Kriza vlasti u Podgorici: Pregovori ne mrdaju, o izborima uskoro

Izvjesno je da će odbornici u narednih mjesec dana glasati o inicijativama za smjenu gradonačelnice Podgorice i skraćenje mandata Skupštini

11105 pregleda 10 komentar(a)
Opoziciji potrebna podrška najmanje šest odbornika vlasti: Sa sjednice podgoričkog parlamenta, Foto: Skupstina Glavnog
Opoziciji potrebna podrška najmanje šest odbornika vlasti: Sa sjednice podgoričkog parlamenta, Foto: Skupstina Glavnog

Dok će odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) danas zauzeti zvaničan stav oko inicijativa za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i skraćenje mandata Skupštini, pregovori dojučerašnjih kolega iz Pokreta Evropa sad (PES) i Pokreta za Podgoricu još se nisu pomjerili s mrtve tačke.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, DPS će potpisati obje inicijative, koje su prethodne sedmice predložilli opozicioni odbornici Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP).

Tim povodom će podnosioci inicijativa danas održati konferenciju za medije, potvrđeno je “Vijestima”.

Uporedo, od prošle srijede se nisu sastali odbornici PES-a i Pokreta za Podgoricu, iako su im tada kolege iz podgoričke vladajuće većine dopustile probijanje roka za dogovor.

Iz Pokreta za Podgoricu, koji čini pet odbornika koji su napustili PES i koji su bliski predsjedniku Jakovu Milatoviću, “Vijestima” je nezvanično rečeno da taj sastanak još uvijek nije organizovan i da uskoro očekuju poziv.

Da bi se inicijative opozicije našle na dnevnom redu sjednice, potrebno je da ih potpiše 20 odbornika.

Za skraćenje mandata Skupštini, što podnosioci inicijative, kako su ranije saopštili, smatraju izvjesnijim rješenjem, ili da se gradonačelnica razriješi, potrebna je podrška 30 poslanika, što znači da to mora da podrži i neko od odbornika koji sada formalno čine vlast. Podgorička opozicija ima 24 odbornika, što znači da im za izglasavanje inicijativa fali još šest glasova.

U opoziciji podršku najprije očekuju od Pokreta za Podgoricu, iz koga su se ranije izjasnili da neće glasati za smjenu gradonačelnice Injac jer smatraju da ona ne treba da snosi svu odgovornost, dok za skraćenje mandata Skupštini nisu iznijeli jasan stav.

Na pitanje da li će podržati opozicionu inicijativu za skraćenje mandata parlamentu, odbornica Pokreta za Podgoricu, Nađa Ljiljanić je u emisiji “Reflektor” 19. juna odgovorila da “to još nije rekla i da inicijativu treba da dobiju ovih dana”.

Odbornica Građanskog pokreta (GP) URA Milena Vuković-Sekulović je u istoj emisiji istakla da njena partija neće glasati za razrješenje gradonačelnice, ali da će odluku o skraćenju mandata Skupštine donijeti na partijskim organima.

U ostatku vlasti su, kako su “Vijestima” ranije saopštili, kategorični da inicijative opozicije neće podržati, uz izuzetak Nove srpske demokratije (NSD) koji bi, ukoliko bi to bila jedinstvena odluka parlamentarne većine, “bili kooperativni što se tiče skraćenja mandata”.

Odbornik SD Miloš Mašković je prilikom predstavljanja inicijativa saopštio da, ako bude po planu, naredna sjednica mora biti u narednih mjesec dana i vjeruju da bi tada razriješili Injac ili što je izvjesnije, skratili mandat skupštini, što bi dovelo do prijevremenih lokalnih izbora koji se mogu očekivati krajem septembra.

U podgoričkom parlamentu je kriza nakon martovskog raskola na lokalnom nivou kada je PES napustilo pet odbornika koji su napravili Pokret za Podgoricu, i sa GP URA i Pokretom za promjene (PzP) dogovorili se o zajedničkom djelovanju. Zajedno imaju 11 odbornika i najbrojnija su grupacija u gradskom parlamentu.

“Vijesti” su nedavno objavile da Pokret za Podgoricu zahtijeva barem dva ili tri direktorska mjesta, kao i poziciju zamjenika gradonačelnice, ali i dio od novca koji pripada PES-u iz budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada partija u lokalnom parlamentu.

Borovinić-Bojović: DPS potvrdio da je sponzor inicijative o rušenju vlasti u Podgorici

Pedsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić-Bojović juče je saopštila da je predsjednik DPS-a Danijel Živković izjavom da su “vanredni izbori u Podgorici prilika za rehabilitaciju povjerenja u DPS”, potvrdio informaciju koju je saopštila prije nekoliko dana - da je DPS politički sponzor inicijative o rušenju vlasti u Glavnom gradu i destabilizaciju Podgorice.

“Iako je kazao da 30. avgust nisu doživjeli kao poraz nego kao lekciju koju su naučili, iz ovog nastupa možemo da vidimo da to nije slučaj. Avgusta 2020. jeste poražena politika DPS-a od koje ova stranka nije odustala, a lekciju izvjesno nisu savladali što se i vidi na primjeru Glavnog grada. Kada govore o Podgorici, ponovo govore o stranačkim apetitima i šansama, jer ih kao opoziciju jedino hrani nestabilnost, a ne zanima ih razvoj Podgorice i oporavak grada od njihove dugogodišnje uzurpacije”, kazala je ona.

Živković je na Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS Podgorica rekao da DPS “nastavlja bespoštednu borbu za pravedniju Crnu Goru i bolju Podgoricu”.

“Mi 30. avgust nijesmo razumjeli kao poraz, već kao lekciju koju treba naučiti i nastaviti dalje, bolje, mudrije i kvalitetnije. Ostali smo na okupu, čvrsti, kao najjači politički subjekt u Crnoj Gori i krčimo put iz opozicije štiteći pritom nacionalne interese...”, kazao je Živković.

Bonus video: