Gorčević: Ničija smjena ne može da ugrozi dobijanje IBAR-a

"Sigurna sam da bilo čija smjena, čak i ministarke evropskih poslova, ne bi mogla da ugrozi IBAR u tom dijelu, vjerujem da je isti slučaj sa ministrom pravde", kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević

6576 pregleda 11 komentar(a)
Gorčević, Foto: Vlada Crne Gore
Gorčević, Foto: Vlada Crne Gore

Ničija smjena ne može ugroziti dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), jer se izvještaj Evropske komisije gleda na osnovu toga šta je uradila Vlada, Skupština, da li su privremena mjerila ispunjena ili nisu...

To je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala na konferenciji za medije, tokom sjednice Vlade. Novinari su Gorčević pitali, da li će nedavno najavljena smjena ministra pravde Andreja Milovića, uticati na dobijanje IBAR-a.

"Izvještaj Evropske komisije se gleda na osnovu toga šta je uradila Vlada, šta je uradio Parlament, da li su ispunjena privremna mjerila ili nisu, na osnovu toga se donosi odluka država članica i na kraju krajeva izvještaj, u kome ste mogli da čujete kako stoje naznake, da je zaista pozitivan. S obzirom da je još uvijek to sve internog karaktera, ne mogu iznositi više informacija. Sigurna sam da bilo čija smjena, čak i ministarke evropskih poslova, ne bi mogla da ugrozi IBAR u tom dijelu, vjerujem da je isti slučaj sa ministrom pravde", kazala je Gorčević.

Upitana da li zna kada će se održati međuvladina konferencija za pozitivan IBAR za Crnu Goru, Gorčević je navela da je danas sastanak, na kojem će države članice da prezentuju i da postave određena pitanja na osnovu izvještaja Evropske komisije.

"Nakon toga, postoji još drugi sastanak koji će biti 17. ili 18. juna, i već tada će biti izvjesno da li će biti zakazana međuvladina konferencija sa tačnim datumom. Ono što se očekuje jeste da bude već krajem jula mjeseca, u ovom trenutku zaista ne mogu govoriti o tačnom datumu iz prostog razloga što ga mi još uvijek nemamo, niti su se države članice dogovorile o tačnom datumu održavanja istog", navela je Gorčević i dodala da će informaciju podijeliti čim je bude imala, te da u ovom trenutku ne treba žuriti sa datumom jer teku pripreme i sastanci i unutar Evropske komisije i država članica.

Bonus video: