Evropski tim za Nikšić podnio predlog za razrješenje Kovačevića

"Prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Kovačevića, i ne prvi put, koje su svojstvene portparolima fašizma i raspirivačima mržnje, zahtijevaju hitno razrješenje dotičnog"

10690 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Evropski tim za Nikšić
Foto: Evropski tim za Nikšić

Klub odbornika "Evropski tim za Nikšić" podnio je Predlog za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića zbog izazivanja osjećaja straha i nesigurnosti kod građana Nikšića.

"... usljed držanja sramotne besjede na Grahovcu, dana 13. 06. 2024. godine u kojoj je pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom, kao i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu", navodi se u saopštenju odbornika Evropskog tma za Nikšić.

Navode da u prilog tome da je osjećaj straha i ugroženosti građana opravdan govori citat iz Kovačevićevog obraćanja: “A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njemu ćemo kao i prema Turcima postupati".

"Prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Kovačevića, i ne prvi put, koje su svojstvene portparolima fašizma i raspirivačima mržnje, zahtijevaju hitno razrješenje dotičnog. Da je naša inicijativa opravdana i ima pravno utemeljenje, pokazuje i reakcija Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je protiv Kovačevića formiralo predmet".

Dodaju da je osuda obraćanja stigla sa svih relevantnih adresa u državi Crnoj Gori, civilnog sektora, građanskih aktivista, reisa Islamske zajednice, predstavnika manje brojnih naroda u Crnoj Gori, ambasade Turske u Crnoj Gori, pa i od Kovačevićevih koalicionih partnera..

Od njih, ističu, očekuju djela, a ne riječi...

"... kako bi se sa mjesta predsjednika Opštine Nikšić razriješio neko ko je nedostojan bilo koje javne funkcije, a ne prvog čovjeka grada koji je uvijek važio za grad intelektualaca, ljudi od integriteta i dostojanstva, a ne grad u kome predsjednik širi vjersku i nacionalnu mržnju, i poziva na strahotu", zaključili su.

Bonus video: