Rekreacija na vojnom aerodromu

Komandant vazduhoplovstva odobrio korišćenje fiskulturne sale bivšim DPS funkcionerima Predragu Boškoviću i Predragu Mitroviću, Ministarstvo ćuti

66078 pregleda 161 reakcija 76 komentar(a)
Bošković i Mitrović, Foto: Boris Pejović/Savo Prelević
Bošković i Mitrović, Foto: Boris Pejović/Savo Prelević

Komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore (VVCG) potpukovnik Bojan Popadić odobrio je stalni ulazak na vojni aerodrom “Knjaz Danilo” u Golubovcima grupi civila, među kojima su i bivši visoki funkcioneri DPS-a - nekadašnji ministar odbrane Predrag Bošković i bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

Potvrđuje to dokument do kojeg su došle “Vijesti” - takozvani Spisak lica iz “Rekreativne grupe Mitrović” kojima se odobrava ulazak vozilima u krug aerodroma “radi korišćenja fiskulturne sale”.

Dokument sadrži imena 26 civila i registarske oznake privatnih automobila većine od njih.

Komandant VVCG je civilima, među kojima su dva visoka fukcionera DPS-a i neki od njihovih komšija i prijatelja, odnosno kolega sa posla u institucijama kojima su ranije rukovodili, omogućio upotrebu fiskulturne sale četiri puta nedjeljno, i to isključivo u večernjim satima.

Među licima sa spiska, nezvanično saznaju “Vijesti”, su i neki pripadnici MUP-a, poput pilota u Aviohelikopterskoj jedinici Dražena Vlahovića. On je nekada bio komandant Vazduhoplovstva VCG, a nakon što je skinuo vojnu uniformu, prešao je u Aviohelikoptersku jedinicu MUP-a, gdje je u oko javnosti upao u septembru 2021. kada je odbio da, zbog “zabrinjavajućih bezbjednosnih procjena”, policijskim helikopterom iz Podgorice na Cetinje preveze velikodostojnike SPC - patrijarha Porfirija i mitropolita crnogorskog Joanikija koji je 5. septembra te godine inaugurisan u Cetinjskom manastiru. Zbog toga je Vlahović bio suspendovan sa posla i protiv njega je MUP pokrenuo disciplinski postupak...

Prema odobrenju aktuelnog komandanta VVCG, “Rekreativna grupa Mitrović” u zaštićeni i obezbijeđeni krug vojnog aerodroma može da ulazi svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje, u vremenu od 21 do 23 časa. Njima je to odobreno iako prema Pravilu službe Vojske Crne Gore radni dan u jedinicama završava u 15 časova, a u 22 počinje noćni odmor.

Iz Ministarstva odbrane (MO) kojim rukovodi Dragan Krapović (Demokrate) “Vijesti” ni nakon sedam dana, nisu dobile odgovor na pitanje da li je taj resor upoznat sa postojanjem “Rekreativne grupe Mitrović” i spiskom od 26 lica koja je čine, da li je MO dalo saglasnost na odluku komandanta VVCG da se ovoj grupi civila odobri višekratni sedmični ulazak u zaštićeni vojni objekat, pod kojim komercijalnim uslovima “Rekreativna grupa Mitrović” koristi fiskulturnu salu na vojnom aerodromu, te kada je i gdje bilo oglašeno davanje na korišćenje termina u toj sali civilnim strukturama uz naknadu.

Spisak “Grupe Mitrović”
Spisak “Grupe Mitrović”foto: Privatna arhiva

Iz MO nisu odgovorili ni na pitanje koji je ministar odbrane dao saglasnost za ovakav pristup civila vojnom objektu. “Vijesti” nezvanično saznaju da je to formalno urađeno prije nekoliko godina, za vrijema mandata upravo Predraga Boškovića.

Dobro upućeni sagovornici “Vijesti”, međutim, tvrde da je Boškovićev partijski drug Predrag Mitrović još od 2009. imao povlašćeni status, pa je mogao, maltene kad je god htio, da ulazi na vojni aerodrom u pratnji drugih lica - civila, čak i članova porodice.

Mitrović je dugogodišnji civilni pilot i bio je predsjednik Vazduhoplovnog saveza Crne Gore, a navodno je u više navrata, kao pilot ili kopilot, letio na vojnim helikopterima tipa “gazela” koji su tada bili u operativnoj upotrebi VVCG.

Šta kaže zakon

Član 44 Zakona o odbrani propisuje da je “zabranjen pristup vojnim objektima i objektima koji su određeni kao objekti od posebnog značaja za odbranu, kao i građenje u rejonima uz te objekte, bez saglasnosti Ministarstva odbrane”. Član 41 istog zakona, pored ostaloga, propisuje da Obavještajno bezbjednosni direktorat (OBD) Ministarstva odbrane “vrši bezbjednosnu zaštitu lica, objekata, sredstava i aktivnosti, kao i obavljanje drugih bezbjednosnih poslova u Ministarstvu i Vojsci”, kao i da OBD vrši “planiranje, realizovanje i kontrolisanje mjera bezbjednosti u Vojsci”. To u praksi znači da “Rekreativna grupa Mitrović” nikako nije mogla da uđe u krug vojnog aerodrome, bez “amina” vojne tajne službe i da formalnu saglasnot na to odobrenje ne da tada aktuelni ministar odbrane. Međutim, prema tvrdnjama dobro upućenog sagovornika “Vijesti” iz VCG, ništa od ovoga nije ispoštovano.

“Prilikom donošenja ovog krajnje sumnjivog odobrenja nijesu ispoštovane osnovne zakonske norme kada je bezbjednost lica, objekata i sredstava u Vazduhoplovstvu u pitanju”, tvrdi sagovornik “Vijesti”, ističući da nisu sprovedene mjere koje je OBD, po zakonu, morao odraditi prije odobrenja ulaska civila u krug vojnog aerodroma, kao i da ne postoji formalno odobrenje ministra Krapovića da se takvo nešto omogući ovoj grupi civilnih lica.

Izvor “Vijesti” posebno napominje bezbjednosnu osjetljivost odobravanja višekratnog sedmičnog ulaska grupe civila u noćnim satima u krug vojnog aerodroma, ističući da se u neposrednoj blizini fiskulturne sale nalazi Vazduhoplovni operativni centar VCG koji je uvezan u NATO sistem kontrole vazdušnog prostora Alijanse i razmjene informacija sa NATO centrom u Torehonu, a u blizini su i hangari sa helikopterima, rezervnim djelovima i sličan osjetljivi materijal.

“Nad licima sa ovog spiska koja uđu u prostor vojnog objekta i prođu kapiju, više nema nikakve kontrole, s obzirom na udaljenost fiskulturne sale od ulazne kapije i ona dakle mogu ozbiljno narušiti bezbjednost drugih lica i objekata na vojnom aerodromu”, kazao je sagovornik “Vijesti”, naglašavajući da je “Rekreativnoj grupi Mitrović” upravo iz razloga udaljenosti fiskulturne sale od ulazne kapije aerodroma, odobren ulazak privatnim vozilima u vojni kompleks.

Drugi sagovornik “Vijesti” iz VVCG kazao je da su “rekreacije” Mitrovića, Boškovića i njihovih prijatelja na vojnom aerodromu korišćene za međusobne dogovore “u kontrolisanom i neozvučenom ambijentu” bivšeg ministra odbrane sa njemu i DPS-u lojalnim oficirima VCG, te da je navodno na dan kada su pitanja “Vijesti” o ovome došla na adresu PR službe MO, u hangaru vojnog aerodroma pod hitno organizovan povjerljiv sastanak najvišeg vojnog vrha sa oficirima iz VVCG, oko toga kako da postupe u ovoj za njih kriznoj situaciji i koje informacije s tim u vezi treba da daju ministru Krapoviću, kako bi pokušali da minimiziraju navodni skandal.

“Iz razloga što je spisak lica koja nemaju pravo ulaska u vojni objekat dospio u javnost, načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Zoran Lazarević planira ubuduće stepenovati tajnošću dokumenta elaborata čiji je ovaj spisak sastavni dio, kako bi ulazak u fiskulturnu salu određenim licima postao službena tajna”, tvrdi taj sagovornik “Vijesti”.

IZ MO nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” što su preduzeli ovim povodom i da li je pored ostaloga, tokom korišćenja fiskulturne sale na aerodromu od strane lica iz “Rekreativne grupe Mitrović” bilo zadejstvovano lice iz organa unutrašnje službe VCG i MO, radi kontrole ovih civila i njihovih privatnih vozila tokom boravka u krugu zaštićenog vojnog objekta.

Bonus video: