Skupština ponovo izglasala dva IBAR zakona

Predsjednik države ranije je vratio poslanicima Zakon o nacionalnom javnom emiteru i Zakon o Sudskom savjetu i sudijama

19374 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 19.06.2024. 16:40h
Završeno
12:55h

Sa 48 glasova za i jednim protiv poslanici su usvojili zakone.

12:46h

Sjednica je počela minutom ćutanja zbog nedavno preminulog golmana crnogorske reprezentacije Matije Šarkića.

Glasovima 54 poslanika za usvojen je dnevni red po kome će se danas raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakona o nacionalnom javnom emiteru.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je kazao da je na nedavnom kolegijumu predložio modalitete korekcije ova dva zakona, ali i da mu je rečeno da nema političke volje za izmjene predloga.

Šef parlamenta Andrija Mandić je podsjetio da se radi o tzv. IBAR zakonima, ali i dodao da "nisu uklesani u kamenu", ali da Skupština ima zadatak "uradi posao koji je važan za dobijanje IBAR-a".

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović je istakla da je Mandić 2018. godine napustio poslaničke klupe zbog istog rješenja koje se danas usvaja, te da je tada tvrdio da se radi o "udaranju u temelje bezbjednosti Crne Gore". Ona je od njega tražila da se izjasni zašto je revidirao stav.

"Mi smo članove sudskog savjeta izabrali tek prije pola godine, što znači da nema razloga hitnosti za produženje njihovog mandata. S obzirom da se radi o jednom od IBAR zakona, da li se Vi obavezujete da ćete tražiti izmjenu neustavnog dijela ovog zakona od Vlade, kako bi ona mogla da dobije mišljenje od Brisela?", pitala je ona predsjednika Skupštine.

Mandić je, odgovarajući na pitanja nezavisne poslanice, istakao da su on i njegova partija "uvijek saopštavali da se bore protiv totalitarnog režima koji je na vlasti od 1945. godine".

"U izglasavanju ovih zakona podjednaka je zasluga i vlasti i opozicije, jer od 30. avgusta nemamo više one diobe kakve smo ranije imali. Mislim da parlament treba da ispuni 100 odsto onoga što je njegova obaveza", odgovorio je šef parlamenta.

Odgovarajući na dodatno pitanje Pejović da li će podržati produženje mandata članova sudskog savjeta na šest godina, Mandić je kazao da će podržati "sve što zajedno dogovore i usaglase".

12:28h

U državnom paralmentu danas će glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik Jakov Milatović vratio na ponovno odlučivanje.

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore smanjuje se kriterijum za izbor direktora Radio Televizije Crne Gore sa važećih deset na pet godina radnog iskustva.

Milatović je vratio Skupštini taj zakon na ponovno odlučivanje navodeći da se usvojenim rješenjem zanemaruje značaj Javnog servisa i dovodi u pitanje njegova uređivačka nezavisnost.

"Usvojene izmjene predstavljaju korak unazad u odnosu na važeće rješenje, i u suprotnosti su sa uporednom praksom i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma", istakao je Milatović.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđa da predsjednik i članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani, nastavljaju da vrše dužnost do izbora novih članova, a najduže do dvije godine.

Milatović je ocijenio da je to rješenje upitno u kontekstu usaglašenosti sa Amandmanom VIII stav 7 Ustava Crne Gore kojim je utvrđeno da mandat Sudskog savjeta traje četiri godine.

Skupština je početkom juna usvojia 12 zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Milatović je nakon toga donio ukaze o proglašenju deset IBAR zakona, dok je izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakon o nacionalnom javnom emiteru vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Bonus video: