Šta Mandić radi na vježbama Vojske Srbije

Posebno problematično je što član Savjeta za odbranu i bezbjednost prisustvuje vježbama vojske druge države, poručili su iz DPS-a

17280 pregleda 101 reakcija 100 komentar(a)
Mandić i Knežević na vježbi Vojske Srbije, Foto: mreza X
Mandić i Knežević na vježbi Vojske Srbije, Foto: mreza X

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i poslanik Demokratske narodne partije Milan Knežević prisustvovali su juče vježbi Vojske Srbije na Privremenom poligonu “Pešter” kod Sjenice.

To je izazvalo oštre reakcije opozicije u Crnoj Gori, posebno jer je Mandić i član Savjeta za odbranu i bezbjednost Crne Gore.

Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić, pitao je juče na sjednici parlamenta šta Mandić radi na vježbama Vojske Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

Nikolić je kazao da je važno da crnogorska javnost zna odgovor na to pitanje, posebno u svjetlu, kako je rekao, upozoravajućih tonova koji su se u četvrtak veče mogli čuti na mitingu u Banjaluci.

“U Banjaluci se prijeti secesijom Bosne i Hercegovine, i najavljuju neki potezi koji mogu destabilizovati region u kojem živimo, i u tom smislu je posebno problematično šta Mandić kao član Savjeta za odbranu i bezbjednost radi na vojnim vježbama srpske vojske”, naveo je Nikolić.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović (Pokret Evropa sad), koji je predsjedavao sjednicom, nije imao odgovor na pitanje Nikolića.

“Nemam informaciju, niti mogu onda dati odgovor. Predlažem da to pitanje postavite kad g. Mandić bude predsjedavao parlamentom i vjerujem da ćete dobiti odgovor”, rekao je.

Iz Skupštine nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u kom svojstvu je Mandić bio na vježbi i koga je predstavljao tamo, te ko ga je pozvao i zašto je odlučio da prisustvuje vježbi. “Vijesti” su pitale i da li Mandić smatra da mu je kao čovjeku koji pokriva jednu od tri najviše funkcije u Crnoj Gori bilo mjesto na vježbi vojske susjedne zemlje i očekuje li da mu to koalicioni partneri iz državne vlasti zamjere.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković napisao je na mreži Iks da Mandić prisustvuje vojnoj vježbi Vojske Srbije “sa bojevom municijom u društvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Milana Kneževića”.

“Halo Brisel, da li se čujemo od gruvanja haubica”, napisao je Eraković.

Odgovorio mu je Knežević:

“Alo, jesi li to ti, Jevto? Okreni nulu, ništa te ne čujem od MIG-ova. Ili pošalji poruku ako ti je hitno, sad kreću tenkovi”, napisao je Knežević na mreži Iks.

Na vježbi na Pešteru je učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike, prenio je Tanjug.

Završnici Združene taktičke vježbe prisustvovao je i komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš, koji je na Pešter došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Združenu taktičku vježbu sa bojnim gađanjem Vihor 2024. izvela je Druga brigada kopnene vojske, ojačana dijelom jedinica Vojske Srbije.

Bonus video: