Zeković: Nisam odbornik sa liste DPS-a

"Potpuno su netačni navodi da sam 'odbornik izabran sa liste DPS' jer ako je to doista tako onda se, zbog ravnopravnosti, tako trebaju, i u samom tekstu, nazivati i svi drugi odbornici iz redova opozicije. Nestranačka Građanska inicijativa (GI) '21. maj' je sa SDP, SD, LPCG, BS, DUA, DRP, dakle ne samo sa DPS-om, zaključila koalicioni sporazum o zajedničkoj listi 'Svi za naš grad'", naveo je Zeković u reagovanju

12379 pregleda 10 komentar(a)
Aleksandar Zeković, Foto: Skupstina.me
Aleksandar Zeković, Foto: Skupstina.me

Odbornik u podgoričkom parlamentu Aleksandar Zeković reagovao je na članak "'Izvjesnije je da će raspustiti Skupštinu" objavljen u jučerašnjem izdanju "Vijesti".

"Novinarka gospođa Željka Vučinić me je nepotrebno dovela u situaciju da reagujem iako se to moglo izbjeći jer se očekuje profesionalni pristup koji podrazumijeva, prije objave, provjeru osnovanosti i uporišta za autorske komentare u tekstu. Takođe, korisno za nju, a posebito za čitaoce Vijesti, bilo bi i da je provjerila i navode svoje sagovornice gospođe Branke Bošnjak. Ovako stvaraju utisak o udruženom nastupu koji je bez ikakvog smisla. Žao mi je, iskreno zbog toga, posebno zbog novinarke Vučinić, jer, to trebam istaći, brojnim kadrovima iz crnogorskih partija, pa tako Branki Bošnjak, političko glupiranje nije strano.

Potpuno su netačni navodi, i jedne i druge, da sam "odbornik izabran sa liste DPS" jer ako je to doista tako onda se, zbog ravnopravnosti, tako trebaju, i u samom tekstu, nazivati i svi drugi odbornici iz redova opozicije. Nestranačka Građanska inicijativa (GI) "21. maj" je sa SDP, SD, LPCG, BS, DUA, DRP, dakle ne samo sa DPS-om, zaključila koalicioni sporazum o zajedničkoj listi "Svi za naš grad" a kojoj je prethodilo i istraživanje javnog mnjenja koje je GI 21. maj dalo autentičnost na toj listi, jednako kao i svima drugima. Shodno našoj političkoj autonomiji, kao član GI "21. maj", a mjesecima prije konstituisanja gradske skupštine, najavio sam nastup kao samostalni odbornik a mandat od prvog dana tako i "trošim". Ali iako smo iz iste situacije, da ne kažem šta drugo, tako su u tekstu moje kolege sa zajedničke liste - odbornici njihovih partija - a samo sam ja "odbornik sa liste DPS".

Moj glas za izvještaj o radu Gradonačelnice (i prethodnog Gradonačelnika) kako obije tvrde, mada novinarka Vučinić čak i transparentnije (bez prikrivanja) od političarke Bošnjak, uopšte nije bio odlučujući. Nikakav problem i da jeste (objasniću) ali to jednostavno nije istina pa se čitaoci Vijesti i javnost, do čijeg uvažavanja svi mnogo drže, dovode u opasnu situaciju oko mogućih zaključaka. U politici, o tome govori politička teorija, glupost uvijek treba izbjeći. Iako svjesna toga, Branka Bošnjak obmanjuje novinarku Vučinić, čitaoce Vijesti i našu uvaženu javnost prikrivanjem tako jednostavno provjerljivog podatka da su svi odbornici njenog Pokreta za promjene (PzP) glasali za taj izvještaj. To je javno najavila, na samoj sjednici, sefica odborničkog Kluba PzP o čemu svjedoči i snimak sjednice onlajn dostupan (govori na snimku na 5h i 47 minutu njegovog trajanja). Za izvještaj je glasalo 27 odbornika a 4 je bilo protiv pa ostaje zanimljivo šta je tu prolaznost i odlučujuće zakucavanje s moje strane (čak ni u pogledu kvoruma).

Moj glas nije bio nužan niti od koristi za (ne)usvajanje izvjestaja o radu što je novinarka prije objave teksta mogla i trebala provjeriti, ako ne kod mene, onda bar, zvanično, u Službi Skupštine Glavnog grada. Za izvještaj sam glasao (to sam i rekao na sjednici) zbog njegove specifičnosti jer je to bio izvještaj o radu dr Olivere Injac i njenog prethodnika dr Ivana Vukovića, čiji su brojni lični kadrovski izbori čitavu 2023. obavljali dužnost kao da on nije izgubio na izborima. Drugačije glasanje, bilo bi nepoštovanje ne samo prema njima dvoje nego i prema svima u sistemu Glavnog grada koji predano i savjesno pružaju servis građanima Podgorice bez obzira na budalaštine koje dolaze od političara.

Žao mi je što sam uopšte prinuđen da reagujem i oglašavam se uz nadu da će nam Bog svima podariti da budemo bolji jedni prema drugima", kaže se u reagovanju Zekovića.

Bonus video: