Vukićević: Prioritet bi mi bio da odluke Ustavnog suda konačno budu obavezujuće i izvršene

Saslušanje kandidata za sudiju Ustavnog suda

6510 pregleda 8 komentar(a)
Zoran Vukićević, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Zoran Vukićević, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Ažurirano: 10.05.2024. 15:15h

Skupštinski Ustavni odbor na današnjoj sjednici započeo je konsultativna saslušanja kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda.

Na poziv za sudiju prijavili su se Alija Beganović, Zoran Vukićević, Nerma Dobardžić, Muhamed Đokaj, Jovan Kojičić i Sanja Maslenjak.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić saopštila je da svi kandidati ispunjavaju uslove propisane konkursom.

Ona je kazala da su na današnje saslušanje pozvani Vukićević i Beganović, ali da je Beganović bio spriječen da dođe, te da će zbog toga danas biti saslušan samo Vukićević.

Vukićević je na početku svog izlaganja kazao da je član Advokatske komore od 1994. godine, te da se pretežno bavio parnicom, a najmanje upravnim pravom.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović je upitao Vukićevića koji bi bili njegovi prvi kroaci u cilju unaprjeđenja tj. boljeg funcionisanja Ustavnog suda, imajući u vidu veliki broj ustavnih žalbi, kao i kako komentariše činjenicu da pred Ustavnim sudom za ljudska prava postoji veliki broj predstavki koje se odnose na povredu člana 6, odnosno prava na pravično suđenje.

Vukićević je odgovorio da bi mu "prioritet bio da odluke Ustavnog suda konačno budu obavezujuće i izvršene".

"Morao bih napraviti dogovor sa kolegama oko daljih mjera i preduzimanja šta bi valjalo promijeniti", kazao je Vukićević i naveo da je jedan od problema mali broj sudnica, te da zbog toga određeni slučajevi traju godinama.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Admir Adrović je Vukićevića pitao na koji način bi sproveo da odluke Ustavnog suda budu obavezujuće i da li misli da ima dovoljno iskustva da obavlja posao ustavnog sudije, s obzirom da nema iskustva u državnim organima, već se isključivo bavio advokatskim poslom.

Vukićević je odgovorio da bi se, kao sudija US, zalagao da se taj sud interesuje, ali se njihove odluke poštuju, "osobito kad je riječ o ustavnim žalbama koje su usvojene, a odnose se na prava slobode vezano za pritvor" jer je, kako je istakao "to najčešće nepoštovanje odluka US", dok je, odgovarajući na drugo pitanje, kazao da "misli da bi se snašao, ali ne tvrdi".

Poslanik Demorkata Nikola Rovčanin istakao je problem ažurnosti US.

"Mislim da na današnji dan US ima više od 2.600 neriješenih predmeta. Po mom mišljenju, ključno pitanje za svakog kandidata za sudiju US je kako vidi ažurnije postupanje. Na jednoj od sjednica imali smo predstavnika US koji je kao glavni uzrok neažurnosti naveo nedostatak službenika", rekao je Rovčanin i objasnio da kada se desi neka ustavna žalba, određeni procesi se čekaju i po par godina, pa kada se desi odluka US - u praksi mnogo toga bude riješeno.

Vukićević je, odgovarajući Rovčaninu, kazao da bi rad US poboljšao "velikim angažmanom i predanim radom".

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović je pitao Vukićevića koliko je, kao advokat, imao iskustva kao punomoćnik stranaka i podnosilac žalbi prema US, da navede elabroaciju o pozitivnim i negativnim iskustvima sa US, kao i da li je neophodno postojanje jasnih rokova u okviru kojih je US dužan da postupi po ustavnim žalbama, inicijativama i drugim aktima, te da li smatra da je neophodno uvođenje normi tj. broja završenih predmeta u toku jedne godine za sudije US.

Vukićević je odgovorio da je nemoguće normirati rokove, jer je "kolektivnom tijelu to nemoguće odrediti", a da je odnos negativnih i pozitivnih iskustava sa US "pola - pola".

Poslanik PES-a Vladimir Bakrač je Vukićevića pitao da li su prema njegovom mišljenju Skaj prepiske pravno valjane kao dokaz, osvrćući se na nedavnu presudu Evropskog suda pravde gdje su korištene kao dokazni materijal.

Vukićević je ukazao da nije problem "da li je Skaj prepiska dokaz ili ne" već "da li je pribavljena na zakonit način ili ne", te da je odluka ES sekundarna, a primarne odluke domaćih sudova.

Vukićević je, odgovarajući poslanici DPS-a Aleksandri Vuković Kuč o zadržavanjima određenih funkcionera, istakao da to nije jedini razlog zadržavanja mogućnost bjekstva, već i "Mogućnost uticaja na svjedoke".

Bonus video: