URA Budva: Nećemo dozvoliti devastaciju ostrva Sveti Nikola i urbanizaciju koja bi uništila jedan od najljepših resursa

Iz budvanske URE su poručili da će plažu Mogren staviti pod adekvatnu zaštitu i spriječiti betonizaciju, koja kako su kazali uništava i posljednje zelene oaze Budve.

7321 pregleda 16 komentar(a)
Fotografija koju je dostavila budvanska URA, Foto: Građanski pokret URA
Fotografija koju je dostavila budvanska URA, Foto: Građanski pokret URA

Nećemo dozvoliti devastaciju ostrva Sveti Nikola i urbanizaciju koja bi uništila jedan od najljepših resursa koje Budva, saopšteno je iz Opštinskog odbora (OO) Građanskog pokreta URA Budva.

U saopštenju su naveli i da će plažu Mogren staviti pod adekvatnu zaštitu i spriječiti betonizaciju, koja kako su kazali uništava i posljednje zelene oaze Budve.

"Budva je višedecenijskom lošom politikom prostornog planiranja i urbanizacije ostala bez ključnog resursa, prostora, koji se ne može povratiti. Ipak, naš grad i pored investicionog buma koji je išao u korist nekoliko pojedinaca, a često na štetu građanki i građana Budve i naših resursa ima šansu da ozbiljnom i odgovornom politikom bude primjer zelenog grada", ističe se u saopštenju budvanske URE.

Oni su poručili da URA nudi drugačiji pristup od onoga kako su to do sada radile lokalne vlasti.

"Naša prirodna i kulturna bogatstva se konkretnim mjerama moraju staviti pod sisteme zaštite kako bi se spriječila dalja devastacija i omogućio humani razvoj grada. URA će konkretnim inicijativama kada preuzme vlast u Budvi zaštititi Ostrvo Sveti Nikola - naš posebni dragulj divlje ljepote i najveće ostrvo našeg dijela Jadrana. Nećemo dozvoliti devastaciju ostrva i urbanizaciju koja bi uništila jedan od najljepših resursa koje Budva ima. Takođe, plažu Mogren stavićemo pod adekvatnu zaštitu i spriječiti betonizaciju koja uništava i posljednje zelene oaze našeg grada", piše u saopštenju.

Naveli su da imaju jasan plan uređenja slobodnih površina, dvorišta, bašti i vrtova, kojim će kako su rekli ozeleniti značajan dio prostora i promijeniti izgled Budve po ugledu na zelene, evropske centre.

"Uspostavićemo energetsku efikasnost opštine na svim nivoima. Naš grad, sa najsunčanijim brojem dana u godini ima izuzetne uslove za izgradnju solarnih sistema. Upotreba obnovljivih izvora energije su ključ za održivi i zeleni razvoj našeg grada. Imamo šansu da naš grad usmjerimo u pravcu zdravog i održivog razvoja. Zato ćemo uz pomoć svih dobronamjernih građanki i građana Budve drugačijim pristupom tu šansu i iskoristiti i učiniti da naš grad bude zeleniji, razvijeniji i na ponos svih Budvanki i Budvana", zaključuje se u saopštenju budvanske URE.

Bonus video: