Čestitke i poruke povodom sedam godina članstva Crne Gore u NATO

Crna Gora je 5. juna 2017. godine postala 29. članica Alijanse

15509 pregleda 29 reakcija 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2024. 16:25h

Crna Gora obilježava sedam godina članstva u NATO.

Crna Gora je 5. juna 2017. godine postala 29. članica Alijanse.

Tim povodom, čestitke i poruke su uputili ministri, predstavnici partija...

Đeljošaj: Zajednički cilj ostaje očuvanje mira i stabilnost

Ove godine slavimo 75 godina od osnivanja NATO-a i misije posvećenosti miru, jedinstvu, bezbjednosti i stabilnosti! Istovremeno, ponosno obilježavamo 7. godišnjicu članstva Crne Gore u NATO-u, nastavljajući naš evropski put, jačajući Alijansu i doprinoseći sigurnijoj budućnosti za sve naše građane, rekao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj.

"U ovim izazovnim vremenima, naš zajednički cilj ostaje očuvanje mira i stabilnosti, te posvećen rad na unapređenju saradnje i razumijevanja među narodima. Zahvalni našim prethodnicima koji su ostvarili članstvo u NATO, bez kojeg mirna budućnost Crne Gore bila bi neizvjesna", navodi se u saopštenju.

Dukaj: Članstvo u NATO učvrstilo bezbjednost Crne Gore i njenih građana

Obilježavamo sedam godina otkako je Crna Gora svojom dalekovidom i mudrom odlukom postala dio najmoćnijeg vojno odbrambenog saveza, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

"Članstvo u NATO učvrstilo je bezbjednost Crne Gore i njenih građana. To se naročito osjeća u ovako nestabilnim globalnim okolnostima. Naša mudra vanjska politika biće zaokružena Crnom Gorom u EU", istakao je Dukaj u saopštenju.

Šehović: Danas jasno vidimo da je više nego ikad potrebno pokazati posvećenost vrijednostima NATO saveza

Obilježavajući dan kada je Crna Gora prepoznata kao kredibilan saveznik Alijanse i postigla najznačajniji uspjeh na spoljnopolitičkom planu, dok izazovi današnjice, više nego ikad podsjećaju na važnost jačanja transatlantskog jedinstva i kohezije, potrebno je potvrditi opredjeljenje ostanka na mukotrpno trasiranom evropatlantskom putu, saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović, povodom 75 godina od osnivanja Organizacije sjevernoatlantskog ugovora (NATO) i sedam godina od učlanjenja Crne Gore u NATO.

"Značaj članstva Crne Gore u NATO ne ogleda se samo u kolektivnoj bezbjednosti koju ovaj savez osigurava, već i u promovisanju zajedničkih vrijednosti zemalja članica, kao što su demokratija, sloboda, solidarnost, blagostanje, mir, stabilnost i vladavina prava", istakao je Šehović u saopštenju.

On je dodao da su ponosni na ulogu koju je imao SD u procesu pridruživanja NATO alijansi, jer su kako je kazao, doprinijeli da vlast 2016. godine ostane na prozapadnom kursu, te da je ta vlast u konačnom i dovela Crnu Goru do punopravnog članstva 2017. godine.

"Međutim, danas jasno vidimo da je više nego ikad potrebno pokazati posvećenost vrijednostima saveza, ali suštinski, ne deklarativno, jer su NATO i EU vrijednosti neodvojive, iako nemali dio parlamentarne većine očigledno nije na tom kursu", poručio je Šehović.

Ibrahimović: Ponosan sam što su se vizija i programski cilj BS da Crna Gora bude dio NATO saveza pokazali ispravnim

Veoma sam ponosan što su se vizija i programski cilj Bošnjačke stranke (BS) da Crna Gora bude dio NATO saveza, pokazali ispravnim, kazao je predsjednik BS Ervin Ibrahimović.

"Za građane Crne Gore jako je važno što je Crna Gora danas, u veoma izazovnom bezbjednosnom i političkom trenutku, dio najmoćnijeg vojno – političkog saveza na svijetu. Ta činjenica bila je, tokom prethodnih 7 godina punopravnog članstva, garant stabilnosti Crne Gore i njenog evropskog puta. Na nama je da do kraja, pored vojno – bezbjednosnih, iskoristimo i brojne ekonomske i druge benefite koje nudi članstvo u NATO", poručio je Ibrahimović u saopštenju.

Prema njegovim riječima nakon članstva u NATO, "EU je naredni veliki cilj čime će se Crna Gora trajno pozicionirati na mapi sigurnih, demokratskih, ekonomski razvijenih i prosperitetnih država svijeta."

"Bošnjačka stranka kontinuirano daje snažan doprinos tom cilju. Građanima Crne Gore sretna sedma godišnjica člasntva u NATO", zaključio je.

Bonus video: