Murić: Anti-EU narativi aktivniji nego ikad

"Prvo je 'na nišanu' bila Francuska, a sada – Njemačka"

2915 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Ako svakog dana uđete na Fejsbuk, X ili nasumični portal koji ne provjerava šta objavljuje, garantovano ćete se sresti sa anti-EU i antizapadnim narativima, saopštio je glavni i odgovorni urednik platforme Raskrinkavanje.me Darvin Murić, rekavši da su ti narativi aktivniji nego ikad.

"Dominantna komponenta ovih narativa je optuživanje Evrope i zapadnih država za licemjerje, odnosno da propagiraju jedno a rade drugo. Kod nas su fokusirani na Ameriku i EU, a ne moraju uvijek 'gađati' direktno Evropsku komisiju (EK), ne smeta im da dezinformišu o članicama EU pojedinačno", navodi Murić.

Prvo je, dodaje, "na nišanu" bila Francuska, a sada – Njemačka, i to sve u dva mjeseca kampanje i izbora za Evropski parlament.

"Da se na brzinu prisjetimo – tokom maja smo na različitim proruskim portalima mogli pročitati da je Francuska poslala trupe u Ukrajinu, onda da Emanuel Makron želi da zabrani društvene mreže, da avioni na svečanosti vezanoj za Olimpijske igre iscrtavaju rusku zastavu iznad Pariza. Bilo je i drugih laži. Kad se već ne gađa na EK, ili Francusku, onda je red da se 'potkače' Njemci. I to kako", piše Murić.

Naveo je nekoliko primjera.

"'U Njemačkoj đake uče da je Rusija 'čudovište' i 'okupator' i da treba – da je mrze', piše IN4S. U tekstu prenosi kako se dvoje ruskih roditelja žalilo da djecu u školama uče da mrze Rusiju i kako je 'mala Ruskinja pomagala malom Ukrajincu učenju ali je on jednog dana, čim je ušao u školu, odmah počeo da je tuče'. Zapostavlja se činjenica da je sagovornica u tom tekstu Elena Kolbasnikova, ekstremna ruska desničarka i njen partner, bivši oficir povezan sa ruskim službama. Pa i da im se zanemari bekgraund, nisu za svoje tvrdnje ponudili apsolutno nijedan dokaz", kazao je Murić.

"Nakon priče u kojoj mali Ukrajinac tuče malu Ruskinju koja mu pomaže da uči, došla nam je slična – opet se gađa na djecu, narativ isti – zla Njemačka i Rusija kao spas. Naslov ide ovako - PUTIN JOJ PRUŽIO ZAŠTITU! Nemačka političarka pobegla u Rusiju da sačuva decu od SISTEMA! Priča malo drugačije – Olga Petersen, isključena je iz njemačke desničarske stranke VfD, odbornica je u Hamburgu, posmatrala je izbore u Rusiji, nakon toga je, kako pišu mediji, izvela djecu iz zemlje i ostala u Rusiji. Spor oko njene djece zaista postoji ali razlozi su dosta drugačiji – ona ih je ispisala iz škole, što je u Njemačkoj zabranjeno, a njemački mediji navode i da nije bio pokrenut proces za oduzimanje djece kao što je ona tvrdila. Ako učenje djece da mrze Rusiju i odvajanje djece od majke nije dovoljno, onda se piše – Njemačka ulazi u rat? Objavljen dokument. Da, bukvalno je to naslov. Ima i drugih – Pistorijusu se ratuje. A u tekstovima se kaže da je ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus 'apdejtovao' dokument koji se odnosi na to šta treba raditi ako se uđe u rat sa Rusijom. A reklo bi se da je praktično objavio rat", navodi Murić.

Kaže da nije samo Njemačka meta, već da se "prošara ovim lažnim narativima".

"Tako smo saznali da Evropska komisija želi da 'potpuno cenzuriše Telegram'. Autori kažu da su došli do izvještaja Blumberga koji to otkriva. Zapravo, došli su do članka objavljenom na sajtu Blumberga u kojem se apsolutno ne pominje cenzura Telegrama već poštovanje Akta o digitalnim uslugama EU (Digital Service Act), koji se odnosi na sve velike tehnološke kompanije a ne samo na Telegram. Ne bi to bilo to da se ne umiješa i Crna Gora. Borba je objavila kako se 'broj protivnika ulaska u EU se skoro utrostručio'. Ako je 22,4 tri puta više od 14, onda su u pravu", zaključuje Murić.

Bonus video: