Marković cilja na apstinente i razočarane DPS-ovce

Sergej Sekulović je kazao da misli da će Markovićeva stranka pokušati da ima širi koalicioni kapacitet nego što ga sad ima DPS, a da ostaje da se vidi da li će u tome uspjeti.

61100 pregleda 246 reakcija 119 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Stranka evropskog progresa (SEP) nekadašnjeg premijera Duška Markovića može imati perspektivu ako motiviše razočarane i pasivizirane glasače Demokratske partije socijalista (DPS) i eventualno "tradicionalne" apstinente, ali je mala mogućnost da uđe u biračko tijelo vladajućih partija.

To je za "Vijesti" ocijenio politički analitičar i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Navodi da postoji mogućnost da SEP obezbijedi parlamentarni status, ali da sve zavisi od niza faktora - kako onih koji se tiču novoformirane političke strukture, tako i njihove konkurencije.

"Tako da je svaka dublja analiza jednim dijelom i preuranjena", dodaje Sekulović.

Sagovornik "Vijesti" je kazao da misli da će Markovićeva stranka pokušati da ima širi koalicioni kapacitet nego što ga sad ima DPS, a da ostaje da se vidi da li će u tome uspjeti.

"Mislim da jedan dio političke scene ne gleda neblagonaklono na g. Markovića, ali se postavlja pitanje da li je pogođen tajming. Prve ankete ili eventualni vanredni izbori u Podgorici će nam mnogo toga reći", poručio je on.

Nekadašnji drugi čovjek DPS-a je juče najavio formalno formiranje nove partije i predstavio njen vizuelni identitet.

"Naša vrata su otvorena za sve koji na posljednjim izborima nisu prepoznali bilo kog kao kredibilnog. Evropska stabilnost je ugrožena", kazao je Marković na predstavljanju u Muzičkom centru Crne Gore.

I u političkom manifestu nove partije izdvojeni su apstinenti kao potencijalno biračko tijelo.

"Kada uporedimo izlaznost na državnim izborima 2020. i 2023. godine dolazimo do podatka da se skoro za 100 hiljada smanjio broj građana koji je iskoristio svoje biračko pravo na posljednjim parlamentarnim izborima. To znači da skoro polovina biračkog tijela u sadašnjoj političkoj ponudi nije mogla da pronađe svoj izbor", navode u proglasu i dodaju da će se boriti protiv apatije, nepovjerenja jednih prema drugima i prema institucijama države.

Na pitanje novinara da li će razmotriti saradnju s parlamentarnom većinom, rekao je da je spreman da sarađuje sa svima koji Crnu Goru vide kao evropsko društvo.

Na pitanje "Vijesti" šta je DPS radio loše prije avgusta 2020, on je kazao da je DPS "pravio greške dok je radio na istorijskim procesima".

"Zbog tih grešaka je i otišao u opoziciju. Moja pripadnost je i veliko iskustvo da se ne treba baviti samo strateškim stvarima već se okrenuti i svom okruženju. Uređivali smo kuću, ali ne i dvorište. To sagledavanje će mi pomoći da u ovoj stranci spriječim one loše prakse koje su me pratile. Ja sam i dalje ponosan na ono što smo postigli u DPS-u", rekao je Marković.

On je ocijenio da u njegovoj partiji ne vide Crnu Goru "onako kako je vidi DPS s novim rukovodstvom".

Upitan da prokomentariše ove izjave, poslanik DPS-a Andrija Nikolić je kazao da Markoviću žele sreću u daljem radu.

"Da Marković vidi političku perspektivu i razvoj političke situacije na sličan način kao DPS, ne bi pravio političku partiju. Ne bih tome pridavao neki poseban značaj. Marković, kao i mnogi drugi bivši politički akteri koji najavljuju osnivanje partija, ima pravo da se oproba u političkoj utakmici. Mi mu, kao i svima drugima, želimo sreću", istakao je on.

SEP, Duško Marković, Stranka evropskog progresa
foto: Luka Zeković

Govoreći o potencijalnom partnerstvu, Nikolić je kazao da će sačekati da se Marković i njegov tim predstave.

Sličan komentar su "Vijestima" dali i iz Socijaldemokrata (SD).

"Svakoj partiji koja istinski želi dobro progresivnoj i emancipovanoj Crnoj Gori želimo sreću", saopštili su iz stranke koja je imala ministre u Markovićevoj Vladi.

Oni su, takođe, istakli da su fokusirani na skoro formalizovanje nadstranačkog saveza kojeg će "u inicijalnog fazi osim političkih subjekata SD-a, Socijaldemokratske partije i Liberalne partije činiti i značajan broj istaknutih pojedinaca s ličnim i profesionalnim integritetom".

"Što se nas tiče, pravci ideološkog djelovanja su potpuno jasni i usmjereni su na jačanje temeljnih vrijednosti samosvjesne evropske i evroatlanske Crne Gore i njen građanski, antifašistički i sekularni karakter. To svakako kao prioritet podrazumijeva poboljšanje životnog standarda građana, odnosno ekonomski razvijeniju i socijalno pravedniju Crnu Goru. Svi oni politički subjekti koji dijele s nama navedeni programski okvir su naši potencijalni partneri i u tom smislu posmatramo i partiju gospodina Markovića", saopštili su iz te stranke.

Iz BS-a nije bilo moguće dobiti komentar.

Marković je juče predstavio i članove Inicijalnog odbora (IO) stranke. Najpoznatija politička lica među njima su bivša ministarka nauke Sanja Damjanović, kao i jedan od osnivača Bošnjačke stranke Nedžad Drešević.

Osim njih u IO je veliki broj državnih i lokalnih funkcionera.

Među osnivačima ove stranke su i nekadašnji Markovićev šef kabineta i trenutni savjetnik predsjednice Privredne komore Crne Gore (PKCG) Dragoljub Bulatović, v. d. generalne direktorice Direktorata za državnu upravu u Ministarstvu javne uprave Enesa Hasanagić Katana, načelnik Odjeljenja za oftalmohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore Haris Kujundžić, predsjednik Upravnog odbora JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom Pljevlja Milan Marković, direktor Uprave javnih prihoda Opštine Bijelo Polje Admir Mustajbašić, sekretar odbora direktora Komunalnog preduzeća u Budvi Časlav Perović.

U SEP-u su i v. d. sekretarke Ministarstva javne uprave Ljubica Popović, savjetnik izvršnog direktora podgoričke "Čistoće" Đuro Žugić, direktor Sektora za istraživanja i analize u PKCG Miljan Šestović, direktor odjeljenja Zemaljske operative To Montenegro Dalibor Tomić, samostalni savjetnik u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore Mitar Vidaković, pomoćnik izvršnog direktora budvanskog Vodovoda Filip Balević, načelnik Odsjeka za Šumarski informacioni sistem Uprave za šume Danko Milikić, sekretarka Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Milena Radulović.

SEP, Duško Marković, Stranka evropskog progresa
foto: Luka Zeković

Na sajtu stranke je navedeno da je i članica IO Saška Fatić zaposlena u Generalnom sekretarijatu Vlade, ali nje nema na januarskom spisku zaposlenih u toj instituciji.

Osim javnih među osnivačima SEP-a su i nekadašnji istaknuti partijski funkcioneri.

Članovi IO su nekadašnji predsjednik rožajskog DPS-a i Markovićev savjetnik Salko Luboder, bivši predsjednik Savjeta mladih kolašinskog DPS-a Petar Lakićević, bivši šef podgoričkog SD-a Marko Rakočević, bivši član Izvršnog odbora pljevaljskog DPS-a Veselin Rondović, bivša odbornica DPS-a u Skupštini Prijestonice Valentina Vujović.

U novoformiranoj partiji je i sin nekadašnjeg funkcionera BS Alije Košute, Jasmin Košuta.

U IO-u SEP-a su ukupno 62 člana, od čega 21 žena što čini nešto više od trećine. Najstariji član je nekadašnji pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Crne Gore Božidar V. Raičević koji je rođen 1950. godine, a najmlađi 20-godišnji student Fakulteta humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica Danilo Milošević.

Budvanski "spasioci" DPS-a u novoj partiji

Među osnivačima nove stranke su i članovi nekadašnje Prave Budve Filip Balević i Časlav Perović.

Tu stranku su 2014. godine osnovali Perović i Balevićev otac Milan, nekadašnji odbornici u toj primorskoj opštini, nakon što su isključeni iz Pozitivne Crne Gore zbog sumnje da su glasali za izbor Lazara Rađenovića (DPS) za gradonačelnika.

Budvanski DPS je, nedugo nakon toga, potpisao postizborni koalicioni sporazum s Pravom Budvom i na taj način obezbijedio vlast u slučaju izlaska SDP-a koji se pobunio protiv prodaje Kraljičine plaže.

Godinu dana poslije toga za novog gradonačelnika Budve je izabran Srđa Popović za koga nije glasao SDP, ali su upravo nekadašnji odbornici Pozitivne obezbijedili neophodnu većinu.

Tadašnji odbornici Demokrata i nekadašnjeg Demokratskog fronta su ovaj čin nazvali političkom korupcijom, a kao dokaz naveli činjenicu da je Perović dobio stan od 98 kvadrata od Komunalnog preduzeća, kao i činjenicu da je dobio zaposlenje u Komunalnom preduzeću na mjestu sekretara odbora direktora, koje su okarakterisali kao izmišljeno.

Razočarenje na svim stranama političkog spektra

Kao razlog za osnivanje nove stranke, u političkom proglasu se, između ostalih, navodi "razočaranje na svim stranama političkog spektra".

"Vladajuća većina je u stalnim konfliktima, prevashodno oko raspodjele fotelja, ali i oko najvažnijih državnih pitanja, dok opozicija ne čini dovoljno ili ne pronalazi modele da iskoristi brojne slabosti partija na vlasti", stoji u manifestu SEP-a.

Pored ovoga, navode i nedostatak značajnih stranih investicija, povećanje uvoza i stagnaciju privrede.

U proglasu su najviše kritični prema vlastima nakon smjene DPS-a, pa tako navode da su se za tri godine promijenile tri vlade, ali da ti projekti nisu mogli biti uspješni "jer su bili utemeljeni u raspodjeli funkcija, a ne principima".

Novu vlast kritikuju i u dijelu koji se odnosi na institucije, ali i u odnosima sa susjednim zemljama.

"Umjesto stabilizacije i učvršćivanja demokratskih tekovina u našoj zemlji, dobili smo devastirane institucije, nered i nesigurnost, zauzimanje važnih funkcija u institucijama bez ikakve odgovornosti i institucionalne lojalnosti", ističu u proglasu.

Bonus video: