Andrijevica sigurna za prinudnu upravu

O uvođenju prinudne uprave u Andrijevici i Šavniku Vlada će odlučiti danas, ako budu ispunjeni uslovi

35518 pregleda 23 reakcija 5 komentar(a)
Vlast tvrdi da su ispunili sve postavljene uslove: Šavnik, Foto: Svetlana Mandić
Vlast tvrdi da su ispunili sve postavljene uslove: Šavnik, Foto: Svetlana Mandić

Vlada će najvjerovatnije na današnjoj sjednici odlučiti da li će uvesti prinudnu upravu u Šavniku i Andrijevici.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Ministarstvo javne uprave (MJU) je juče čekalo mišljenja kolega iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) i Državne izborne komisije (DIK) o dostavljenom Strateškom planu i mjerama prema Opštinskoj izbornoj komisiji u Šavniku.

Izvor iz Vlade je kazao listu da ako sve bude išlo po planu, ta tačka će danas ići na sjednicu Vlade.

Iz DIK-a je Vijestima nezvanično rečeno da će traženo mišljenje dostaviti danas.

Ministarstvo je od DIK-a tražilo mišljenje u vezi sa postupkom donošenja odluka o razrješenju i imenovanju članova Opštinske izborne komisije Šavnik s aspekta primjene propisa kojima je regulisan ovaj postupak.

“Vijesti” nezvanično saznaju da se mišljenju DIK-a u suštini svodi na to da oni ne mogu da utvrđuju da li su članovi OIK Šavnik razriješeni pa izabrani zakonito ili ne, jer OIK bira Skupština opštine, čiji rad kontroliše ministarstvo.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da OIK u stalnom sastavu imenuje skupština opštine, na predlog radnog tijela SO nadležnog za izbor i imenovanja, iz reda kandidata koje predlože političke partije, odnosno koalicione izborne liste, odnosno, grupe birača koje imaju odbornike u Skupštini opštine, a da nadzor nad radom SO vrši ministarstvo nadležno za poslove javne uprave.

Šavnički parlament usvojio je 20. marta na elektronskoj sjednici odluku o razrješenju OIK, a dva dana kasnije na elektronskoj sjednici, kojoj su prisustvovali samo odbornici vladajuće DPS-SD koalicije, izabrala njen novi sastav. Dva člana komisije iz opozicije, koji su u ranijem periodu glasali protiv ponavljanja izbora na biračkim mjestima “Sala SO Šavnik” i “Kafana Kruševice”, zamijenjena su novim članovima, dok su članovi i predsjednik OIK-a iz DPS-a ostali isti.

Opozicija je zbog izbora novih članova OIK-a, DIK-u uputila obavještenje, a ta institucija o obavještenju ne odlučuje.

Na elektronskoj sjednici je usvojen i Strateški plan opštine za ovu godinu.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ako skupština opštine ne ispunjava svoje obaveze, Vlada će, na predlog Ministarstva, raspustiti lokalni parlament. U tom slučaju, funkciju skupštine opštine do konstituisanja nove, obavlja odbor povjerenika, koji imenuje Vlada. Predsjednik države raspisuje izbore u opštini, dan nakon stupanja na snagu odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta.

Rok koji je MJU dalo opštinama Šavnik, Andrijevica i Budva da izvrše zakonom utvrđene obaveze, istekao je u ponedjeljak u ponoć.

Budva je prinudnu upravu izbjegla zato što je lokalni parlament u ponedjeljak sebi skratio mandat, a predsjednik države Jakov Milatović je u utorak izbore u toj opštini raspisao za 26. maj.

Predsjednik Opštine Jugoslav Jakić je rekao juče Vijestima da je Ministarstvu “sve dostavljeno” što je traženo i što je bio uslov da ta opština izbjegne prinudnu upravu.

Iz koalicije “Za budućnost Šavnika” tvrde da nije tačno da su ispunjeni svi uslovi.

Državna izborna komisija do sada je održala 60 sjednica posvećenih izborima u Šavniku i donijela 120 rješenja kojima je naložila da OIK Šavnika donese odluku o ponavljanju izbora, što se nije dogodilo, jer su četiri člana OIK-a, od ukupno osam iz redova opozicije, tokom glasanja bili protiv ili uzdržani.

Izbori u Šavniku su počeli 23. oktobra 2022. godine, kada su održani u još 13 opština, ali nakon devet ponavljanja, cijepanja glasačkih listića, razbijenih glasačkih kutija, sprečavanja glasanja, verbalnih i fizičkih konflikta, brojnih prijava, ušlo se u ćorsokak – na glasačkim mjestima u zgradi SO i u selu Kruševice, gdje je upisan 541 birač, izbori nijesu okončani.

I Skupština opštine Andrijevica je upozorena da u istom roku mora da donese strateški plan razvoja Opštine i odluke o predlozima za razrješenje predsjednika Opštine Andrijevica Željka Ćulafića (SNP) i predsjednika Skupštine opštine Mladena Đukića (Demokrate).

U toj opštini ništa nije urađeno po pitanju upozorenja Vlade.

Bonus video: