Izbori u Andrijevici: Ustavni sud odbio žalbu Radenovića kao nedopuštenu

Radenović se žalio na rješenje Opštinske izborne komisije, koja je utvrdila da njegova lista ima manjak žena na lista i naložila da se isprave nedostaci, kako bi mogli da potvrde izbornu listu. Iz OIK-a su Vijestima juče rekli da, ako sud utvrdi da lista nije zakonita, to znači da ta lista više neće biti učesnik u izbornom procesu

5381 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Ustavni sud odbio je danas, kao nedopuštenu, žalbu nosioca liste “Za bolji standard - Vesko Radenović”, Veselina Radenovića, za lokalne izbore u Andrijevici.

Radenović se žalio na rješenje Opštinske izborne komisije (OIK) koja je utvrdila da njegova lista ima manjak žena na lista i naložila da se isprave nedostaci, kako bi mogli da potvrde izbornu listu.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da se među svaka četiri kandidata prema redosljedu na listi nalazi po jedan “kandidat pripadnik manje zastupljenog pola”.

Nakon odluke Ustavnog suda, OIK bi trebalo da nastavi ciklus žrijebanja, rasporeda i objavljivanja rješenja zbirne izborne liste.

Radenović je nekadašnji odbornik SDP-a u Andrijevici, koji je 2010. prišao opozicionoj koaliciji predvođenoj SNP-om, zbog čega je isključen iz partije.

Iz OIK-a su Vijestima juče rekli da ako sud utvrdi da lista nije zakonita, to znači da ta lista više neće biti učesnik u izbornom procesu.

U izbornoj trci u Andrijevici učestvovaće Ujedinjena Crna Gora, Grupa građana “Za budućnost naše djece”, Demokratska partija socijalista (DPS), koalicija “Za budućnost Andrijevice”, koalicija koju čine Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokrate, Pokret Evropa sad (PES), kao i Vasojevićki pokret “Ujedinjenje”. Vlada je uvela prinudnu upravu u Andrijevici 17. aprila, nakon čega je predsjednik države Jakov Milatović raspisao izbore.

Bonus video: