Huter: Katnić treba da se brani živ; Radunović: Ako treba, daćemo mu krv da ostane živ i zdrav

"Je li ikome cilj da se ovdje sudi i presuđuje mrtvome čovjeku?", pitao je Huter; "Želimo da ga vidimo kad bude odgovarao i kad se jednog dana bude bavio sinđelićima i velimirovićima", navodi Radunović

17164 pregleda 57 reakcija 43 komentar(a)
Huter, Foto: Printscreen YouTube
Huter, Foto: Printscreen YouTube

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Oskar Huter, kazao je na današnjoj sjednici parlamenta da bivši glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić, koji štrajkuje glađu i žeđu, treba da se brani živ i da mu se mora priznati pravo na neprikosnovenost života.

On je rekao da je pravo na život ili neprikosnovenost života elementarno pravo čovjeka, koje se priznaje u svim ustavima. Nada se, kaže, da se to pravo "još uvijek priznaje i u Crnoj Gori".

"Nismo zvijeri, no ljudi. Ono što se često spočitava DPS-u je obična laž - kad kažu da branimo ovoga ili onoga. Branimo principe. Ko god se ogriješio o zakone, treba da odgovara. Ali treba da odgovara živ. Je li ikome cilj da se ovdje sudi i presuđuje mrtvome čovjeku? Kad je to Crna Gora likovala i slavila mučenike ili nad tuđom mukom? To nije crnogorski, ni srpski, a ni ljudski. Moramo dozvoliti da se ona prava koja svako od nas ima poštuju... Pravo na život ima svako i dajte da zajednički apelujemo odavde - da se presudi ljudima, ali živima. Bilo koji GST, sadašnji ili budući, treba da se brani živ... Nikako da se sladimo tuđoj muci i da ćutimo", naveo je Huter.

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Slaven Radunović, rekao je da kao predstavnik bivšeg Demokratskog fronta (DF), grupacije koja je pod Katnićem "najviše propatila i koja bi imala najviše razloga da bude ljuta na njega", poručuje da mu niko iz nekadašnjeg DF-a ne želi zlo. On je kazao da mu želi zdrav i dug život i priliku da odgovara pred sudom "za sva zlodjela koja je napravio".

"Ako treba, davaćemo mu krv mi iz Fronta svaki dan, da ostane živ i zdrav. Želimo da ga vidimo kad bude odgovarao i kad se jednog dana bude bavio sinđelićima i velimirovićima", istakao je Radunović, aludirajući na neke od aktera slučaja "državni udar", u kom se čelnicima bivšeg DF-a sudi za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine.

Radunović
Radunovićfoto: Skupština/Youtube

Podsjećajući da je Katnić 2018. uhapsio jednog od lidera nekadašnjeg DF-a Nebojšu Medojevića jer nije pristao da svjedoči u predmetima koji su otvoreni povodom njegovih izjava, te da je Medojević tada štrajkovao glađu 13 dana, Radunović je naveo da su se od toga "pravili štosevi".

"Kad je (lider NSD-a Andrija) Mandić štrajkovao u Skupštini, puštale su se priče kako mu donose mastan burek. Što se tiče g. Katnića, on je tada (tokom Medojevićevog štrajka) reagovao tako što je rekao - 'nije to ništa strašno, neko vas optuži - idete u pritvor, pritvor je za ljude, ako ste krivi - odgovaraćete, ako niste - nećete'. A sad kad je uhapšen, štrajkuje glađu. To je legalan i legitiman način borbe. Ali dajte da imamo iste aršine. Ne podržavama ga u ovome jer mu želim dug život i zdravlje. Ako mu bude potrebna medicinska pomoć, svi smo tu, imamo dobru krv, samo da nam bude živ i zdrav i da odgovara za sva nepočinstva - on i njegove kolege", zaključio je Radunović.

Bonus video: