Protiv izvještaja Injac glasali nekadašnji odbornici PES-a: Objavu "rata" slijediće izbori?

Pokret za Podgoricu, GP URA i Pokret za promjene traže način za smjenu gradonačelnice

16550 pregleda 15 komentar(a)
Opozicija nije bila u sali prilikom glasanja, ali i dalje najavljuju inicijativu za smjenu Injac: Skupština glavnog grada, Foto: Skupština Glavnog grada
Opozicija nije bila u sali prilikom glasanja, ali i dalje najavljuju inicijativu za smjenu Injac: Skupština glavnog grada, Foto: Skupština Glavnog grada

Pokret za Podgoricu, kojeg čine nekadašnji odbornici Pokreta Evropa sad (PES), juče nijesu podržali izvještaj o radu gradonačelnice Olivere Injac, čime su se prvi put javno usprotivili odlukama vlasti, čiji su formalno dio.

S druge strane, opozicija, koja najavljuje inicijativu za smjenu Injac, nije prisustvovala glasanju, sa izuzetkom samostalnog odbornika Saše Zekovića koji je glasao za, uz još 26 odbornika većine. Protiv su bila četiri od ukupno pet odbornika Pokreta za Podgoricu, jer je jedan od njih bio odsutan. Da je opozicija glasala protiv, izvještaj ne bi prošao. Podgorički parlament ima 58 predstavnika, od čega 34 pripadaju vlasti, a 24 opoziciji.

Andrija Klikovac (DPS) je pitao da se glasanje odloži za danas, “jer imaju važnije partijske obaveze”.

“U glasanju nismo učestvovali zbog nekolegijalnosti PES-a, odnosno straha da će, kada opozicija bude prisutna u punom sastavu, zajedno sa njihovim bivšim kolegama oboriti usvajanje izvještaja”, naveo je odbornik Socijaldemokrata Miloš Mašković u saopštenju.

Kazao je da će opozicija, kao što su i najavili, ako gradonačelnica ne podnese ostavku, podnijeti inicijativu za njeno razrješenje.

“(Ne)glasanje Pokreta za Podgoricu za izvještaj o radu gradonačelnice za 2023. godinu jasno pokazuje da parlamentarna većina u Glavnom gradu više ne postoji”, saopštio je Mašković

Statutom je predviđeno da se o razrješenju gradonačelnice odlučuje tajnim glasanjem, većinom glasova ukupnog broja odbornika. To znači da je opoziciji potrebno najmanje šest glasova iz vlasti za razrješenje Injac koja je izabrana za gradonačelnicu 13. marta prošle godine.

Raskolom u PES-u, tu partiju napustilo je pet odbornika koji su formirali Pokret za Podgoricu i s Građanskim pokretom (GP) URA i Pokretom za promjene (PzP) dogovorili se o zajedničkom djelovanju. Oni imaju 11 odbornika i najbrojnija su grupacija u gradskoj skupštini.

“Vijest” iz više izvora saznaju da Pokret za Podgoricu, GP URA i PzP, tzv. Klub 11, nijesu spremni da podrže inicijativu opozicije, već će sami tražiti način za smjenu Injac jer neće da dozvole da ona sa pozicije gradonačelnice uđe u lokalne izbore koje očekuju ove godine.

GP URA i PzP juče su podržali izvještaj Injac jer, kako su rekle odbornice Milena Vuković i Anika Bajić, ne žele da krše koalicioni sporazum. Međutim, najavili su izlazak iz vlasti ako se Injac ne uključi u politički dijalog o rješenju krize u lokalnoj vlasti. Pokret za Podgoricu navodno traži u pregovorima udio u lokalnoj vlasti i novac za finansiranje rada odbornika.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić rekla je da taj Pokret nije podržao izvještaj gradonačelnice iz brojnih razloga, a osnovni je što lokalna administracija na čelu sa gradonačelnicom nije ostvarila viziju sa kojom je nekada jedinstveni PES dobio povjerenje građana Podgorice.

“Svjedoci smo da se umjesto nove energije i najavljene posvećenosti u rješavanju tekućih pitanja, nastavilo sa negativnim praksama prethodne vlasti. Tu prvenstveno mislimo na partijsko zapošljavanje, izostanak principa odabira rukovodećeg kadra na osnovu stručnih referenci, netransparentnost u radu. Kada je riječ o realizaciji projekata, osnovna primjedba je nedovoljna efikasnost”, rekla je Ljiljanić “Vijestima”.

Kazala je da je umjesto servisa građana, lokalna uprava servis partija.

“Za sve navedeno se nijesmo borili. Očekivali smo kvalitativne promjene, a ne nastavak loših praksi koje primjenjuju drugi politički akteri”, rekla je Ljiljanić.

Iz PES-a su juče saopštili da su odbornici Pokreta za Podgoricu sa DPS-om sabotirali usvajanje izvještaja gradonačelnice Podgorice.

“Ovaj potez ne iznenađuje budući da odavno postoji koordinacija sa opozicijom, a osim potrebe da sabotiraju rad gradske uprave sa DPS-om, motiv je i revanšizam prema gradonačelnici i kolegama iz PES-a jer ni pod pritiskom nisu pratili put Jakova Milatovića i napustili partiju. Ono što iznenađuje, jeste što su na ovaj način osporili izvještaj u kojem je integrisan rad i njihovih kadrova, a koji su ostali na pozicijama”, saopštili su iz PES-a.

Bonus video: