Predsjednica Slovenije: Crnoj Gori je mjesto u EU

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon kazala da će ta zemlja pružiti podršku Crnoj Gori u kandidaturi za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027.

3537 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa sastanka sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Crna Gora je apsolutno najviše napredovala na evropskom putu i mjesto joj je u Evropskoj uniji, poručila je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović boravio je juče u zvaničnoj posjeti Sloveniji, na poziv potpredsjednice Vlade i ministarke vanjskih i evropskih poslova Tanje Fajon. Pored susreta sa šeficom slovenačke diplomatije, sastao se i sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i predsjednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančić.

Crna Gora napreduje i na veoma dobrom je putu da postane prva naredna članica Evropske unije, ocijenjeno je tokom sastanka sa Tanjom Fajon, kako je saopštilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Ivanović i Fajon
Ivanović i Fajonfoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Sagovornici su se saglasili da su odnosi dvije zemlje veoma dobri, prijateljski i partnerski, kao i da je saradnja intenzivna i sadržajna u brojnim oblastima.

"Slovenija ima posebno mjesto na našem razvojnom putu. Kao država koja je otvorila prvo diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori 2006. godine, nastavila je da bude pouzdan partner i oslonac, kasnije i kontakt zemlja u procesu evroatlantske integracije i do danas, promoter i snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore", kazao je Ivanović, podsjetivši da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Crne Gore i prioritet na čije ostvarenje je "u potpunosti fokusirana aktuelna Vlada, ali i cijelo društvo".

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon je kazala da je novi zamah u politici proširenja veoma važan. "Drago mi je da je Crna Gora, sa kojom imamo veoma dobre odnose, ali i dinamičnu ekonomsku saradnju, dobila novi podsticaj za ubrzanje pregovaračkog procesa. Napredak koji ostvarujete nije prošao nezapaženo i možete i dalje računati na punu podršku Slovenije".

Ivanović Slovenija
foto: MVP, Saša Matić/Vlada Crne Gore

Saglasili su se, kako je saopšteno, da na dinamiku pregovaračkog procesa utiču brojne krize i geopolitička dešavanja, ali da politika proširenja jeste u fokusu i da taj momenat treba iskoristiti. Bilo je riječi i o saradnji na multilateralnom planu, a Fajon je kazala da će Slovenija pružiti podršku Crnoj Gori u kandidaturi za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za period 2026-2027. godine.

Ivanović je u razgovoru sa predsjednicom Pirc Musar istakao da je Crna Gora zahvalna Sloveniji na dosljednom i proaktivnom pristupu politici proširenja Evropske unije, te zagovaranju napretka zasnovanog na individualnim rezultatima. "Ovo je ključna godina za Crnu Goru, ali i za EU i kredibilitet politike proširenja. Zajednički je interes da se pregovori ubrzaju, a Vlada Crne Gore je odlučna da svoj dio posla završi u što skorijem roku".

Pirc Musar je ocijenila da je Crna Gora apsolutno najviše napredovala na evropskom putu. "Crnoj Gori je mjesto u Evropskoj uniji. Interes Slovenije, ali i EU, jeste da zemlje Zapadnog Balkana napreduju u integraciji i pridruže se porodici evropskih država."

Susret sa predsjednicom Državnog zbora Slovenije je, kako se navodi, bio prilika za razgovor o parlamentarnoj dimenziji bilateralnih odnosa, te važnosti saradnje i snaženja parlamentarne diplomatije.

Ivanović Slovenija
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Klakočar Zupančić je rekla da su pozicije Slovenije jasne. "Uprkos izazovima, vjerujemo u ideju i temeljne vrijednosti Evropske unije. Zato želimo da zemlje kandidati imaju jasnu perspektivu članstva i snažno podržavamo vaš evropski put."

Ivanović je zahvalio na sveobuhvatnoj i kontinuiranoj podršci Slovenije i njenih institucija, na političkom i ekspertskom nivou. "Upravo zahvaljujući podršci partnera, kao zemlja koja je najviše odmakla u pregovorima, nastojimo biti što uspješniji u ispunjavanju obaveza iz evropske agende i raduje nas što naši partneri to prepoznaju."

Tokom jučerašnjih razgovora bilo je riječi i o aktuelnim globalnim krizama, uz ocjenu da međunarodna zajednica mora insistirati na diplomatskom rješavanju konflikata, poštovanju vladavine prava, obezbjeđivanju humanitarne pomoći, te zaštiti civila, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: