HRA: PES i Demokrate da saopšte podržavaju li kosponzorstvo rezolucije o Srebrenici

Iz HRA su kazali da se PES protivi nečemu što se u Rezoluciji UN uopšte ne pominje - da se "zbog odgovornosti bilo kog pojedinca imputira odgovornost bilo kom narodu"

8907 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je Pokret Evropa sad (PES) da jasno kaže da li podržava najmasovniju inicijativu građanskog društva da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je agenciji MINA da očekuju da se izjasne i Demokrate, s ozbirom na to da su u crnogorskom parlamentu glasali za Rezoluciju o Srebrenici.

Poslanički klub PES-a saopštio je u petak da poštuje sve rezolucije koje su usvojene u crnogorskom parlamentu koje se odnose na genocide počinjene na našim prostorima u prethodnom periodu, ali da ne podržavaju da se, kako su kazali, odgovornost nekog pojedinca imputira bilo kom narodu.

U HRA saopštenje poslaničkog kluba PES-a vide kao politikantsko izbjegavanje konkretnog odgovora na jednostavno pitanje: jesu li ili nijesu za kosponzorstvo Rezolucije UN o Srebrenici.

Iz HRA su kazali da se PES protivi nečemu što se u Rezoluciji UN uopšte ne pominje - da se "zbog odgovornosti bilo kog pojedinca imputira odgovornost bilo kom narodu".

HRA je saopštila da su inicijativu o kosponzorisanju podžale 92 nevladine organizacije i 260 istaknutih građana, te da broj potpisnika stalno raste.

Bonus video: