URA i Demokrate vagaju hoće li podržati inicijativu za smjenu Kovačevića

Iz kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić" kazali su da od Kovačevićevih koalicionih partnera "očekuju djela, a ne riječi, kako bi se sa mjesta predsjednika Opštine Nikšić razriješio neko ko je nedostojan bilo koje javne funkcije"

31894 pregleda 60 reakcija 52 komentar(a)
Marko Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Marko Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Klub odbornika "Evropski tim za Nikšić" podnio je Predlog za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića zbog izazivanja osjećaja straha i nesigurnosti kod građana Nikšića.

"... usljed držanja sramotne besjede na Grahovcu u kojoj je pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom, kao i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu", navodi se u saopštenju odbornika Evropskog tma za Nikšić.

Kako su naveli, da je osjećaj straha i ugroženosti građana opravdan govori citat iz Kovačevićevog obraćanja: “A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njemu ćemo kao i prema Turcima postupati".

Klub odbornika „Evropski tim za Nikšić“ je već tri puta tražio Kovačevićevu smjenu – dva puta njihova inicijativa nije ni uvrštena u dnevni red. Ovoga puta očekuju da će o njihovom predlogu odbornici glasati 25. juna, za kada je zakazana sjednica Skupštine opštine (SO), kao i da će Demokrate i URA podržati njihovu inicijativu imajući u vidu da su Kovačevićevi koalicioni partneri javno osudili njegov govor na Grahovcu, kada je obilježeno 166 godina od bitke na tom mjestu. Međutim, nikšićke Demokrate i URA, su “Vijestima” kazali da još uvijek nijesu zauzeli stav povodom inicijative o Kovačevićevoj smjeni, da će o toj inicijativi odlučivati organi njihovih partija, kao i da će javnost o tome biti blagovremeno obaviještena.

"Prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Kovačevića, i ne prvi put, koje su svojstvene portparolima fašizma i raspirivačima mržnje, zahtijevaju hitno razrješenje dotičnog. Da je naša inicijativa opravdana i ima pravno utemeljenje, pokazuje i reakcija Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je protiv Kovačevića formiralo predmet", stoji u Inicijativi o Kovačevićevoj smjeni.

Iz Kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić" ističu da je osuda Kovačevićevog obraćanja stigla sa svih relevantnih adresa u Crnoj Gori, civilnog sektora, građanskih aktivista, reisa Islamske zajednice, predstavnika manje brojnih naroda u Crnoj Gori, ambasade Turske u Crnoj Gori, kao i od Kovačevićevih koalicionih partnera od kojih „očekuju djela, a ne riječi, kako bi se sa mjesta predsjednika Opštine Nikšić razriješio neko ko je nedostojan bilo koje javne funkcije, a ne prvog čovjeka grada koji je uvijek važio za grad intelektualaca, ljudi od integriteta i dostojanstva, a ne grad u kome predsjednik širi vjersku i nacionalnu mržnju, i poziva na strahotu“.

Predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković, kazao je ranije da Kovačevićeva izjava ne doprinosi izgradnji tolerancije, multinacionalnog sklada i građanskog koncepta Crne Gore.

“Prema svima u Crnoj Gori se treba odnositi kao prema braći, bez obzira na to kojoj vjeri, naciji ili političkoj partiji pripadali. Smatra da, kao javni djelatnici, imamo odgovornost za javno izgovorenu riječ, ali i obavezu da posvećeno radimo na pomirenju, boljoj budućnosti i izgradnji države po mjeri svih građana. To je obaveza ne samo prema etičkom kodeksu, već i prema našem Nikšiću”, poručio je Vuković na mreži X.

I nikšićka URA se ranije oglasila i zatražila da se predsjednik Nikšića izvini zbog sporne izjave.

“Izgovorenim prijetnjama, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je na najprimitivniji način uvrijedio najprije tursku naciju i državu, a uputio i direktnu i nedvosmislenu prijetnju svima drugima koji nijesu istog, očigledno, nacionalističkog, šovinističkog i fašističkog opredjeljenja”, poručili su iz te partije.

Povodom Kovačevićeve izjave, koju su, između ostalih, osudili I predsjednici države i Vlade, Više državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet, a predsjednik Opštine Nikšić je prije dva dana u policiji dao izjavu. Tom prilikom je novinarima kazao da je ostao pri stavu da nikoga nije vrijeđao, niti je kome prijetio, kao i da su sve ostalo „konstrukcije onih koji imaju svoje ciljeve zbog čega sve to rade“.

Bonus video: