GA pozvala Vladu da analizira preporuke SAD: Nije bilo bitnih promjena na bolje

Crna Gora ima ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosuđa, slobodom izražavanja, korupcijom, ukazao je Stejt dipartment u izvještaju

5887 pregleda 2 komentar(a)
“izvještaj sadrži očekivane ocjene”: Stejt dipartment, Foto: Shutterstock
“izvještaj sadrži očekivane ocjene”: Stejt dipartment, Foto: Shutterstock

Građanska alijansa (GA) pozvala je juče Vladu da pažljivo analizira preporuke iz izvještaja Stejt dipartmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori i djeluje odlučno kako bi obezbijedila punu zaštitu i poštovanje ljudskih prava za sve građane.

U godišnjem izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu navodi se da u Crnoj Gori prošle godine nije bilo značajnih promjena po pitanju stanja ljudskih prava, kao i da vlada nije poštovala nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, iako je to predviđeno Ustavom i zakonima. Kao značajna kršenja prava između ostalog, su navedeni ozbiljni problemi sa nezavisnošću pravosuđa, ograničenjem slobode izražavanja – uključujući prijetnje novinarima, korupcijom, raširenim rodnim nasiljem, trafikingom, nasiljem ili prijetnji nasiljem protiv pripadnika LGBTQ+ zajednice, te postojanjem najgorih oblika dječijeg rada.

Iz GA su naveli da izvještaj uglavnom sadrži očekivane ocjene, koji je objektivan i realan prikaz stanja i ukazuje na stanje i probleme na koje u kontinuitetu ukazuju.

“Prepoznate su manjkavosti našeg sistema kada je riječ o pravosuđu, sektoru bezbjednosti i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Evidentno je da nije bilo suštinski bitnih promjena na bolje u navedenim oblastima”, saopšteno je iz GA.

Člana Predsjedništva vladajućeg Pokreta Evropa sad (PES) Tihomir Dragaš rekao je da je izvještaj Stejt dipartmenta potvrdio je zloupotrebe bivše Vlade Dritana Abazovića.

“Ovaj izvještaj u potpunosti je podudaran sa izvještajem Evropske komisije za 2023. koji je ukazao na političku blokadu i ustavnu krizu izazvanu (ne)radom Abazovićeve Vlade u tehničkom mandatu”, naveo je Dragaš u saopštenju.

Odgovorio mu je član Predsjedništva Građanskog pokreta URA Slavko Janković.

“Da je Dragaš ostao u parlamentu umjesto što je pobjegao, znao bi da o blokadi koju pominje, ne odlučuje Vlada, koja je radila ‘kao violina’, već parlament koji je bio zatvoren više od godinu. Za to se obratite vašim sadašnjim partnerima iz vlasti”, poručio je Janković.

Bonus video: