Mandić odlikovao Metodija "najvećim stranačkim odlikovanjem": "Za predanu borbu za prava srpskog naroda u Crnoj Gori"

"Srećan sam i Bogu blagodaran što ste sačuvali i što čuvate svoje srpsko ime i vjeru. Srećan sam što na tom putu istrajavate, što ste mudri i bogati mladim pokoljenjem koje za vama ide i iste vrijednosti dijeli", rekao je Metodije

20060 pregleda 231 reakcija 104 komentar(a)
Mandić i Metodije, Foto: NSD
Mandić i Metodije, Foto: NSD
Ažurirano: 10.05.2024. 16:14h

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić odlikovao je episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija "najvećim stranačkim odlikovanjem" – ordenom Marka Dakovića.

NSD je na Fejsbuku objavila da je danas uoči praznika proslavila svoju krsnu slavu i svetitelja zaštitnika Sv. Vasilija Ostroškog u Andrijevici.

Iz te partije su naveli da je liturgiju u Crkvi Svetog Arhangela Mihaila služio Metodije, koji je kako su poručili ujedno i počasni gost na proslavi krsne slave NSD.

Iz NSD su poručili i da je tom prilikom, Mandić, uručio je Metodiju povelju i najveće stranačko odlikovanje – orden Marka Dakovića za "njegovu predanu borbu za prava srpskog naroda u Crnoj Gori".

"Naš najveći stranački orden i koji je do sada dodijeljen samo jednoj ličnosti, a to je našem velikom pjesniku Matiji Bećkoviću i kasnije kolektivu otpuštenih srpskih profesora iz Nikšića odlukom naše stranke danas pripada našem Vladici, našem gospodinu Metodiju, ponosu Srpske pravoslavne crkve", istakao je Mandić.

"Srećan sam i Bogu blagodaran što ste sačuvali i što čuvate svoje srpsko ime i vjeru. Srećan sam što na tom putu istrajavate, što ste mudri i bogati mladim pokoljenjem koje za vama ide i iste vrijednosti dijeli. Srećan sam što ste u meni prepoznali svoga brata i poslenika na istom srpskom i pravoslavnom poslanju dodjelom ovog milog mi ordena", rekao je Metodije.

Prema Statutu NSD Povelja "Marko Daković" dodjeljuje se "za izuzetan doprinos očuvanju i jačanju NSD, širenju njenog političkog i društvenog ugleda, afirmaciji i ostvarenju prava srpskog naroda u Crnoj Gori i šire, sveukupnoj demokratizaciji i napretku Crne Gore u svim oblastima".

U Statutu se navodi i da se Povelja "Marko Daković" "dodjeljuje kako istaknutim članovima NSD, tako i pojedincima i javnim ličnostima izvan Stranke koji su svojim radom i angažovanjem doprinijeli ugledu i jačanju NSD, aktuelizaciji i rješavanju političkih i drugih pitanja na kojima je zasnovan Program NSD, kao i sveukupnoj demokratizaciji i afirmaciji Crne Gore".

U Statutu NSD piše i da se Povelja "Marko Daković" sastoji od plakete, medalje, značke i novčanog iznosa od 1.000 eura.

Bonus video: