Popović izrazila želju za uspostavljanje saradnje između crnogorskih i rumunskih poslanica

Potpredsjednica Skupštine se sastala sa ambasadorom Rumunije

2879 pregleda 0 komentar(a)
Ardeleanu i Popović, Foto: Skupština/I.Šljivančanin
Ardeleanu i Popović, Foto: Skupština/I.Šljivančanin

Ženski klub Skupštine za samo četiri mjeseca konsenzusom je postigao značajne rezultate i na inicijativu tog kluba usvojena su dva zakona i izmijenjen Poslovnik, tako da je sada Ženski klub zvanično prepoznat i ima svoju službu, prostor i finansije, kazala je potpredsjednica Skuštine Zdenka Popović.

Ona i ambasador Rumunije Viorel Ardeleanu sastali su se danas u parlamentu.

"Prvi put u istoriji, u saradnji sa UNICEF-om i Međunarodnim klubom žena, organizovali smo Donatorsko veče za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i obezbijedili 167.000 eura pomoći, a očekujemo da će do kraja roka predviđenog za uplatu ta cifra premašiti 200.000 eura. Na ovaj način obezbijedili smo da 700 djece sa smetanjama u razvoju dobije potrebnu podršku", istakla je Popović, kako se navodi u saopštenju..

Popović je izrazila želju za uspostavljanje međuparlamentarne saradnje između poslanica Crne Gore i Rumunije u oblastima rodne ravnopravnosti radi razmjene iskustava.

ardeleanu popović
foto: Skupština/I.Šljivančanin

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, koji je istakao da Crna Gora i Rumunija tradicionalno imaju odlične odnose, "što se potvrdilo na bezbroj primjera u našoj zajedničkoj istoriji, a naročito u našoj skorijoj prošlosti". "Naravno", kako je istakao Stjepović, "radujemo se zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji, ništa manje nego što je to kredibilno i savezničko prijateljstvo u okviru Svjevernoatlantskog saveza".

Ardeleanu je kazao da u Rumuniji žene imaju značajnu poziciju kada su u pitanju najveće kompanije i da pokrivaju 40 odsto direktorskih pozicija, dok u Ministarstvu spoljnih poslova žene čine 60 odsto kolektiva.

Ardeleanu je pohvalio posljednju inicijativu Ženskog kluba u vidu Donatorske večeri i istakao da mu je bilo čast što je imao priliku da doprinese tom događaju.

"Crna Gora ima našu punu podršku u dobijanju pozitivnog IBARa i siguran sam da će Crna Gora uskoro biti članica Evropske unije", zaključio je Ardeleanu.

Bonus video: