Rot: Očekujem da Crna Gora konsekventno i brzo završi reformski put, 2028. realistična godina za pridruživanje Uniji

Rot je ocjenjujući da je situacija u regionu veoma zabrinjavajuća, istakao da je Crna Gora, "svetionik na Zapadnom Balkanu koji će ostalim državama dati podsticaj"

4143 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Bundestaga Mihael Rot poručio je da očekuje da Crna Gora konsekventno i brzo završi reformski put, kako bi postala članica Evropske unije (EU), uz ocjenu da 2028. može biti realistična godina za pridruživanje Uniji.

On je to, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, kazao na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duškom Stijepovićem, zamjenikom predsjednika Admirom Adrovićem i članovima odbora Seidom Hodžićem i Abazom Dizdarevićem.

Rot je ocjenjujući da je situacija u regionu veoma zabrinjavajuća, istakao da je Crna Gora, "svetionik na Zapadnom Balkanu koji će ostalim državama dati podsticaj", te da Njemačka sa sigurnošću vjeruje u put Crne Gore i sa pažnjom prati dešavanja na Zapadnom Balkanu.

"Poslanik Bundestaga je ohrabrio članove Odbora da međusobno sarađuju sa kolegama iz država članica EU, te da izgrađuju i unapređuju odnose sa parlamentima sa kojima još uvijek nije uspostavljena frekventna saradnja", piše u saopštenju Skupštine.

Stijepović je, kako se navodi, istakao doprinos Skupštine u dijelu evropskih integracionih procesa, u susret dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

"Uz očekivanje nastavka nedvosmislene podrške Njemačke našem evropskom putu, Stjepović je pozvao na konkretnu posvećenost politici proširenja, s ciljem da Crna Gora što prije bude punopravna članica Evropske unije", dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Stijepović je podsjetio na dobre bilateralne odnose dvije zemlje, "koji su osnaženi partnerstvom u NATO savezu i saradnjom koja je posebno značajna u trenutnom geopolitičkom kontekstu."

"U skladu sa strateškim pravcem crnogorske vanjske politike, predsjednik Odbora je naglasio važnost kontinuiranog usklađivanja sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, u čemu se Crna Gora bez izuzetka pridružuje stavovima i odlukama EU", dodali su.

Naglasili su da je Stijepović naglasio značaj redovne komunikacije zakonodavnih institucija i parlamentaraca, a zajednički je konstatovano da parlamentarna diplomatija igra važnu ulogu.

"Sagovornici su diskutovali i o aktuelnim dnevnopolitičkim dešavanjima u zemlji, uz jednoglasni stav da je najveća vrijednost i bogatstvo Crne Gore u njenom građanskom karakteru, i njegovanju multietničkog, multivjerskog i multikulturalnog sklada", zaključili su.

Bonus video: