DPS: Kompromitovan birački materijal u Andrijevici, SNP i Demokrate pokušavaju da prekroje izbornu volju

Iz DPS-a su rekli da su ukradeni i zapisnici sa pojedinih biračkih mjesta, a i da raspolažu saznanjima da se novi upad u Opštinu sprema večeras

13685 pregleda 13 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Određena lica su oko pet sati jutros ušla u zgradu Opštine Andrijevica i kompromitovala birački materijal kako bi se stvorio osnov za ponovno prebrojavanje i ponavljanje izbora, čime bi se stvorili uslovi za izborni inženjering i obezbjeđivanje dodatnih mandata, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te partije su istakli da su u saznanju da koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokrata "pokušava da prekroji izbornu volju građana i krađom dođe do nedostajućih mandata koji su im potrebni za formiranje vlasti".

Dodali su da je ovu akciju pratio i današnji zahtjev koalicije SNP/Demokrate za uvid u materijal uprkos, kažu, činjenici što su njihovi predstavnici – kao i predstavnici svih drugih izbornih lista potpisali zapisnike nakon sinoć okončanih izbora.

Iz DPS-a su rekli da su ukradeni i zapisnici sa pojedinih biračkih mjesta, a i da raspolažu saznanjima da se novi upad u Opštinu sprema večeras.

"Zbog toga, pozivamo Upravu policije da obezbijedi čuvanje biračkog materijala a specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića da reaguje, jer postoji osnovana sumnja da je formirana organizovana kriminalna grupa koja ima za cilj da prekroji izbornu volju i nezakonito formira vlast u opštini Andrijevica", zaključuje se u saopštenju.

Vladajuće stranke na državnom nivou osvojile su zbirno najveći broj glasova i mandata na jučerašnjim lokalnim izborima u Andrijevici, ali će za formiranje vlasti morati da pregovaraju sa barem jednom od dvije građanske liste, koje će u parlamentu sa 30 mjesta imati četiri odbornika, pokazuju nezvanični rezultati iz štaba Demokrata.

Prema tim rezultatima, najviše glasova osvojila je Demokratska partija socijalista (DPS), 980 ili 35,32 odsto i 11 mandata, ali će im i u slučaju da se dogovore sa građanskim listama nedostajati još jedan odbornik.

Lista Demokrata i SNP-a osvojila je 24,14 odsto (670 glasa) i osam mandata, Evropa sad 13,69 odsto (380 glasova) i četiri mandata, koalicija "Za budućnost Andrijevice" (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) 10,95 odsto (304 glasa) i tri mandata, grupa građana "Za budućnost naše djece" 8,94 odsto (248 glasova) i tri mandata, a grupa građana "Vasojevićki pokret" 5,23 odsto (145 glasova) i imaće jednog odbornika.

Ujedinjena Crna Gora je dobila 51 glas odnosno 1,84 odsto i jedina od sedam lista nije ušla u lokalni parlament.

Za formiranje vlasti potrebna je većina od najmanje 16 odbornika.

Bonus video: