Odović predložio razrješenje Đurišića: Otišao u Brisel bez obavještenja, nije ga bilo moguće kontaktirati?

U Odovićevom predlogu je, saznaju "Vijesti", navedeno da je, prema tvrdnjama zamjenice sefa misije pri EU, Đurišić u Briselu imao sastanke s kojima nisu upoznati misija, ambasada i ministarstvo, te da se ne zna kakva je svrha tih susreta

29953 pregleda 50 reakcija 49 komentar(a)
Odović, Foto: Vlada Crne Gore flickr
Odović, Foto: Vlada Crne Gore flickr

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, predložio je juče Vladi da razriješi Koču Đurišića s pozicije vršioca dužnosti (v. d.) direktora Uprave za državnu imovinu, saznaju nezvanično "Vijesti".

Prema informacijama "Vijesti", Odović je u predlogu dostavljenom Vladi naveo da je Đurišić, bez platforme i obavještavanja ministra i izvršne vlasti, službeno bio u Briselu od utorka do juče i da nije prisustvovao jučerašnjem sastanku zakazanom zbog pitanja adaptacije zgrade Misije Crne Gore pri EU. Đurišić navodno nije obavijestio Odovića, ambasadu i šefa misije o tome zašto nije došao, niti je navodno bilo moguće stupiti u kontakt s njim ili njegovom saradnicom kako bi se dogovorio novi termin susreta.

U predlogu je, saznaju "Vijesti", navedeno da je, prema tvrdnjama zamjenice šefa misije pri EU, Đurišić imao sastanke s kojima nisu upoznati misija, ambasada i ministarstvo na čijem je čelu Odović, te da se ne zna kakva je svrha tih susreta. To je, kako je ocijenio Odović, suprotno diplomatskom protokolu i zakonima o vanjskim poslovima i drżavnim službenicima i namještenicima. Ministar je naveo da neizvršavanje ili nesavjesno obavljanje službenih obaveza spada u teže povrede dužnosti.

Odović je u obrazloženju naveo i da uprava kojom upravlja Đurišić još nije dostavila ministarstvu izvještaj o radu. Time su se, kako je navedeno, stekli uslovi za primjenu odredbi Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojima je propisano da ministar podnosi Vladi predlog za razrješenje starješine organa uprave kad podaci iz redovnog godišnjeg izvještaja o radu tog organa i stanju u oblastima rada za koje je osnovan, odnosno posebnog izvještaja organa o preduzetim mjerama i njihovim rezultatima, ukazuju na nepravilnosti u radu.

Đurišić je početkom februara izabran za v. d. direktora Uprave za državnu imovinu.

On je u aprilu 2022. godine izabran za direktora Uprave za katastar i državnu imovinu, ali mu je početkom ove godine, razdvajanjem tog organa (na Upravu za državnu imovinu i Upravu za katastar) prestao mandat na toj poziciji.

Đurišić je funkcioner Nove srpske demokratije. Ta partija dio je aktuelne vladajuće većine, ali još nije dio Vlade Milojka Spajića.

Bonus video: