus video: