Mandić i Knežević na Svesrpskom saboru u Beogradu

Molebanom u Hramu Svetog Save počeo, kako je vlast u Srbiji najavila, Prvi svesrpski sabor pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“

14945 pregleda 93 reakcija 94 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO/Milan Obradović
Foto: BETAPHOTO/Milan Obradović

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, kao i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, prisustvovali su molebanu u Hramu Svetog Save u Beogradu, kojim je počeo, kako je vlast u Srbiji najavila, Prvi svesrpski sabor pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Događaju su pristvovali visoki zvaničnici Srbije i bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, među kojima i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS Milorad Dodik.

Na nalogu Mandića na Iksu je objavljeno da je na događaju bila delegacija NSD-a, sa njim na čelu.

"Nakon molebna, predsjednik Mandić je zajedno sa poslanicima NSD, predsjednicima Opština i SO koji dolaze iz redova naše stranke, članovima kabineta, kao i direktorima iz velikih kompanija iz naše zemlje održao sastanak sa premijerom Republike Srbije Milošem Vučevićem u Palati Srbija", piše u objavi.

Mandić se u Palati Srbija sastao sa premijerom te zemlje Milošem Vučevićem.

Vučić: Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas

Vučić je pozvao danas da se glasno kaže da srpski narod najviše želi mir i da u slozi i uzajamnom poštovanju živi sa svojim komšijama, u poruci poslije molebana.

"Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cijenu uvijek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost," napisao je Vučić na Instagramu.

Svesrpski sabor
foto: BETAPHOTO/Milan Obradović

On je dodao da su ovo teška vremena sa mnogo izazova.

"Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali naš narod i državu od neumitnih tokova istorije", napisao je Vučić i dodao da je zato ovaj sabor posvećen budućnosti, uz istovremeno "sjećanje na slavne pretke, na duhovnost, kulturu i tradiciju."

"Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sjutra", napisao je Vučić.

Porfirije: Nismo se sabrali ni protiv koga, več za mir među svim ljudima i narodima

Poglavar Srpska pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je na danas u hramu da su se na molebanu "sabrali da se pomole Bogu za jedinstvo duhovno, sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima".

"Sabiramo se da bismo darove koje smo dobili od Boga upotrijebili za dobro u slavu Božiju zbog svega i za sve. Riječju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za - za dobro najprije svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas. Svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš, i neće i ne može biti blagosloven", rekao je Porfitije, tokom molebna za Srbiju i RS.

Svesrpski sabor
foto: BETAPHOTO/Milan Obradović

Patrijarh SPC je rekao da je "ne tako davno, prije samo par decenija bilo nezamislivo da se pravoslavni Srbi okupe sa svih strana u hramu Božijem sa državnim rukovodstvom, sa istaknutim predstavnicima društva, privrede, kulture, vojske i da čuju majčinsku toplu riječ Crkve koja ne pravi razliku među djecom".

"Mnogima je to nezamislivo i danas. Crkva i njih i sve drugi neprestano poziva i vapi raširenih ruku da dođu u bratski zagrljaj, u dom Božiji, u dom Svetog Save pomiritelja i ujedinitelja braće i naroda", poručio je Porfirije.

U beogradskom hramu bio je i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

Vladislav Dajković
foto: Slobodna Crna Gora

“Ne mogu da opišem osjećaj ponosa koji osjećam kad se nađem među braćom Srbima iz cijelog regiona, ovaj put na Svesrpskom saboru u Beogradu. Dan smo započeli u Hramu Svetog Save, a program će trajati cijelog dana, uključujući centralnu manifestaciju na Trgu Republike. Hvala predsjednicima Srbije i Republike Srpske na domaćinstvu, ali i našem Patrijarhu na blagoslovu da nastavimo da se borimo u ovim teškim vremenima. Živjeće srpski narrod!” saopštio je Dajković.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić takođe je objavio sliku iz Beograda.

Marko Milačić
foto: Facebook/Marko Milačić

"Jedan narod - jedan sabor. Pozdrav iz Palate Srbije u Beogradu sa svesrpskog sabora", napisao je Milačić na Fejsbuku.

Bonus video: