Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja

"Mi ovo kontrolno saslušanje čekamo duže od dva mjeseca, da bismo došli u situaciju da nas 10 dana pred saslušanje ministar obavijesti da neće moći prisustvovati saslušanju zbog prisustva Samitu šefova policije država članica UN"

3025 pregleda 2 komentar(a)
Zirojević, Foto: Boris Pejović
Zirojević, Foto: Boris Pejović

Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i član Odbora za bezbjednost i odbranu Nikola Zirojević kazao je da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović "bježi sa kontrolnog saslušanja" na Odboru za bezbjednost i odbranu.

On je u saopštenju za javnost naveo i da Šaranović pokušava "da ponizi Odbor i parlament"

"Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu 'Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori', a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS)", saopštio je poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za bezbjednost i odbranu, Nikola Zirojević.

On je dodao da su poslanici o tome obaviješteni mailom, a da je Šaranović bio "toliko učinjen da je ponudio prisustvo u nekom terminu prije ili nakon naznačenog perioda odsustva".

"Jer smo mi poslanici besposleni i dokoni, pa samo čekamo da ministru cvrcne i da potrčimo da ga saslušamo. Pritom, pretpostavljajući da nam on održi lekciju i kaže nam kako je najpametniji i najsposobniji za taj posao", rekao je Zirojević.

On je u dopisu koji je uputio predsjedniku i članovima Odbora za bezbjednost i odbranu naveo da mislim da je ovakav odnos Šaranovića prema matičnom odboru "krajnje neprofesionalan i nekorektan, te da se na ovaj način demonstrira nepoštovanje odbora", članova Odbora i Skupštine.

"Mi ovo kontrolno saslušanje čekamo duže od dva mjeseca, da bismo došli u situaciju da nas 10 dana pred saslušanje ministar obavijesti da neće moći prisustvovati saslušanju zbog prisustva Samitu šefova policije država članica UN. Lično mislim da niti jednom ministru obaveze ovog tipa ne bi smjele biti preče od učešća u radu matičnog skupštinskog odbora. Kako je poziv za učešće na UNCOPS-u na zvaničnom sajtu objavljen 12. aprila 2024, ministar je za ovu obavezu morao znati daleko ranije i trebao obavijestiti odbor o situaciji u kojoj se našao. Ovako, a imajući u vidu da je ministar prisustvo sjednici odbora potvrdio 18. aprila, ostaje utisak da ministar unutrašnjih poslova ciljano bježi od rasprave o navedenoj temi na odboru, što ću ja svakako problematizovati ukoliko kolega Laković ne iskoristi autoritet predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu i ne riješi situaciju u kojoj smo se našli”, naveo je Zirojević u mail-u.

On je dodao da ovakav odnos Šaranovića prema Odboru "predstavlja nastavak sukoba između Demokrata i PES-a".

Zirojević je poručio Lakoviću da, ukoliko nije u mogućnosti da obezbijedi prisustvo Šaranovića i premijera Milojka Spajića, da treba da podnese ostavku na tu funkciju, "s obzirom da je rad Odbora već u velikoj mjeri obesmišljen".

Bonus video: