Popa: Izbor crnogorskih građana je jasan i vrijeme čekanja je prošlo. Sada je vrijeme za rad i uspjehe

Popa je istakla da je ovo posljednji Dan Evrope koji proslavlja kao ambasadorka EU u Crnoj Gori, navodeći da će tu biti još nekoliko mjeseci

17607 pregleda 9 komentar(a)
Popa, Foto: EU info centar
Popa, Foto: EU info centar

Ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da Dan Evrope slave u novoj zgradi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), koja simbolizuje bogatstvo crnogorske umjetnosti i moć obrazovanja.

Ona je na prijemu koji je povodom Dana Evrope organizovala Delegacija EU u Crnoj Gori kazala da je, od kada radi u Crnoj Gori, najviše uživala u ovakvim večerima, u kojima su okruženi talentom i očekivanjem budućih uspjeha.

Popa je istakla da je ovo posljednji Dan Evrope koji proslavlja kao ambasadorka EU u Crnoj Gori, navodeći da će tu biti još nekoliko mjeseci.

Ona je zahvalila svom timu u Delegaciji EU i Evropskoj kući.

"Hvala vam na vašem profesionalizmu, podršci i mudrim savjetima. Saradnju sa vama ću uvjek pamtiti", rekla je Popa.

Kako je kazala, veliku zahvalnosti duguje i svim divnim ljudima koji su je obasipali pažnjom i gostoprimstvom na svim posjetama širom Crne Gore.

"Dozvolite da zahvalim i svima vama, prisutnim večeras, našim najbližim partnerima i prijateljima – državnim zvaničnicima, vladi i opoziciji, aktuelnim i ranijim liderima, mojim kolegama diplomatama, predstavnicima civilnog društva i medija", rekla je Popa.

Ona je zahvalila na partnerstvu, posvećenosti i vjeri u blisku evropsku budućnost Crne Gore.

"Iako večeras možda ne izgleda tako, rad na procesu pristupanja EU nije uvjek glamurozan posao. Radi se puno, problemi su kompleksni, rokovi kratki, a potrebno je i puno strpljenja", istakla je Popa.

Ona je naglasila da se ne smije zaboraviti koliko je taj rad presudan za izgradnju pravednijeg i naprednijeg društva - koje će svojim talentovanim mladim ljudima omogućiti da rastu, uče i nižu uspjehe u ujedinjenoj Evropi.

Ambasadorka je kazala i da postoji izreka koja kaže: "Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora; to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići".

Popa je zaključila da je izbor crnogorskih građana jasan i da je vrijeme čekanja prošlo.

"Sada je vrijeme za rad i uspjehe", poručila je Popa.

Na istom događaju govorio je i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je između ostalog poručio da aktuelni trenutak predstavlja prekretnicu u pregovaračkom procesu i da očekuje da će svi politički i društveni činioci, još odlučnije raditi na ispunjenju zadataka koji vode ka punopravnom članstvu Crne Gore u Evropsku uniju (EU) do 2028. godine.

Bonus video: