Funkcioneri DNP-a, Prave i Slobodne položili cvijeće na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina

Dajković je rekao da prisustvo predstavnika srpskog naroda iz Crne Gore u Donjoj Gradini ove godine ima posebnu težinu i značaj, imajući u vidu najavu zvanične Crne Gore da će podržati Rezoluciju o Srebrenici

16566 pregleda 38 reakcija 33 komentar(a)
Dajković, Foto: Slobodna Crna Gora
Dajković, Foto: Slobodna Crna Gora

Funkcioneri Demokratske narodne partije (DNP), Slobodne Crne Gore i Prave Crne Gore položili su cvijeće na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina.

DNP: Prošlost je najbolji učitelj sadašnjosti, a lekcija za budućnost

Poslanici DNP-a Milun Zogović i Vladislav Bojović prisustvovali su obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu - Donja Gradina, a na poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Sistem koncentracionog logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih zločina u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma. Prošlost je najbolji učitelj sadašnjosti, a lekcija za budućnost. Danas kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Jasenovca u Donjoj Gradini, osjećamo duboku ljudsku potrebu da, zbog svih onih koji su stradali priložimo svijeće i cvijeće za sve žrtve ovog strašnog zločina", saopšteno je iz DNP-a.

Vladislav Bojović, Milun Zogović
foto: DNP

Dodaju da su sigurni da nije dovoljno urađeno kako bi se sačuvalo sjećanje na nevino postradale Srbe, Rome i Jevreje.

"Naša najsvetija dužnost je da ostavimo budućim pokoljenjima saznanje o strahotama koje su naši preci preživjeli i usvajanjem rezolucije o genociodu u Jasenovcu osudimo sve one koji su na brutalan način uzeli živote nevinih ljudi. Danas kad Srbe žele da proglase genocidnim narodom usvajajući rezoluciju o genocidu u Srebrenici vrlo je važno podsjetiti na genocid koji je urađen nad srpskim narodom", zaključuje se u saopštenju.

Dajković: Jasenovačko stradanje se ne može uporediti sa zločinom u Srebrenici

Jasenovačko stradanje se apsolutno, ni u kom pogledu, ne može uporediti sa zločinom u Srebrenici i to nije potrebno ni obrazlagati jer bi time uvrijedili jasenovačke majke, djecu i civile, saopštio je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

Iz Slobodne Crne Gore je saopšteno da je Dajković "prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtve zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac - Donja Gradina na poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika".

"Sa dužnim poštovanjem sam se odazvao pozivu gospodina Dodika da prisustvujem događaju kojim se sjećamo svih žrtava logora u Jasenovcu", istakao je Dajković.

On je dodao da prisustvo predstavnika srpskog naroda iz Crne Gore u Donjoj Gradini ove godine ima posebnu težinu i značaj, imajući u vidu najavu zvanične Crne Gore da će podržati Rezoluciju o Srebrenici.

"S tim u vezi, iskreno sam se obradovao što je i zvanična Crna Gora uzela učešće u ovom događaju, imajući u vidu da je prisustvovao i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić", kazao je Dajković.

Vlada Crne Gore usvojila je sinoć na elektronskoj sjednici amandmane na predlog rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici ("Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995").

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić je prije tri dana u Skupštini Crne Gore rekao da će Crna Gora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Milačić: Danas sam na mjestu najvećeg stratišta našeg srpskog naroda

Iz Prave Crne Gore je saopšteno i da je predsjednik te partije Marko Milačić na poziv Dodika "prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koje je održano danas u Spomen području Donja Gradina".

Milačić
Milačićfoto: Prava Crna Gora

"Danas sam na mjestu najvećeg stratišta našeg srpskog naroda, u ime neizrecivih patnji srpskog, jevrejskog i romskog naroda u Jasenovcu, sa tugom i bolom odao počast nevinim žrtvama monstruoznog genocida", istakao je Milačić.

On je dodao da "ovaj ustaški logor smrti u kome su na najmonstruozniji način po uzoru na njemačke logore izgladnjivana, klana, trovana, spaljivana i na bajonete dočekivana naša djeca dok je svijeta niti hoćemo niti možemo zaboraviti".

"Kidali su cvijeće, lomili nam grane, rušili nam stabla, ali je korijen ostao živ i čvrst, pa tako i mi moramo ostati nepokolebljivi i nastaviti da rastemo i cvjetamo uprkos teškim vremenima u kojima nas opet iznova, samo na moderan način pokušavaju slomiti. Dužni smo da čuvamo uspomenu na stradanje našeg srpskog naroda i da nikada ne zaboravimo njihovu patnju i golgotu koju su prošli u ovom logoru smrti, kao i da se zauvijek borimo protiv svih oblika mržnje i netrpeljivosti kako bismo osigurali da se takve strahote nikada nikom ne ponove", poručio je Milačić.

Bonus video: