EK dala "zeleno svjetlo" za IBAR, na potezu Savjet EU

Shodno procedurama EU, sada će na potezu biti COELA, a da će konačnu odluku o tome da li će Crna Gora dobiti IBAR dati države članice EU, na Međuvladinoj konferenciji

95211 pregleda 98 reakcija 75 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska komisija (EK) uputila je danas Radnoj grupi Savjeta EU za proširenje (COELA) Predlog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) za Crnu Goru.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, time je EK dala „zeleno svjetlo“ za dalje razmatranje IBAR-a u Savjetu EU.

Izvori „Vijesti“ objasnili su da će, shodno procedurama EU, sada na potezu biti COELA, a da će konačnu odluku o tome da li će Crna Gora dobiti IBAR dati države članice EU.

Premijer Milojko Spajić je tokom nedavne posjete Briselu rekao da će Evropska komisija 7. juna "predati palicu što se tiče IBAR-a Evropskom savjetu gdje predsjedava Šarl Mišel".

"On je rekao da je speman za jedan takav korak, da će dati apsolutnu podršku Crnoj Gori na puti dobijanja IBAR-a. Prva COELA je 7. juna, nadamo se da ćemo već tu dobiti neke prve signale. Posljednja bi trebalo da bude 13, 14. juna, tako da će u tom periodu zemlje članice odlučiti da li će podržati Crnu Goru da dobije IBAR do kraja juna. Nadamo se da će zemlje članice imati razumjevanja za Crnu Goru i za specifičan momenat u kome se nalazimo, tako da očekujem da se veliki rad za proteklih pola godine koji je urađen, nagradi", kazao je Spajić nakon sastanka sa Mišelom.

Bonus video: