Stanić tvrdi da je Mujović krenuo stopama DPS-a i da zamišlja da se paf-paf politkom može voditi energetski sektor

"Ministar Mujević takođe ne zna da međudržavne sporazume po zakonu ne odobrava ministar nego Skupština Crne Gore, tako da bilo kakav dogovor koji se postigne mora biti predmet detaljne analize i glasanja poslanika", poručio je Stanić

11684 pregleda 12 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić tvrdi da je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović krenuo stopama Demokratske partije socijalista (DPS).

On je reagovao na saopštenje Mujovića u kome ministar između ostalog navodi da nigdje i nikada nije rekao da se Crna Gora odriče naknade za potopljeno zemljište Opštini Nikšić za prethodnih 30 godina, kao i da crnogorsku javnost zbunjuje kako je 600.000 eura manje od nula eura koliko je Opština Nikšić prihodovala u decenijama u kojoj je SDP bio na vlasti.

Na prekjučerašnjem sastanku Mujovića i ministra energetike i rudarstva bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, Petra Đokića, kao i predstavnika elektroenergetskih kompanija, Milutina Đukanovića i Luke Petrovića, u Trebinju, dogovoreno je da će budžet Opštine Nikšić od ove godine biti bogatiji za 600.000 eura, na ime naknade za Bilećko jezero.

U saopštenju Stanić navodi da ministar "očigledno želi prebaciti pitanje svoga rada na politički teren, uz osjećaj da će tu bolje zamaskirati ovaj očigledno štetan dogovor".

"Ali umjesto politikantstva, jer je od 'nezavisnog stručnjaka' preko noći postao političar (član Predsjeništva PES) - baviću će činjenicama i to redom, krenuvši od onih koje je iznio Mujević. 'Naknada za potopljeno zemljište Opštini Nikšić će se isplaćivati retroaktivno od 1.1.2024. godine, i tako će funckionisati u budućnosti' – izjavio je ministar prekjuče. Nigdje se ne pominje 30 godina neisplaćivanja a retroaktivnost se odnosi na samo šest mjeseci i tako će biti 'i u budućnosti'. E sad nek Mujević objasni gdje je ovdje naplata za korišćenje voda za posljednih 30 godina i objavi ugovor koji je potpisao?", istakao je Stanić

On je dodao da "ministar Mujević takođe ne zna da međudržavne sporazume po zakonu ne odobrava ministar nego Skupština Crne Gore, tako da bilo kakav dogovor koji se postigne mora biti predmet detaljne analize i glasanja poslanika".

"Ministar Mujević je krenuo stopama DPS-a koji je u sličnoj situaciji morao da odustane od već potpisanog Međuvladinog ugovora o izgradnji Buk Bijela, jer je morao proći ratifikaciju u parlamentu. Ministar bježeći u polje politike, ne odgovara ni na ključno pitanje – ko je izračunao da treba da se isplaćuje 600.000 eura, kad je prije 1992. godine plaćano 400.000 dem? Da li zna koja je cijena energije tada bila, a kolika je sad i koliko iznosi inflacija za ovaj period? Naravno, kako se cijelo vrijemo plaćalo opštinama Bileća i Trebinje, na svakom sudu bi ovaj iznos bio retroaktivno dosuđen, uz odgovarajuće kamate, koje bi vjerovatno bile veće od samog iznosa", poručio je Stanić.

On je kazao i da ministar nije odgovorio na ključno pitanje - da li će se konačno početi sa isplatom novca za proizvedenu energiju četiri hidroelektrane od voda i sliva sa crnogorske teritorije, jer se kako je dodao Stanićm, to ne plaća već 50 godina, "već priča o snadbijevanju vodom za Boku koje je naša država riješila kroz izgradnju regionalnog vodovoda čija je cijena bila 100 miliona eura".

"Ministar se očigledno preigrao i zamišlja da se sa paf-paf politkom može voditi enegetski sektor, a potpisivanje bilo kakvog štetnog ugovora od njegove strane bi trajno diskvalifikovale Crnu Goru u mogućnosti da naplati sva svoja potraživanja. Zbog toga 'stručnom' ministru u političkim vodama prijateljski savjet da ne trči pred rudu i ne pomišlja da se na svoju ruku može igrati sa vitalnim državnim interesima i dogovarati ugovore kojim bi Crna Gora i Opština Nikšić bile oštećene za desetine miliona eura", zaključio je Stanić.

Bonus video: