Bez odluke o saslušanju Gorčević i Ivanovića, poslanici vlasti nisu prisustvovali sjednici

“Politički razlozi su jasni. Očigledno da našim kolegama i koleginicama, koji sa nama rade u odboru, a predstavljaju vladajuću većinu, politički ne odgovara da se o ovome raspravlja. Očigledno je da se kolege iz Bošnjačke stranke sa njima politički solidarišu. Mislim da su motivi i tu jasni”, rekao je predsjednik Odbora Ivan Vuković

4918 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Odbor za evropske integracije se danas nije izjasnio oko zahtjeva opozicije za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića i ministarke evropskih poslova Maide Gorčević, s obzirom na to da zbog nedolaska poslanika parlamentarne većine, nije imao kvorum za rad.

Predsjednik Odbora Ivan Vuković je konstatovao da Odbor nema kvorum za rad, jer mu prisustvuje samo pet poslanika. Sjednici odbora ne prisustvuju poslanici vlasti.

“Politički razlozi su jasni. Očigledno da našim kolegama i koleginicama, koji sa nama rade u odboru, a predstavljaju vladajuću većinu, politički ne odgovara da se o ovome raspravlja. Očigledno je da se kolege iz Bošnjačke stranke sa njima politički solidarišu. Mislim da su motivi i tu jasni”, rekao je Vuković.

Ivanović i Gorčević je trebalo da budu sasušani na temu: ,,Odstupanje predstavnika vlasti od zvanične vanjske politike Crne Gore i posljedice koje to proizvodi na proces EU integracija“. Predlog za njihovo saslušanje su ranije podnijeli Vuković, Mihailo Anđušić (DPS), Ana Novaković Đurović (URA), Adrijan Vuksanović (HGI) i nezavisna poslanica Jevrosima Pejović.

U obrazloženju zahtjeva predstavnici opozicije su se naveli da se u posljednje vrijeme, u nekoliko navrata, svjedočilo primjerima neadekvatnog odnosa visokih državnih funkcionera prema potrebi zaštite i promocije zvaničnih vanjsko - političkih interesa Crne Gore.

Naveli su da je nedavno specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naveo da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi dio parlamentarne većine, kod koje nijesu prepoznali posvećenost evroatlanskim integracijama, mogao postati dio Vlade.

„Glasanje predstavnice koalicije Za budućnost Crne Gore povodom prijema Kosova u Savjet Evrope, kao i narušavanje dobrosusjedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, prošlo je bez reakcije Vlade “, ističe se u obrazloženju.

Novaković Đurović je kazala da je ovo loša poruka poslanika parlamentarne većine i Bošnjačke stranke da se onemogući kvorum i organizovanje kontrolnog saslušanja.

“Svjedočimo da u parlamentarnoj većini, postoji odstupanje u našoj vanjsko - političkoj orjentaciji”, kazala je ona.

Adrijan Vuksanović (HGI) je rekao da je očekivao da predstavnici vlasti neće doći, jer aktivno ćute.

“Nema što da politički zamjerim koleginici Vukićević, već čestitam na konzistentnosti”.

Mihailo Anđušić (DPS) je rekao da ovo govori o ozbiljnoj krizi u Vladi i raspolućenosti u stavovima.

“Ostavljamo građanima da vide na koji način se upravlja državom i koliko je ovo danas ozbiljno , čemu svjedočimo”, rekao je Anđušić.

Bonus video: