Radović: Odluku o Rezoluciji o Srebrenici donijeti u skladu sa interesima države

Eventualni glas protiv deklaracije o genocidu u Srebrenici je glas za stopiranje procesa suočavanja s prošlošću i pomirenja na Zapadnom Balkanu, kazao je programski direktor Građanske alijanse

7276 pregleda 17 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Građanska alijansa
Milan Radović, Foto: Građanska alijansa

Vlada odluku o Rezoluciji o Srebrenici treba da donese vođena isključivo interesima Crne Gore, uvažavajući odluke i kredibilitet međunarodnih sudova, saopštili su iz Građanske alijanse (GA).

Programski direktor GA Milan Radović u saopštenju je naveo da u toj nevladinoj organizaciji smatraju da je eventualni glas protiv deklaracije o genocidu u Srebrenici, glas za stopiranje procesa suočavanja s prošlošću i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

“Uprkos javnim pritiscima zvaničnika drugih država uoči dugo najavljivanog glasanja o rezoluciji o Srebrenici, predstavnici Vlade, kao što su i najavili, treba da donose odluke vođeni isključivo interesima Crne Gore, uvažavajući odluke i kredibilitet međunarodnih sudova”, rekao je Radović.

On je istakao da je zabrinjavajuće i da uprkos tome što sa EU adresa stižu oštre poruke da u Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, određene političke strukture zarad sitnih partijskih interesa minimiziraju jedan od najvećih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

“Podsjećamo da se u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici nijedan narod ne kvalifikuje kao genocidan pa uzimajući u obzir navedeno, GA poručuje da su jake institucije i jasni zvanični stavovi preduslov za stabilnu političku situaciju u državi, koja ima jasnu namjeru da u najkraćem mogućem roku formalizuje svoju evropsku budućnost”, zaključio je Radović.

Bonus video: