Radenović „zaboravio” žene na listi

Ustavni sud treba da se izjasni po žalbi koju je podnio nosilac liste “Za bolji standard - Vesko Radenović” za izbore u Andrijevici

18562 pregleda 47 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ustavni sud će se izjasniti o žalbi koju je Ustavnom sudu podnio predvodnik liste “Za bolji standard - Vesko Radenović”, Veselin Radenović, za lokalne izbore u Andrijevici, nakon čega bi Opštinska izborna komisija (OIK) trebalo da nastavi ciklus žrijebanja, rasporeda i objavljivanja rješenja zbirne izborne liste.

Radenovićeva lista ima manjak žena na listi, zbog čega je OIK Andrijevica naložila da se isprave nedostaci, kako bi mogli da potvrde izbornu listu.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da se među svaka četiri kandidata prema redosljedu na listi nalazi po jedan “kandidat pripadnik manje zastupljenog pola”.

Iz Ustavnog suda još nisu tražili izjašnjenje Državne izborne komisije (DIK), nakon čega počinje da teče rok od 48 sati u kojem US treba da se izjasni o Radenovićevoj žalbi.

Radenović je nekadašnji odbornik SDP-a u Andrijevici, koji je 2010. prišao opozicionoj koaliciji predvođenoj SNP-om zbog čega je isključen iz partije.

“Prilikom ocjenjivanja ispunjenja zakonskih uslova njegove izborne liste, OIK je ocijenila da sadrži nedostatke. U skladu sa zakonom, donijela je zaključak kojim je podnosilac liste pozvan da otkloni nedostatke u zakonom predviđenom roku od 48 sati”, kazao je Vijestima predsjednik OIK-a Veselin Vulević.

On je rekao da je Radenović izvršio ispravljanje ukazanih nedostataka i ponovo podnio izmijenjenu izbornu listu.

“Komisija je opet bila u obavezi da ocijeni da li su ispunjeni zakonski uslovi na koje smo ukazali. Međutim, jedan nedostatak koji se odnosi na raspored manje zastupljenog pola nije ispoštovao u skladu sa članom 39 Zakona o izboru odbornika i poslanika i Komisija je ocijenila da ne ispunjava uslove da njegova izborna lista bude potvrđena, i o tome donijela rješenje i uručila ga Radenoviću”, kazao je Vulević.

Radenović je u zakonskom roku podnio prigovor Državnoj izbornoj komisiji (DIK), koji je DIK odbacila kao neosnovan.

“U rješenju kojim je odbacila njegov prigovor protiv rješenja OIK Andrijevica, DIK ga je uputila da može da podnese žalbu Ustavnom sudu”, kazao je Vulević.

Nosilac liste je nakon toga podnio žalbu Ustavnom sudu, o čemu je OIK Andrijevica obaviještena u ponedjeljak ujutru.

Vulević je kazao da ne mogu nastaviti ciklus žrijebanja, rasporeda i objavljivanja rješenja ‘zbirne izborne liste’ dok Ustavni sud ne donese odluku da li je Radenovićeva lista zakonita.

Za izbore, koji su zakazani za 2. jun prijavljeno je osam izbornih lista.

“Ako sud utvrdi da lista nije zakonita, i tada postupamo po toj odluci, to znači da ta lista više neće biti učesnik u izbornom procesu”, kazao je Vulević.

U izbornoj trci učestvovaće Ujedinjena Crna Gora, čiji je nosilac liste predsjednik lokalnog odbora te stranke Milovan Dukić, Grupa građana “Za budućnost naše djece”, čiju listu predvodi Ivan Radojević, kao i Demokratska partija socijalista (DPS), na čijoj je listi prvi Srđan Mašović.

Listu je predala i koalicija “Za budućnost Andrijevice” - Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora, koju predvodi Miodrag Čukić, kao i Grupa birača “Za bolji standard”, kod kojih je prvi na listi Veselin Radenović.

Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokrate nastupiće pod sloganom “Odvažno, odlučno, odgovorno - Andrijevica se pita”, a predvodiće ih dosadašnji predsjednik Opštine Željko Ćulafić (SNP). Pokret Evropa sad (PES), koji predvodi poslanica te stranke Dragana Vučević, nastupiće pod sloganom “Nova šansa za Andrijevicu”. Listu je predao i Vasojevićki pokret “Ujedinjenje”, a predvodiće ih Vesko Raketić.

Vlada je uvela prinudnu upravu u Andrijevici 17. aprila, nakon čega je šef države Jakov Milatović raspisao izbore.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nedavno je saopšteno da je u biračkom spisku za izbore u toj opštini 3.831 birač.

Bonus video: