DPS: Odbor za međunarodne odnose i iseljenike odbio inicijativu za kosponzorstvo Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Odbijanje premijera da direktno odgovori na pitanje da li će Crna Gora kosponzorisati rezoluciju je "ništa drugo do relativizacija ovog strašnog zločina", kazala je potpredsjednica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč

9793 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Skupština/Youtube
Foto: Skupština/Youtube

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike odbio je inicijativu za kosponzorstvo Rezolucije o genocidu u Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

Navode da je potpredsjednica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas od tog odbora tražila da se izjasne na inicijativu za memorijalizaciju, odnosno kosponzorstvo te rezolucije, kao i da to izjašnjenje bude predstavljeno Vladi sa zahtjevom da se i Vlada izjasni po istom pitanju, "s obzirom na to da postoji veliko interesovanje javnosti".

"Inicijativa potpredsjednice Vuković Kuč, nažalost, nije naišla na podršku članova Odbora", saopštio je DPS.

“Crnogorski parlament je prije dvije godine izglasao Rezoluciju o Srebrenici i ta rezolucija je najbolji i najveći demantij onoga što postoji u javnosti kao uvreženo mišljenje gdje se čak i u Generalnoj skupštini UN želi predstaviti da se tom rezolucijom Srbija i srpski narod na bilo koji način označavaju kao genocidan narod ili genocidna država. U našoj, crnogorskoj rezoluciji, jasno stoji da se iz krivice za genocid izuzimaju svi, pa i srpski, bošnjački, hrvatski i drugi narodi, a kamoli država Srbija, jer znamo da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine oslobodio državu Srbiju odgovornosti za genocid u Srebrenci, iako je tamo kazano da Srbija nije preduzela neophodne korake za sprečavanje ili eventualno kažnjavanje krivaca”, istakla je Vuković Kuč.

Ona je podsjetila da je, shodno tome, parlament Srbije 2010. izglasao Rezoluciju o zločinima u Srebrenici, "gdje se jasno osuđuje zločin, iako on tada nije nazvan genocidom."

“I to 2010. godine, kada još nije uhapšen čovjek koji će biti osuđen, između ostalog, i za genocid u Srebrenici, a to je Ratko Mladić”, istakla je ona.

Na kraju je ocijenila da je odbijanje premijera Milojka Spajića da direktno odgovori na pitanje da li će Crna Gora kosponzorisati pomenutu rezoluciju "ništa drugo do relativizacija ovog strašnog zločina", te skrenula pažnju članovima odbora da je na njima da "otklone sve nejasnoće koje postoje u vezi sa ovim pitanjem i izjašnjenjem po ovom pitanju skinu ljagu sa Crne Gore i prekinu spekulacije" u vezi sa njenim daljim određenjem u evroatlantskim integracijama.

Bonus video: