Milačić: Crna Gora ne smije podržati rezoluciju o Srebrenici

"Nije moralno da u svijetlu aktuelnog stradanja islamskog stanovništva u Gazi, Srebrenica bude globalni diplomatski opijum kojim će se međunarodna zajednica odvratiti od snažnije mirovne aktivnosti islamskog stanovništva Gaze", kazao je predsjednik Prave

3175 pregleda 48 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić poručio je da se ta partija "najoštrije protivi pokušaju da se država i narod Crne Gore uključe" u izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na organima Ujedinjenih nacija (UN).

"Prava Crna Gora najavljene i do sada neprezentovane amandmane na Rezoluciju doživljava kao pokušaj zamazivanja očiju domaćoj javnosti sa istinske prirode ove Rezolucije. Nije moralno da u svijetlu aktuelnog stradanja islamskog stanovništva u Gazi, Srebrenica bude globalni diplomatski opijum kojim će se međunarodna zajednica odvratiti od snažnije mirovne aktivnosti islamskog stanovništva Gaze. Ne zaboravimo da je u zaleđu Srebrenice ubjeno na hiljade srpskih civila od strane vojske BiH, mnogo više nego što je oteto i ubijeno Izraelskih civila u napadu Hamasa na Izrael prošle godine. Ne zaboravimo da je odmazda Izraela do sada premašila brojku od 35 000 civila, sa neuporedivo većim i brutalniijim posledicama nego u Srebrenici. Ne treba zaboraviti ni silna izdvojena mišljenja, radikalno suprotni stavovi postupajućih sudija u predmetima za genocid u Srebrenici pred Haškim tribunalom, pred kojima su neposredno izvođeni dokazi za taj zločin, saopštio je Milačić.

Zar mogu, kako je kazao, delegati država u UN, "koji ne znaju ni gdje je na mapi BiH", bolje znati šta se desilo u Srebrenici "od sudija koje su slušali svjedoke, gledali dokaze i uprkos svemu što su čuli i vidjeli rekli da to nije genocid".

Zato glas Crne Gore u UN nije običan glas, rekao je Milačić.

"Crna Gora je susjed Srbije i BiH. Za razliku od većine država UN, mi znamo gdje je BiH i znamo gdje je Srebrenica, kao i Bratunac, znamo gdje je i Jasenovac i Kragujevac i Pivski doli. Znamo porodice i imena mnogih ubijenih civila i u Bratuncu i u Srebrenici. Zato Crna Gora ne smije podržati ovu Rezoluciju, već koliko je u njenoj moći stati na put međunarodnom pokušaju da se zapaljeno bure baruta sa Bliskog Istoka premjesti na Balkan. To je danas najvažnija misija svakog Srbina i svakog Bošnjaka, svakog Crnogorca", saopštio je Milačić.

Kad se bude glasalo za Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, dodaje, glas Crne Gore će biti podjednako važan kao i glas SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije ili bilo koje druge velike i moćne države.

"Dobro znamo da je međunarodna zajednica duboko podijeljena po pitanju Srebrenice. Crna Gora ne smije biti ta koja će svojim glasom odlučivati o pitanju za koje ne postoji međunarodni konsenzus, a koje direktno tereti državne institucije Republike Srpske i Srbije za genocid na Balkanu, a kroz njih ne manje i same države i narode Balkana. Ne postoji nijedno političko opravdanje za donošenje tako opasnog i nepopravljivog otrova na Balkan", smatra Milačić.

"Zbog svega toga podsjećamo naše političke kolege iz Vlade Crne Gore: srednji put nije put nevidljivih amandmana, jedini pravi put je put protivljenja na glasanju u UN-u, kada se bude odlučivalo, a sve drugo je ponovno donošenje ratnog otrova na Balkan za koji ćemo biti odgovorni i kao pojedinci i kao generacija, neko kao prvi, neko kao poslednji ali niko bez krivice", poručio je Milačić.

Smatra da je predložena Rezolucija "tema-kamuflaža sveopšteg genocida na Bliskom istoku uz pomoć insistiranja na genocidu nad Muslimanima u jednoj opštini na Balkanu".

"Ovdje ne mislimo samo na Gazu, nego i na Avganistan, Irak, Siriju... Koliko je Muslimana u tom dijelu svijeta pobijeno kao odgovor na napad 11. septembra na kule blizankinje u Njujorku? Sve to, očito, treba da bude pokriveno i zanemareno nekom Rezolucijom o genocidu u Srebrenici, a Srbima perfidno da bude nametnuta etiketa genocidnog naroda umjesto onih država koje su sprovodile i u ovom trenutku sprovode otvorene genocide koje za posljedicu imaju desetine, stotine hiljada i milione civilnih žrtava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: