Vučević za "Vijesti": Asfalt, voda i struja stižu do svake kuće u Andrijevici

Lokalnih puteva, vodovodne i kanalizacione mreže na seoskom području nema. U 21. vijeku govoriti o tome skoro da je za nevjerovati, ali daćemo sve od sebe da i to završimo - poručuje Vučević

11317 pregleda 43 reakcija 12 komentar(a)
Foto: PES
Foto: PES

Nositeljka liste Pokreta Evropa sad (PES) na izborima u Andrijevici Dragana Vučević kazala je “Vijestima” da očekuje da PES 2. juna trijumfuje na biralištima u tom gradu i da ona dođe na njegovo čelo.

Vučević, koja je i poslanica PES-a u državnom parlamentu, navela je da pobjedu očekuje jer je sigurna “u bezrezervnu, veliku podršku sugrađana”.

“Moj tim i ja, moja partija Pokret Evropa sad, imamo realan plan, imamo cilj i uspjećemo. Politički program koji vodi socijalnoj pravdi i vladavini prava, kakav jeste ‘Evropa sad 2’, moje je lično opredjeljenje od kog neću odustati. Moja poruka je apsolutno jasna - radiću u korist građana naše Andrijevice”, poručila je, dodajući da je “kao buduća predsjednica Opštine” spremna da preuzme odgovornost “ne samo kao političarka, već i kao ljekara i humanista”.

Vučević najavljuje da će do svake kuće u Andrijevici stići asfalt, voda, struja, da će kompletna infrastruktura biti poboljšana, da će biti opredijeljene veće premije za poljoprivrednike i farmere, pčelare...

“Turistički potencijal našeg kraja dobiće zasluženo mjesto. Nova opštinska vlasti uložiće krajnje napore da, u saradnji sa državnim organima, realizuje što više projekata iz domena kapitalnih i drugih investicija - turističke, komunalne, putne i ukupne društvene infrastrukture, ali i razvoja kulture i sporta i svega onoga što život znači, kako bi boravak u Andrijevici i dolazak u nju predstavljali pravo zadovoljstvo za sve njene mještane, odnosno sve one koji budu njeni gosti”, kaže ona.

Na pitanje s kojim partijama bi PES pravio koaliciju u Andrijevici, Vučević odgovara da će njena stranka nakon izbora sarađivati s onim partijama koje imaju kapaciteta i spremnosti da u saradnji sa Vladom sprovedu “programske mjere kojima će se unaprijediti kvalitet života” u opštini na sjeveru države.

Sagovornica “Vijesti” navodi da su na listi PES-a ozbiljni i ugledni ljudi, predstavnici svih generacija i različitih zanimanja, dokazani u svojim profesijama bez obzira o kom nivou obrazovanja se radi, osobe od riječi i posvećeni razvoju Andrijevice. Upitana zašto bi građani trebalo da ih podrže, Vučević je rekla da je, i sa državnog i sa lokalnog nivoa, odgovor jasan - “zato što smo najbolji”.

“U fokusu naše pažnje su iznad svega građani, rješavanje njihovih problema u okviru zajednice, jer želimo da budemo servis građana, da unaprijedimo međusobnu saradnju, da stvorimo što bolje uslove i u gradu i u našim selima. Zato je naša lista prioriteta zaista veoma dugačka, ali ono što želim da poručim mojim sugrađanima - nakon promjena i preuzimanja vlasti u Andrijevici, sve što smo obećali mi ćemo i ispuniti”, tvrdi ona.

Vučević ocjenjuje da je jasno je da je auto-put od Andrijevice do Mateševa, čija izgradnja, kaže, počinje krajem ove ili početkom naredne godine, razvojna šansa, da će “nakon povećanja minimalnih penzija i sprovođenja programa ‘Evropa sad 2’ u potpunosti”, uz podršku Vlade podstaći otvaranje malih i srednjih preduzeća, što znači i nova radna mjesta...

“Prema još nezvaničnim podacima popisa stanovništva, Andrijevica ima oko 1.000 stanovnika manje nego 2011. godine, sa prosječnom starošću od oko 50 godina, što ukazuje na evidentan i očigledan podatak da nam mladi stanovnici odlaze. Imamo dosta starih osoba koje žive same i kojima je neophodna pomoć u svakodnevnom životu, podjednako i na selu i u gradu. Već sam razgovarala s ministarkom (rada Naidom) Nišić, apsolutno je otvorena za saradnju i da nam pomogne kako bi zaživio projekat geronto domaćica i na selu”, poručila je.

Nositeljka liste PES-a kaže da je u Andrijevici mnogo problema, da se gomilaju godinama, a slabo ili nikako ne rješavaju. To su, ističe, prije svega lokalni putevi, zatim vodovodna i kanalizaciona mreža na seoskom području, “koje nema”.

“U 21. vijeku govoriti o tome skoro da je za nevjerovati, ali mi ćemo dati sve od sebe da i to završimo. Takođe, ne smijemo zanemariti problem koji je veoma izražen, a to je neadekvatno upravljanje prirodnim resursima, kao što su hidropotencijali i šume. Moramo biti dobri domaćini, to su bogatstva kojima moramo raspolagati odgovorno i u korist naše zajednice. Održivi razvoj je budućnost ovog kraja i mi ćemo insistirati da to bude naš razvojni put”, dodaje Vučević.

Ona kao problem vidi i to što Andrijevica, iako, kaže, poznata po vrhunskim sportistima, nema sportsku salu.

“Nedavno sam razgovarala sa ministarkom (prosvjete Anđelom) Jakšić Stojanović koja mi je potvrdila da je idejni projekat već gotov i da je izgradnja izvjesna, što će biti izuzetno važno za naš kraj. Isto tako, naše škole su konačno opremljene savremenim učilima, dobili smo dva kombija za prevoz đaka i obećanje da će biti još donacija iz tog resora. Imamo mi još dosta toga da uradimo i vezano za problem parkinga u gradskom jezgru, osvetljenje, trotoari, uređenje plaža na Limu, šetališta”, konstatuje Vučević.

Prioritet infrastruktura i sela

Na pitanje na čemu će bazirati kampanju, Vučević odgovara da je predizborni program PES-a njihov najvažniji zadatak.

“Nisu to puka obećanja, već jasna vizija razvoja našeg kraja koja će biti sprovedena tokom četvorogodišnjeg mandata. Mi imamo i znanje i kredibilitet da sve promijenimo u korist naših sugrađana”.

Na prvom mjestu je, kaže, unapređenje infrastrukture, a zatim posvećivanje razvoju sela. Osim rješavanja stambenog pitanja mladih bračnih parova, pripremaju, dodaje, i projekte kako bi podstakli nove generacije da ostanu u Andrijevici.

“Iako je u povoju, turizam ima šansu, što znači da se moraju obezbijediti i određene stimulativne mjere od strane opštine, da se formiraju stručni timovi koji će našim turističkim poslenicima pomoći da pišu projekte i konkurišu kod EU fondova za bespovratna sredstva. Ulagaćemo u promociju i valorizaciju naših Komova i prelijepe doline Lima”.

Bonus video: