Šta sve obećavaju akteri budvanskih izbora i čemu se nadaju: Očekivanja velika, slijedi otrežnjenje

Sve liste obećavaju prosperitet Budve koja godinama praktično sve više tone, bez vizije razvoja, infrastrukturnih projekata, sa vlastima kojima je jedino bio cilj da se održe enormnim zapošljavanjem u javnom sektoru, dozvoljavajući nastavak decenijske betonizacije, koja je metropolu turizma pretvorila u građevinsko ruglo. Vođena je prljava kampanja na mrežama, partijski botovi su ratovali, blaćeni politički protivnici, uz primjetan primitivizam, dok su se politički lideri javno trudili da šalju pozitivne poruke

34472 pregleda 22 reakcija 19 komentar(a)
Optimizma ne fali, realnost drugačija: Budva, Foto: Shutterstock
Optimizma ne fali, realnost drugačija: Budva, Foto: Shutterstock

Da budvanski parlament broji 66 odbornika, duplo više nego što ima, ne bi se ispunila sva očekivanja političkih aktera koji se nadmeću na vanrednim lokalnim izborima u nedjelju 26. maja. Devet partija, koalicija i grupa građana koji se bore za 33 odbornička mandata u Skupštini Budve, uvjereno je da imaju znatno veću podršku građana, od onoga što je realno očekivati.

Optimizma među predvodnicima izbornih lista ne fali, partijski terenski radnici javljaju svakodnevno kako su uspjeli da “prebace” u svoj tabor ovog ili onog glasača, porodicu ili nekadašnjeg simpatizera njima ljutog političkog protivnika. Glasovi se svakodnevno broje, telefonske analize rade, što mnogima daje nadu da će imati mnogo bolji izborni rezultat.

Ipak, realnost će u nedjelju za mnoge biti otrežnjujuća, jer očekivanja su jedno a sud građana će biti drugačiji.

Sve liste obećavaju prosperitet Budve koja godinama praktično sve više tone, bez vizije razvoja, infrastrukturnih projekata, sa vlastima kojima je jedino bio cilj da se održe enormnim zapošljavanjem u javnom sektoru, dozvoljavajući nastavak decenijske betonizacije, koja je metropolu turizma pretvorila u građevinsko ruglo.

Ako se ostvari barem dio datih obećanja, za Budvu i njene stanovnike ipak ima svjetla na kraju tunela. Međutim, i do sada je bilo neispunjenih obećanja, poput onih sadašnje administracije pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića o preporodu grada.

Vođena je prljava kampanja na mrežama, partijski botovi su ratovali, blaćeni politički protivnici, uz primjetan primitivizam.

Strelice su uglavnom bile usmjerene ka listama “Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad – Mladen Mikijelj” i “ Evropa sad – Budva ima šansu - dr Predrag Zenović”, a mnoge od simpatizera frakcije nekadašnjeg DF-a, izborne liste “Budva naš grad – Nikola Jovanović”, koju neformalno podržava pritvoreni Božović, kome se na toj listi nalazi i sin Balša, ali i bliski rođaci.

Anonimne prijave Specijalnom državnom tužilaštvu da Mikijeljeva lista okuplja pripadnike kriminalnih grupa, iste one ljude koji su praktično svih prethodnih godina bili lokomotive izbornih pobjeda mnogih političkih partija u proteklih osam godina počev od pada DPS-a u Budvi, pa do pobjede Mila Božovića, ličnih osvrta na živote pojedinca, njihovih seksualnih opredjeljenja, samo su dio kampanja koje se iza zavjese vode, dok se politički lideri javno trude da šalju pozitivne poruke.

Demokrate očekuju da vrate snagu od prije osam godina

Demokrate očekuju odličan izborni rezultat. U dosadašnjem sazivu lokalnog parlamenta imali su četiri mjesta i očekuju da bi na ovim izborima mogli da vrate snagu iz 2016. kada su sa sedam odbornika uspjeli da preuzmu rukovođenje Budvom. Tvrde da po podacima koje dobijaju sa terena mogu imati upola bolji izborni skor nego 2022.

Njihova izborna lista “Demokrate - Ojačaj. Obnovi. Oživi. - Budva Odlučuje” koju predvodi Đorđe Zenović promovisala je bojne projekte koji će im biti u fokusu buduće četvorogodišnjeg mandata, jer su uvjereni da će oni biti stožer budvanske vlasti.

Jedan od ključnih projekata je “ARTerija Budve”. Projekt je osmišljen s ciljem transformacije Budve u grad koji promoviše zdraviji, humaniji način života, usmjeren na potrebe njegovih građana i posjetilaca.

Popločano korito rijeke Grđevica, transformisano u moderno, komforno šetalište sa biciklističkom stazom, kako su naveli ARTerija teći će kroz Budvu dajući joj novo lice, 1,6 kilometara dugaćku promenadu koja “transformiše lokalno u globalno”.

Promovisali su brdo Spas kao novu izletničku oazu, izgradnju nove škole u Bečićima, nove garažne objekte, novo plivalište Pizana kod Staroga grada - zatvoreni olimpijski bazen. Obećavaju da će obnoviti poslovno trgovačke objekte “Golubinj” i “Adriatic”, ali i izgraditi novu garažu u centru Petrovca sa 300 parking mjesta. U Petrovcu će se zalagati za otvaranje podstanice Hitne medicinske pomoći, ali pristupiti izgradnji novog sistema otpadnih voda u Buljarici, te rekonstrukciji saobraćajnica za Čami do i Brda u Reževićima.

Evropa sad obećava preporod Budve

Pokret Evropa sad prvi put izlazi na lokalne izbore u Budvi i najveća je nepoznanica. Iako je na parlamentarnim izborima 2023. ova partija ostvarila izvanredan rezultat u Budvi, jer je četvrtina birača glasala za nju, koliko je tada dobila podršku i najjača opoziciona partija DPS, činjenica da su se u proteklih godinu neke stvari promijenile, to što stranka nije radila na snaženju lokalne partijske infrastrukture, te relativno kasno ušla u izbornu kampanju, ostavlja prostora da se o procjenama uspjeha za sada samo nagađa.

Analitičari tvrde da će ova lista, gotovo sigurno biti u vlasti, jer je gotovo sve partije, izuzev GP URA, vide kao partnera sa kojom bi stvarale koalicije nakon 26. maja.

U PES-u, koji nastup sa listom “Evropa sad - Budva ima šansu- dr Predrag Zenović” kažu samo da očekuju dobar rezultat, a poznavaoci političkih prilika vjeruju da će imati najmanje pet odbornika.

Nosilac liste, aktuelni glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Predrag Zenović promovisao je tri kapitalna projekta – klinički, kongresni i kulturni centar.

Promovišu “12 budvanskih zvijezda” - evropski nivo javne uprave, kreativni grad, funkcionalni saobraćaj, urbanistički i komunalni red, infrastrukturne projekte kojih već deceniju kako kažu nema u Budvi, pametni grad, Budvu grad mladih, Budvu zeleni grad, Sveti Stefan i Stari grad, održivi turizam, najviši nivo zdravstvene zaštite, i na kraju Budva – grad jednakih šansi za sve.

Mikijeljevi ubijeđeni u izbornu pobjedu

Malo ko je očekivao da će nakon trijumfalne pobjede u oktobru 2022. lista nekadašnjeg Demokratskog fronta, koju je predvodio Milo Božović, kada je ostvarila apsolutnu vlast sa 18 odborničkih mandata, nakon samo godinu i po doživjeti pravi fijasko. Nekadašnji Demokratski front na izbore izlazi u dvije kolone - “Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad – Mladen Mikijelj” i “Budva naš grad – Nikola Jovanović”.

I jedni i drugi svoje glasače ubjeđuju da će ostvariti bolji rezultat i biti ti koji će formirati novu vlast.

Mladen Mikijelj predvodi široku koaliciju na vanrednim izborima koju čine Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za promjene (PzP), Socijalistička narodna partija (SNP), Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, DEMOS i Radnička partija

Njega podržavaju lideri svih partija, ali i predsjednici opština iz redova prosrpskog bloka. Proteklih dva mjeseca Mikijeljev tim je vodio isključivo pozitivnu kampanju i nije odgovorao na brojne prozivke političkih konkurenata.

Lista očekuje odličan rezultatat, jer, kako je Vijestima rečeno iz više izvora u ovoj koaliciji, podaci sa terena ukazuju da će imati i 12 odbornika, dok neki su još optimističniji.

Mikiljelj nastupa sa pričom – “Budva koju ćemo graditi je grad koji nije zarobljen interesima pojedinaca, već je otvoren za sve koji vole Budvu i u njoj pronalaze toplinu porodičnog doma, te da politika ‘zavadi, pa vladaj’ neće imati prostora kod nas; želimo da povežemo i izgradimo”.

Njihov izborni program ima tri ključna stuba - BUDVA – GRAD ZA LJUDE

Obećavaju osnivanje posebnog savjetovališta za porodice, produženje trajanja porodiljskog odsustva, sufinansiranje vantjelesne oplodnje u inostranstvu, poseban dodatak za samohrane majke u visini od 300 eura godišnje. Tvrde da će uvesti nove naknade za novorođenčad – za prvorođeno dijete od Opštine 2000 eura, za drugo 4000 eura, za treće 6000 eura, za četvrto 8000 eura, za peto 10000 eura i za svako sljedeće 15000 eura i obezbijediti 50 stanova za mlade bračne parove, dotirati dodatnih 50 eura svakom penzioneru na mjesečnom nivou.

Obećavaju najmanje 50 stanova za zaposlene u zdravstvu, obrazovanju i policiji, kao i 50 stanova za one najugroženije i najranjivije, i besplatne komunalne vezove za ribare iz Budve sa urednom dozvolom izdatom od Ministarstva poljoprivrede.

U okviru programskog dijela “Budva – grad koji zna šta donosi sjutra”, Mikijelj obećava završetak gradske bolnicu, oboljeli od rijetkih i teških bolesti će imati posebnu podršku kroz finansijsku pomoć, starije osobe i osobe sa invaliditetom će dobiti kvalitetniju zdravstvenu njegu, sistem za brzo reagovanje komunalne službe i inspekcije, podršku osnivanju višeg suda i tužilaštva u Budvi, rekonstrukciju i unapređenje vatrogasne stanice, bolje upravljanje otpadom. U trećem dijelu programa – Budva otvoreni grad, Mikijelj je između ostalog najavio da će dan Trojičindanskih svečanosti za događaj od posebne važnosti za Budvu, praznike Svetog Ivana i Svetog Antuna proglasiće za dane od posebnog značaja za Budvu, kao i dan Svete Marije. Obećava restauraciju ranohrišćanske bazilike iz V vijeka n.e. i valorizciju njenog turističkog potencijala i proglašenje Miločera za kulturno dobro i kulturni pejzaž, rekonstrukciju luke u Budvi, proširivanje turističke ponude Budve, uvođenje parking kartice za građane Budve po cijeni od 20 eura mjesečno tokom cijele godine, kao i besplatan javni prevoz za maloljetnike i penzionere.

Jovanović predvodi nezadovljne DF-om

Mikijeljev doskorašnji partijski kolega a sada ljuti protivnik, Nikola Jovanović, predvodi listu onih koji su napustili partije nekadašnjeg DF-a, a propagiraju da Budva treba da bude samostalna, a ne da se njome upravlja iz partijskih centrala u Podgorici.

Jovanovićevu listu “Budva naš grad”, podržavaju ljudi koji su ostali bliski pritvorenom Milu Božoviću.

“Naša vizija za Budvu je jasna – želimo grad koji blista u svakom smislu te riječi, ne samo zbog svojih plaža i znamenitosti, već i zbog vrijednosti i načela. Uložili smo napore da eliminišemo korupciju i onemogućili neformalnim centrima moći i sumnjivim licima da preuzmu upravljanje našim gradom. Naš cilj je da novac građana bude upotrijebljen na transparentan i efikasan način. Nismo dozvolili da se uvede prinudna uprava i time od strane političkih subjekata uspostavi vlast bez izbora i izborne volje građana. Nismo dozvoli da se građani Budve ne pitaju i da sa 20 miliona na žiro-računu novca svih građana upravljaju i troše ih namjesnici koje je Vlada planirala da postavi”, riječi su kojima Jovanović želi da osvoji glasače u Budvi.

Obećava da će pokrenuti inicijativu da Budva dobije status grada od posebenog značaja za Crnu Goru, ali promoviše i Plan razvoja kulture u Budvi od 2024-2028, kroz partnerstvo sa nevladinim sektorom, umjetničkim grupama i kulturnim udruženjima kako bi se zajednički unaprijedila kulturna scena i podržali umjetnici.

Ta lista obećava fond od dva miliona eura godišnje za rješavanje stambenih pitanja, subvencije za kupovinu stanova, ali i mjesečne naknade od 300 eura za podstanare.

I u ovoj listi su više nego optimisti. Oni “skromniji” tvrde da imaju sigurnih pet mandata, dok drugi smatraju da mogu ostvariti i rezultat od osam, devet odbornika.

DPS se nada povratku na vlast

Osam godina od kada je poslije 11-godišnje vladavine poslat 2016. u opozicione klupe, DPS očekuje da se vrati da upravlja Budvom.

DPS je u parlamentu kome je krajem marta skraćen mandat imao pet odbornika, a očekuju da će na ovim izborima imati devet, pa i više. Listu “DPS - Budva može bolje” predvodi prof dr Nikola Milović, koji je promovisao projekat ‘Čista desetka’ sa tri ključna segmenta.

“Budva kosmopolitski grad” podrazumijeva realizaciju devet velikih i značajnih projekata – vraćanje starog sjaja gradskom bazenu i plaži Pizana, potpuna rekonstrukcija i izgradnja moderne marine sa povećanjem broja vezova za 250, izgradnja šetališta Lungo mare, sa pratećim sadržajima do Kamenova, a završiće se u Rafailovićima izgradnjom luke Rafailovići koja će i sama imati preko 200 vezova. Obećavaju zgradu gradskog pozorišta, čime bi Grad teatar dobio i zimsku scenu.

Milović je obećao i vraćanje Pjesme Mediterana, kako bi Budva ponovo postala omiljena destinacija mlađih generacija, kao i posebnu zonu noćnog provoda, ponudu najboljeg modaliteta državi za izgradnju dnevne bolnice sa poliklinikom, učešće u rekonstrukciji Doma zdravlja u Budvi, kao i otvaranje Svetog Stefana.

Drugi dio programa predstavlja Budvu kao grad šansi – jaki privredni centar i grad sa prepoznatljivom lokalnom samoupravom, koja će biti “organizaciono superiorna” i podsticajna za razvoj privrede. Omogućili bi preduzetnicima dodjeljivanje po 10.000 eura bespovratnih sredstava za povećanje nivoa kvaliteta privatnog smještaja, zalagati se za vraćanje stope PDV na 7%. Pokrenuli bi i inicijativu za hitne izmjene čitavog seta zakona koji će se odnositi na lakšu legalizaciju objekata. Podstanarskim parovima bi omogućili mjesečnu subvenciju u iznosu od 350 eura, dok bi učenicima iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe bili obezbijeđeni besplatni obroci u školama, besplatni kursevi i plaćeni treninzi. Petrovac bi konačno dobio Građanski biro, modernizovalo bi se šetalište i unaprijedila komunalna infrastruktura u Petrovcu. U planu je i omogućavanje zakupa plaža na 10 godina.

Treći segment Milovićevog programa je zelena zdrava i održiva Budva koja se fokusira na ulaganje više od pet miliona eura za sportske organizacije.

“URA ulazi u vlast”

Građanski pokret URA nastupa samostalno na izborima sa listom “URA - Dr Dritan Abazović - Drugačije!” koju predvodi Blažo Rađenović. Imaju odličan koalicioni kapacitet jer ih svi vide kao partnere u budućoj vlasti. Jedino sa PES- om neće praviti kombinacije, kako su “Vijestima” rekli. U doskorašnjem budvanskom parlamentu imali su jednog odbornika, a očekuju da ostvare rezultat od četiri odbornika.

Rađenović kao ključne programske stavke partije u kampanju promoviše fond “Stan za sve u Budvi” u okviru koga će kvadrat koštati 900 eura. Obećavaju izgradnju javne podzemne garaže kod zgrade bivšeg “Zeta filma” kod Starog grada i rješavanje problema parkiranja u gradu, svakom djetetu svake godine po 300 eura, vraćanje Svetog Stefana u državno vlasništvo i izgradnju žičare Bečići – Brajići.

U saradnji sa državnim organima izgradili bi vrtić, ali i treću osnovnu školu u Budvi, formirali bi fond za podsticaj start-up biznisa, adaptirali tvrđavu Mogren.

Obećavaju optimizaciju radnih mjesta u organima lokalne uprave i javnim službama i sprovoditi meritorno zapošljavanje. Formirali bi Direkciju za imovinu koja bi identifikovala svu opštinsku imovinu, osnovali sekretarijat za sport, uveli registar kućnih ljubimaca.

Rađenović između ostalog obećava da će građanima Budve vratiti Luku Budva, starogradsku tvrđavu Citadelu, te zgradu Jugoslovenskog rječnog brodarstva. Zaštitili bi ostrvo Sveti Nikola, Sveti Stefan, Miločersi park, plažu Mogren, kao i Stari grad.

Odžićeve socijaldemokrate očekuju da uđu u parlament

Izborne liste pod nazivom “Čist izbor – Petar Odžić – SDP, SD, LP i građani” uvjerene su da će imati svoga predstavnika u budućem sazivu budvanskog parlamenta. SDP je u parlamentu do sada imao dva odbornika, koja su im pripala nakon raspada koalicije koju su imali sa DPS-om, sa kojim su zajedno nastupili na izborima 2022.

Stvarna snaga nove koalicije koju predvodi SDP znaće se u nedjelju, ali i oni su optimisti, te očekuju da će imati dva, eventulano tri odbornika.

Koalicija koju predvodi Odžić obećava da će Budvi vratiti dostojanstvo, posvađanim sugrađanima pomirenje, a lokalnoj samoupravi stabilnost, koju prethodnih godina nije imala. Zaustaviće pljačku koja je ponovo aktuelna u nekim djelovima lokalne samouprave i preduzećima. Saniraće javne finansije u kojima je u prošloj godini, kako tvrde, zabilježen najgori finansijski rezultat u istoriji, jer su rashodi bili za 17,5 miliona veći od prihoda. Otvoriće u Budvi moderno porodilište, a mještanima Petrovca i Svetog Stefana podstanice hitne medicinske pomoći, mališanima besplatne vrtiće, nove garaže u Petrovcu i Budvi, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Buljaricu, Petrovac i Sveti Stefan, obogatiće kulturnu ponudu Budve i ojačati njen mediteranski identitet.

Bonus video: