Joković: Pravedna odluka suda, konačno stavljena tačka na Temeljni ugovor

Joković je rekao da je Crna Gora država u kojoj se svakome jemči pravo na slobodu vjeroispovijesti i u kojoj su vjerske zajednice slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova

5630 pregleda 29 reakcija 31 komentar(a)
Joković, Foto: Luka Zeković
Joković, Foto: Luka Zeković

Odluka Ustavnog suda da odbaci predloge za utvrđivanje neustavnosti Temeljnog ugovora zaključenog između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) je pravedna, ocijenio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

On je kazao da je nakon odluke Ustavnog suda “konačno stavljena tačka na to pitanje”.

Joković je rekao da je Crna Gora država u kojoj se svakome jemči pravo na slobodu vjeroispovijesti i u kojoj su vjerske zajednice slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

“Temeljnim ugovorom sa SPC potvrđene su te slobode i uređenje odnosa između države i crkve u skladu sa evropskim tekovinama. I, konačno, ovim potpisivanjem SPC je izjednačena sa ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori”, naveo je Joković u saopštenju.

On je kazao da su u SNP-u ponosni što je Temeljni ugovor potpisan zahvaljujuči njihovoj partiji.

“Naše insistiranje na njegovom potpisivanju bio je najvažniji uslov za ulazak SNP u 43. Vladu Crne Gore”, istakao je Joković.

On je dodao da su posebno ponosni na činjenicu što je, i pored ustavnih i pravnih načela, Temeljni ugovor bio odraz volje hiljade vjernika, koji su, kako je rekao, bili spremni na svaku žrtvu da odbrane svoju vjeru, crkvu, istoriju i tradiciju.

Bonus video: