Krah najkraće vlasti koja je ikada vladala Budvom: Nedorasli datim obećanjima

Uprkos velikim planovima i osvajanju čak 52 odsto glasova, sada već bivša vlast u Budvi ostaće zapamćena i po tome što gotovo ništa od onoga što je najavljivali nije ispunila

81688 pregleda 164 reakcija 78 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Vlast u Budvi predvođena partijama nekadašnjeg Demokratskog fronta urušila se nakon samo godinu i po. Ono po čemu će zasigurno ostati upamćeni, osim po tome što su najkraća vlast koja je ikada vladala Budvom, jeste i to da gotovo ništa od onoga što su obećali kada su osvojili čak polovinu glasova Budvana, nisu ispunili.

Da su bili nedorasli vlasti, potvrdio je i sam odlazeći predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović, koji je priznao krivicu političkog saveza koji je upravljao gradom od kraja oktobra 2022, kada je tadašnja koalicija Budva na prvom mjestu - Milo Božović - DF osvojila 52 odsto glasova, apsolutnu većinu u lokalanom parlamentu, pa je od ukupno 33 odbornička mandata, imala 18.

Milo Božović zvanično je postao predsjednik Opštine 9. januara glasovima odbornika DF, URA, Demokrata i SNP-a. Politička stabilnost, odnosno sigurnost da će lokalani parlament sa natpolovičnom većinom aminovati svaki projekta i odluku, davala je Božoviću mogućnost da ostane upamćen kao jedan od najuspješnijih čelnika metropole turizma.

Povjerenje građana dobio je ambiciozno prezentovanim investicionim planom od čak 26 projekata, koji je trebalo da preporode Budvu.

“Politiku sam uvijek doživljavao kao način da se rešavaju problemi građana, a ne da se oni produkuju ili stvaraju novi. Za mene, političar u pravom smislu te riječi je onaj koji je posvećen opštem interesu i radi u korist građana a ne u ličnom ili isključivo partijskom”, poručio je tada Božović, kada se očekivalo da će odmah imenovati svoje zamjenike, te okupiti tim koji će krenuti u realizaciju projekta.

Jer, kako je kazao “Budva mora da iskorači naprijed, da krene putem razvoja i progresa, a osnov za to je politička stabilnost koju smo postigli”.

Kao prioritetni projekat Božović je tada promovisao izgradnju Opštine bolnice u naselju Dubovica.

“Izgradnja šetališta od Starog grada do Bečića u prvoj fazi, a kasnije i do Rafailovića, Svetog Stefana i Jaza je projekat koji će unaprijediti turističku ponudu našeg grada i povećati kvalitet života svih nas. Evropska prestonica kulture je naše strateško opredeljenje razvoja i koncept našeg budućeg funkcionisanja kao lokalne uprave i turističke destinacije. U tom cilju pred nama je i izgradnja kulturnog centra kao krovne ustanove kulture i mjesta brojnih manifestacija i kulturnih događaja. Lokalna uprava koju ću predvoditi u narednom periodu biće posvećena rješavanju problema nedostajućeg parking prostora kroz izgradnju novih parkinga i garaža, ali i čuvanju rijetko preostalih zelenih površina. Prostor koji je trajno potrošen u našem gradu je teško povratiti, ali smo dužni da uradimo sve što je u našoj nadležnosti da sačuvamo rijetko preostale slobodne zelene površine i povratimo imovinu koja je na razne načine iz državnog prešla u privatno vlasništvo”, samo su neka od obećanja koje je tada dao.

Među projektima koji su tada bili presudni da se Budvani odluče da mu daju glas, Božović je naveo projekat pametni grad i E-upravu, koji promovišu to da javna uprava mora biti servis građana dostupan uvijek svima.

Radovi sve rjeđi: Rekonstrukcija ulice u centru
Radovi sve rjeđi: Rekonstrukcija ulice u centrufoto: Vuk Lajović

Božović je u svom programu “Budva 2026” najavio izmještanje Opštine, te proširenje centralnog gradskog parka, izgradnju šetališta Stari grad - Rafailovići, završetak decenijske izgradnje šetališta u Petrovcu, sve do Perazića dola. U programu je i izgradnja novog dječjeg vrtića u Bečićima. Najavio je programe pomoći za osnivanje preduzeća posebno usmjerenih na razvoj ruralnog i ženskog preduzetništva. Dobijanje statusa evropske prijestonice kulture za 2028. omogućiće, kako se navodilo u programu, transformaciju Budve i pojačanje njene kulturne ponude tokom cijele godine.

Renoviranje otvorenog plivališta na Pizani kod Starog grada, jedna je od promovisanih projekta, te sanacija korita rijeke Grđevice, kako bi bilo izgrađeno šetalište i saobraćajnica. Najavljeni su i programi razvoja ruralnog područja Budva grad tvrđava, Brajići sportsko-rekreativni centar i izletište, Budva zeleni grad, grad sporta, dobro mjesto za život za sve građane, Dubovica sportsko-zdravstveno rekreativni centar...

Luka Budva je trebalo je da bude data Opštini na upravljanje.

Od svih pobrojanih projekta ništa nije realizovano. Sproveden je međunarodni konkurs za idejno rješenje budućeg šetališta, a jedini veći projekta koji ova vlast realizuje je rekonstrukcija glavnih saobraćanica u centru grada, Mediteranske i Ulice 22. novembra, koji je povjeren podgoričkoj kompaniji “Bemax”.

Hapšenjem Božovića, 13. aprila prošle godine praktično je uslijedio haos u gradu, a raskol u njegovoj koaliciji kulminirao je skraćenjem mandata.

Božović je sve vrijeme upravljao iz zatvorske ćelije, te nije pomišljao na podnošenje ostavke.

Budvi slijedi izborna kampanja i politička previranja umjesto da grad sređen dočekuje sezonu. Nažalost, nije donijet plan privremenih objekata, tako da su sve ugostiteljske terase i štandovi na javnim površinama nelegalni. Nije zasjedalo ni Koordinaciono tijelo za pripremu sezone, a prvi gosti u hotelima zvanično dolaze već krajem ove sedmice. Centar grada zbog rekonstrukcija ulica je raskopan te se kraj radova očekuje ako sve bude po planu sredinom juna.

Milatović raspisao izbore za 26. maj

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rapisao je izbore u Budvi za 26. maj.

Milatović je na društvenoj mreži Iks napisao da je izbore zakazao za najraniji mogući termin.

“U skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima donio sam Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u SO Budva, koji će biti održani u nedjelju 26. maja 2024. godine. Izbore sam zakazao u najranijem mogućem terminu, a kako bi se izbjegao negativan uticaj novonastalog političkog trenutka na ekonomsku dinamiku u opštini Budva u kontekstu ljetnje turističke sezone. Pozivam sve učesnike izbornog ciklusa na odgovorno i fer djelovanje u predstojećoj izbornoj kampanji”, rekao je Milatović.

Bonus video: