Samo ministri PES-a idu u Brisel po IBAR

Ministar pravde Andrej Milović optužio je premijera i njegovog šefa kabineta za “skandalozan odnos... prema ljudima koji su iznijeli kompletan proces dobijanja IBAR-a u poglavlju 23”, kao i da žele da “tuđ rad i rezultate pripišu sebi”

81173 pregleda 122 reakcija 44 komentar(a)
Milović i Spajić na završnoj konvenciji Jakova Milatovića pred drugi krug predsjedničkih izbora u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Milović i Spajić na završnoj konvenciji Jakova Milatovića pred drugi krug predsjedničkih izbora u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

U crnogorskoj delegaciji na današnjoj Međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom neće biti nikoga iz ministarstava unutrašnjih poslova i pravde, koja su pripremila najveći dio zakona koji su bili uslov za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava, saznaju “Vijesti”.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, ministar pravde Andrej Milović, optužio je premijera Milojka Spajića i njegov kabinet za “skandalozan odnos... prema ljudima koji su iznijeli kompletan proces dobijanja IBAR-a u poglavlju 23”, kao i da žele da “tuđ rad i rezultate pripišu sebi.”

“Nažalost i bez opravdanja, ni ovog puta niko iz Ministarstva pravde od Vlade Crne Gore nije dobio poziv da prisustvuje Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Crne Gore koja će se održati u srijedu u Briselu, uprkos tome što će naša država na toj konferenciji dobiti pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR)”, rekao je Milović.

On je rekao da je slično bilo i na januarskoj Međuvladinoj konferenciji, “kada je od strane Vlade prećutan poziv Evropske komisije i Ambasade EU u Crnoj Gori za ministra pravde i tim Ministarstva pravde, koji je radio na zadacima vezanim za ispunjavanje pomenutih mjerila”.

“Kako tada, tako i danas: niti ministar pravde, niti državni sekretar Aleksandar Bakrač, niti šefica za poglavlje 23, Jelena Grdinić, niti generalni direktor Direktorata za pravosuđe Momir Jauković, nisu pozvani na ovaj događaj, iako je Ministarstvo pravde produkovalo 9 od 12 zakona potrebnih za pozitivan IBAR”, rekao je Milović.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović rekao je “Vijestima” da je “delagacija na ministarskom nivou”, a da on boravi u posjeti Ujedinjenim nacijama, gdje će učestvovati na samitu šefova policija država članica UN u Njujoprku.

Milović je optužio Spajića i šefa njegovog kabineta Branka Krvavca da su ga opstruirali i u drugim prilikama.

“Premijer i šef kabineta otkazali su čak i zakazanu pres konferenciju nakon sjednice vlade od 29. maja, na kojoj su utvrđeni predlozi IBAR zakona, i to samo iz razloga da se ministar pravde ne bi obratio javnosti. Na ovaj način, ministar pravde je ostao jedini ministar u vladi koji nije učestvovao ni na jednoj pres konferenciji Vlade nakon sjednice, sve po direktivi šefa kabineta premijera, koji djeluje kao premijer iz sjenke i kao ministar u svim ministarstvima gdje su ministri iz PES-a. Frustracije šefa kabineta postaju sve izraženije nakon što nisam dozvolio da šefovi kabineta i kabinetsko osoblje premijera vode Ministarstvo pravde”, rekao je Milović.

Pored Spajića i Krvavca, navodno će u delegaciji Crne Gore biti Filip Ivanović, ministar vanjskih poslova, Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova. Svi su članovi Pokreta Evropa sad, čiji je Spajić predsjednik. U delegaciji su i Petar Marković, ambasador Crne Gore pri EU, Predrag Zenović, glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Milisav Raspopović, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova i Milica Perišić i Veliša Jovanović, Spajićevi savjetnici.

Iz Vlade nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto među članovima delegacije nema ministara pravde i unutrašnjih poslova, niti nikoga iz ta dva resora.

Sagovornik iz Vlade rekao je da je Milović “sam tražio prošle nedjelje da ide na drugo dešavanja”. Milović je rekao “Vijestima” da je prihvatio da učestvuje na ministarskoj konferenciji o pregovorima o pristupanju država Zapadnog Balkana EU koja se održava 27. juna u Sarajevu, nakon što nije pozvan da kao član delegacije ide na Međuvladinu konferenciju u Brisel 26. juna.

“Ovaj obračun sa Ministarstvom pravde čije zaposlene danas skandalozno pokušavaju da ponize iako su oni ti koji su uložili neopisivo veliki trud i rad u rezultat koji danas drugi koriste za sopstvenu promociju, jasno pokazuje da se premijer i njegov kabinet ne libe da iskoriste sve dostupne metode kako bi pokušali da uguše glasove koji nisu pod njihovom kontrolom, a politički nemoralno tuđ rad i rezultate pripišu sebi i onima koji sa istima nemaju veze”, rekao je Milović.

Krajem februara, predsjedništvo PES-a je isključilo Milovića iz stranke a ovog mjeseca Spajić je poslao parlamentu predlog za razrješenje ministra pravde. Prethodno je Milović optužio premijera da PES, Vladu i državu vodi u “ponor”.

Spajić je u predlogu za razrješenje naveo da je Vlada preduzela niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava, i da je najveći broj članova njegovog kabineta iskazao “punu posvećenost tim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman”. S druge strane, navodi da Milović u više navrata nije bio “na liniji onoga što su bili prioriteti Vlade”, te da je “svojim djelovanjem bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde”.

“S obzirom na to da Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice s najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzetl neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore s aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija”, piše u predlogu.

U prvobitnoj verziji teksta pisalo je da je glavni pregovarač Predrag Zenović član PES-a. Izvinjamo se gospodinu Zenoviću i čitaocima.

Bonus video: