Merc: Mislim da je Crna Gora izuzetno važna za razvoj saradnje između EU i Balkana

Merc ističe i da za Evropu, region Balkana ima strateški značaj, i da je za stabilnost regiona važno u Uniju uvesti one zemlje koje slijede evropske vrijednosti

7666 pregleda 2 komentar(a)
Merc, Foto: Reuters
Merc, Foto: Reuters

Stabilan Zapadni Balkan - snažna Evropa, poručio je poslanik i lider najveće opozicione stranke u Njemačkoj, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc, nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem.

Merc ističe i da za Evropu, region Balkana ima strateški značaj, i da je za stabilnost regiona važno u Uniju uvesti one zemlje koje slijede evropske vrijednosti.

"Imali smo veoma dobar sastanak. Bio je ovo prvi, ali, sigurno, ne i posljednji. Zaista sam zainteresovan da bolje upoznam i vidim Crnu Goru jer mislim da je ova zemlja izuzetno važna za razvoj saradnje između Evropske unije (EU) i Balkana", kazao je Merc, prenosi Portal RTCG.

Spajić je predstavio je plan reformi koji bi Crnoj Gori omogućio da tokom 2026. bude spremna za učlanjenje.

Bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji, pri čemu je zaključeno da bi ekspertska podrška Njemačke bila izuzetno značajna, navodi Portal RTCG.

"On lično zna sve izvršne direktore njemačkih preduzeća i biće velika pomoć pri privlačenju takvih investicija kod nas. Cijeni naš položaj u odnosu na 100 odsto usklađenosti sa spoljnom politikom i odbrambenom politikom. Cijeni našu ulogu u regionu koja je vrlo pomiriteljska i koja pruža ruku svima. Želimo da se fokusiramo na ekonomiju, evropske integracije, vladavinu prava", kazao je Spajić.

Bonus video: