Rajzing Rajnke čestitala Crnoj Gori dobijanje pozitivnog IBAR-a: Vidjela sam napredak tokom svog mandata

Prisustvuju Spajić, ministri, VDT Milorad Marković, predstavnici NVO sektora

24904 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
""Cilj je na dohvat ruke, a SAD podržava Crnu Goru na tom putu": Džudi Rajzing Rajnke i Milojko Spajić, Foto: Luka Zeković
""Cilj je na dohvat ruke, a SAD podržava Crnu Goru na tom putu": Džudi Rajzing Rajnke i Milojko Spajić, Foto: Luka Zeković

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da već želi da čestita Crnoj Gori dobijanje pozitivnog IBAR-a, odnosno Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Ona je govoreći na svečanosti koju je ambasada organizovala povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 4. jula, pohvalila Crnu Goru i za izdvajanje sredstava za odbranu i istakla da se važnost NATO saveza ne može procijeniti u vremenu "brutalne invazije Rusije" na Ukrajinu.

"Radimo na tome da podržimo institucije u borbi protiv korupcije, pomažemo izgradnju prosperitetnije Crne Gore, pružamo podršku i medijskom sektoru. Ističemo višedecenijski doprinos razvitku vladavine prava u Crnoj Gori. Tokom svog mandata sam vidjela napredak", kazala je Rajzing Rajnke.

Dok Crna Gora teži članstvu u Evropskoj uniji, ambasadorka je istakla njeno članstvo u NATO-u.

"Važnost NATO saveza se ne može precijeniti dok svjedočimo brutalnoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Želim da pohvalim Crnu Goru zbog izdvajanja sredstava za odbranu", istakla je u svom obraćanju.

Ambasadorka je kazala da će učlanjenje u EU donijeti benefite Crnoj Gori. "Cilj je na dohvat ruke, a SAD želi da podrži Crnu Goru na tom putu", poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je podsjetila da za Amerikance 4. jul predstavlja dan kad se prisjećaju svoje teško izvojevane slobode i dodala da joj je drago što ovaj praznik proslavlja sa brojnim gostima.

Premijer Milojko Spajić čestitao je Dan nezavisnosti u ime Vlade Crne Gore i podsjetio da su Sjedinjene Države bile otvoren partner, uzor i oslonac u sprovođenju neophodnih reformskih procesa. On je zahvalio SAD-u na pomoći na putu ka dobijanju pozitivnog IBAR-a i dodao da je Crna Gora i SAD dijele svoju viziju članstvom u NATO-u.

Poslije govora uslijedila je zdravica za zaposlene u ambasadi kojima ističe mandat, a nakon toga muzički program.

Prijemu, između ostalih, prisustvuju i premijer Milojko Spajić, ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović, ministar saobraćaja Filip Radulović, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar finansijaNovica Vuković, potpredsednici Vlade Srđan Pavićević i Momo Koprivica, ministar turizma Vladimir Martinović, potpredsjednik Skupštine Boris Pejović, gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, predsjednica SO Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, lider SD-a Damir Šehović, predsjednik DPS-a Danijel Živković, poslanici Andrija Nikolić (DPS), Boris Bogdanović (Demokrate), Jelena Nedović (PES), Slađana Kaluđerović (SNP), predstavnici diplomatskog kora, religijskih zajednica, nevladinog sektora..

Na prijem su stigli i vrhovni državni tužilac Milorad Marković, lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Zoran Brđanin...

Bonus video: