Milović i Pingri: jačanje crnogorskog kokusa u Kongresu za snažniju podršku SAD Crnoj Gori

Ministar pravde se sastao sa kopredsjednicom crnogorskog kokusa u Kongresu SAD

5161 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde
Foto: Ministarstvo pravde

Jačanje crnogorskog kokusa u Kongresu ima veliki značaj za Crnu Goru, jer omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju sa američkim zakonodavcima, čime se dodatno snaži podrška Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Crnoj Gori, saglasni su ministar pravde Andrej Milović i kongresmenka Čeli Pingri, kopredsjednica crnogorskog kokusa u Kongresu SAD.

Ministarstvo pravde je saopštilo da su njih dvoje održali su "otvoren i veoma srdačan sastanak", na kojem su razgovarali o planovima za jačanje crnogorskog kokusa u američkom Kongresu. Pingri je, kako se navodi, predstavila svoje planove za jačanje crnogorskog kokusa, a Milović obećao "svaku potrebnu pomoć i podršku iz Crne Gore kako bi se ovi planovi uspješno realizovali."

"Milović i Pingri su se saglasili da jačanje crnogorskog kokusa u Kongresu ima veliki značaj za Crnu Goru, jer omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju sa američkim zakonodavcima, čime se dodatno snaži podrška Sjedinjenih Američkih Država našoj zemlji. Kroz aktivan rad kokusa, naglasila je kongresmenka, povećava se svjesnost o važnim pitanjima za Crnu Goru, što snažno doprinosi jačanju ekonomskih, političkih i kulturnih veza između dvije zemlje", navodi se u saopštenju.

Milović se zahvalio kongresmenki Pingri na njenom "izuzetnom zalaganju i vođenju crnogorskog kokusa", ističući značaj njenog doprinosa jačanju bilateralnih odnosa između Crne Gore i SAD.

"Ministar Milović detaljno je informisao kongresmenku Pingri o napretku koji Crna Gora ostvaruje na evropskom putu, s posebnim akcentom na reforme pravosuđa i rad Ministarstva pravde na zadacima iz poglavlja 23 i 24. U razgovoru su razmotreni dosadašnji rezultati, ali i budući koraci u oblasti pravosudnih reformi, koji su od ključnog značaja za evropsku integraciju Crne Gore", dodaje se.

milović SAD
foto: Ministarstvo pravde

Tokom sastanka su, kako je saopšteno, razmatrana i aktuelna politička kretanja u Crnoj Gori, pri čemu su "obje strane izrazile zajednički interes za stabilnost i prosperitet države". Milović je istakao važnost kontinuirane saradnje i podrške od strane SAD u ovom procesu.

"Ovaj susret je još jednom potvrdio čvrste i prijateljske odnose između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kao i obostranu posvećenost daljem unapređenju saradnje na svim nivoima", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Milović na Southeast Europe Transatlantic Economic Forumu: nezavisnost pravosuđa ključ za društvo pravde i jednakosti

Pored sastanka sa kongresmenkom Pingri, kako je saopšteno, Milović je učestvovao i na "prestižnom Southeast Europe Transatlantic Economic Forumu", gdje je "u svojstvu jednog od glavnih govornika izložio viziju i napore Crne Gore u unapređenju pravosuđa i borbi protiv korupcije".

Milović je tokom govora istakao da Crna Gora, kao mlada demokratska država, ulaže velike napore da osigura stabilnost, vladavinu prava i integritet institucija.

"Naša vizija je jasna: želimo da izgradimo društvo u kojem su pravda i jednakost temelji na kojima počiva svaki segment života. Na tom putu nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije igraju ključnu ulogu," poručio je, dodavši da je jedan od ključnih koraka na tom putu jačanje nezavisnosti pravosuđa.

milović SAD
foto: Ministarstvo pravde

„Ministarstvo pravde preduzima kontinuirane napore da unaprijedi nezavisnost, nepristrasnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa, što su strateški ciljevi reforme pravosuđa za period 2024-2027. Usvajanje Strategije reforme pravosuđa i pratećeg Akcionog plana postavlja temelj za naredni četvorogodišnji period u izgradnji nezavisnijeg, odgovornijeg i efikasnijeg pravosudnog sistema“, rekao je Milović.

Ministarstvo pravde je, kako je saopšteno, pripremilo nekoliko nacrta zakona koji će poboljšati stanje u oblasti pravosuđa. "Izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu su ključne za unapređenje finansijske nezavisnosti sudija i tužilaca, smanjenje političkog uticaja i poboljšanje efikasnosti pravosudnog sistema".

„Ove izmjene su od velike važnosti za proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju i ispunjenje obaveza u pregovaračkim poglavljima 23 i 24“, naglasio je Milović.

milović SAD
foto: Ministarstvo pravde

Pored toga, kazao je, Ministarstvo pravde je pripremilo i nacrte zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Zakonik o krivičnom postupku (ZKP), Zakon o lobiranju i Zakon o sprečavanju korupcije.

„Predložene izmjene ovih zakona će omogućiti efikasnije vođenje postupaka, bolje procesuiranje ratnih zločina, jačanje preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije i usklađivanje sa međunarodnim standardima“, zaključio je Milović, ističući da Crna Gora teži da bude pouzdan partner u evroatlantskoj zajednici, država u kojoj vladavina prava i pravda nisu samo političke parole, već stvarnost.

Bonus video: